Floreşti: CJ Cluj închide ochii- arhitectul şef recunoaşte ilegalitatea iar primarul pune repede de o comisie de urbanism.

floresti
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

E suficient să te plimbi prin comuna Floreşti pentru ca să observi că latura de urbanism este un dezastru, că blocurile sunt foarte apropiate, că sunt oameni care au căutat în Floreşti un loc unde să îşi trăiască bătrâneţea în linişte într-o casuţă se plâng acum de blocuri imense lângă casa lor, să vezi peste tot şantiere cu panouri pe care sunt notate etajele imobilului în construcţie dar când le numeri ai impresia că nu vezi bine pentru că de fiecare dată sunt mai multe etaje decât cele aprobate şi notate pe panou.  Totul e vizibil, toată lumea ştie. Ştiu şi cei care işi dau cu semnătura, dar ştiu şi cei care ar trebui să vegheze asupra respectării legislaţiei în construcţii, dar preferă să închidă ochii.

Nu mare ne-a fost mirarea să aflăm recent că până acum şi nu într-un singur caz, Consiliul Judeţean Cluj a închis ochii. N-a fost deranjat nicio clipă de faptul că Primăria comunei Floreşti n-a respectat legea 350/2001. Prea multe plângeri legate de situaţia urbanistică din comuna Floreşti fără ca cineva să facă dreptate.

Ce nu ştiu însă cetăţenii comunei, este faptul că Primăria Floreşti nu are o comisie de urbanism şi amenajare a teritoriului, astfel că înainte să aprobe nişte construcţii trebuie să aibă nişte avize din partea Consiliului Judeţean Cluj. Obligatoriu! N-a fost însă şi cazul Primăriei Floreşti care se pare, a fost scutită de această obligaţie.

Am aflat că până la urmă, după ce nişte cetăţeni au ajuns în audienţă la unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean cu un PUD pentru construirea a 3 blocuri într-o zonă de case şi care nu  avut avizul din partea Consiliului Judeţean, acesta din urmă ar dori să pună piciorul în prag şi într-un fel sau altul să oblige Primăria să respecte legea. Nu ştim cum, însă lucrurile au luat o întorsătură.

cj clujAm făcut o solicitare către Consiliul Judeţean Cluj şi i-am întrebat cum vor „prelua” ei urbanismul de la Floreşti?  La câteva zile am primit un telefon din partea arhitectului-şef Claudiu Salanţă care mi-a explicat clar cum stă situaţia şi ce ar fi trebuit Primăria Floreşti să facă şi ce nu a făcut.

„Conform Legii 350 toate comunele care nu au comisie de urmanism, ele au doar birouri la noi la Cluj, trebuie să ceară avizul din partea Consiliului Judeţean pentru ca apoi să ajungă în Consiliile Locale pentru a fi aprobate. Asta nu s-a întâmplat, avem la cunoştinţă şi cazul din Valea Gârbăului şi acolo am spus că nu este avizul din partea noastră. În aceste cazuri noi nu avem prea multe opţiuni, dacă se întâmplă să avem reclamaţii noi sesizăm prefectul şi dânsul cere revocarea hotărârilor de Consiliu Local, altfel nu avem cum să îi obligăm să respecte legea”.

Desigur putem fi convinşi că situaţia s-a repetat în multe alte cazuri pentru că altfel nu se explică situaţia urbanistică de la Floreşti.

Ce spune Legea? Conform Legii 350/2001,

Art. 36

(1)În cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean, respectiv în cadrul aparatului de specialitate al primarului/Primarului general al municipiului Bucureşti se organizează şi funcţionează, potrivit legii, structuri de specialitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, în cazul judeţelor şi municipiilor structura responsabilă se organizează ca direcţie generală sau direcţie, în cazul oraşelor structura responsabilă se organizează ca direcţie sau serviciu, în cazul comunelor structura responsabilă se organizează la nivel de compartiment.

Aşa este, primăria Floreşti are compartiment de urbanism unde sunt angajaţi inspectori, iar şeful biroului, este Alexandru Lădariu.

SECŢIUNEA 3: Atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale

Art. 25

(1) Consiliul local coordonează şi răspunde de întreaga activitate de urbanism desfăşurată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale şi asigură respectarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru realizarea programului de dezvoltare urbanistică a localităţilor componente ale comunei sau oraşului.

(2)Consiliul local cooperează cu consiliul judeţean şi este sprijinit de acesta în activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism.

Art. 26

Consiliul local cooperează în procesul de întocmire a programului de dezvoltare urbanistică a localităţilor şi cu instituţii, agenţi economici, organisme şi organizaţii neguvernamentale de interes naţional, judeţean sau local.

Şi pentru că există un „dar”, conform aceleaşi legi, un PUD este aprobat de către Consiliul Local al oraşelor, comunelor sau sectoarelor (după caz) însă PUD-urile nu pot fi aprobate fără avizul Comisiei Tehnice. La Floreşti nu există o comisie (şi nu e doar cazul comunei Floreşti), aşa că este necesar să ceară avizul Comisiei Tehnice de la nivel judeţean, respetiv Consiliului Judeţean. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Şi mai ştim cu toţii că nu se respectă nici Ordin nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism

Primarul se grăbeşte să facă o Comisie de Urbanism. Dar de ce aşa grabă mare? Proiectul a şi fost pus pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local din 24 septembrie 2015. 

convocator cluj 24hPrimarul din Floreşti pune repede de-o comisie tehnică de urbanism căci ăştia de la CJ au fost nevoiţi să deschidă ochii (până să întrebe Cluj 24h.ro, dormeau). Aşa că îşi face repede o Comisie Tehnică de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului pentru că aceasta este singura soluţie prin care poate continua haosul din urbanismul floreştean. Concret, vor aproba în continuare după bunul plac, construcţii  fără ca cei de la Consiliu Judeţean să îi mai încurce.

Nu i-a încurcat nici până acum prea mult decât în cazuri mai speciale şi vă dăm ca exemplu un caz cât mai recent. În 21 mai 2015, Consiliul Local Floreşti a aprobat construirea a 3 blocuri cu un regim de înălţime de peste 4 etaje în Valea Gârbăului. De specificat că în zona respectivă sunt case iar această nouă investiţie ar fi fi îngropat total o casă, plus tot deranjul suplimentar al vecinilor. Cetăţenii n-au stat pe gânduri şi au realizat petiţii, au strâns semnături şi le-au depus începând de la Primăria comunei Floreşti, Consiliu Judeţean Cluj, Instituţia Prefectului Cluj şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Din păcate doar primarului comunei Floreşti i s-au părut a fi semnături false, căci celelalte instituţii  le-au dat dreptate cetăţenilor. Astfel, câţiva dintre cetăţeni au fost primiţi şi în audienţă la Consiliul Judeţean unde şi-au exprimat nemulţumirea.

În şedinţa din luna august 2015, pe oridinea de zi a ajuns şi o Procedură prealabilă adresată de către Instituția Prefectului Județul Cluj, prin care solicita revocarea HCL nr. 89 din 21.05.2015. Consilierii locali au votat „Pentru”, aşa că hotărârea a fost revocată. Ulterior, hotărârea fost reaprobată căci s-a ajuns la un punct comun.

Rămâne de văzut  dacă planul iese aşa cum speră primarul sau instituţiile superioase se trezesc mai repede şi trag la răspundere pe cei responsabili pentru toate neregulile din urbanismul de la Floreşti.

Vă reamntim cu acestă ocazie că una dintre instuţii, ANI care l-a luat deja în vizor pe Şeful Biroului de Urbanism de la Floreşti.

Citeşte şi:

Exclusiv. Arhitectul şef din Primăria Floreşti semnează autorizaţii de construire pentru firmele lui. DNA, trezirea!

[Foto&Video] Floreşti: Construcţii cu etaje bonus. Clădiri construite la învoială şi nu după PUG

Exclusiv: Cum se construieşte la Floreşti şi cum se muşamalizează ilegalităţile? Primăria a închis ochii, beneficiarul e bine pus

Floreştenii spun „Stop haosului urbanistic” printr-o petiţie online. S-au săturat de cum se construieşte la Floreşti

 

 

 

 

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

15 COMENTARII

  1. daca sunt asa de inghesuite de ca nu vin in partea de nord a clujului in popesti sa se construiasca ,cam 3km de cluj ,zona superba

  2. Ce povesti stalcite. Pai acum doi ani tocmai constructorii consilieri psd nu au votat infiintarea comisiei de urbanism. Da asta ziarul de casa al psd uita

    • Tudor, daca nu au votat comisia acum doi ani sa nu o voteze nici acum pentru ca asa chiar se va incalca legea constructiilor mai rau decat pana acum. Dar probabil ca esti unul de-a lor de ai asemenea informatii pentru ca un cetatean de rand nu cred ca isi aminteste asemenea detalii. Daca nu se formeaza aceasta comisie, e bine ca avem acest articol documentat cu ocazia asta am citit si noi legea si stim cand se construeste ceva cui sa ne adresam pentru ca inspectoratul de stat in constructii e mana in mana cu Sulea si Ladariu cei care astazi distrug comuna asta de tot. Astia doi trebuie sa infunde puscaria, pentru ca sunt convins ca si-au umplut conturile semnand autorizatii de construire.

  3. Nu mai sperati fraierilor. Imi fac eu comisie si se aproba tot ce vreau eu. Daca nu la prima sedinta, vin cu proiectele la mai multe pana trec toate Puz si Pud care vreau eu. Ce sperati la controale? Inspectoratul de Stat in constructii e la mana mea si cu Mihai am rezolvat, fac comisia si se uita tot.

  4. La intrarea in cluj …..in capatul strazii Calea-Floresti si inceputul strazii Bucium cine a aprobat construirea unui bloc cu 25 de etaje pt ca locatarii a doua blocuri cu 10etaje nici nu au fost intrebat daca sunt deacord……….Noul bloc va ingropa aceste doua blocuri…….INTEBARE:cine a aprobat construiea acestui zgirie nori linga doua blocuri cu 10 etaje?

Comentariile sunt închise.

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj