vineri, aprilie 19, 2024

Exclusiv: Cum se construieşte la Floreşti şi cum se muşamalizează ilegalităţile? Primăria a închis ochii, beneficiarul e bine pus

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

constructie sensProblematica urbanismului floreştean este una vastă. Este deja cunoscut faptul că în comuna Floreşti se construieşte pe bandă rulantă şi de cele mai multe fără respectarea normelor în vigoare. În acest articol vă vom prezenta un caz particular, un caz în care se poate observa cu ochiul liber nerespectarea reglementărilor în vigoare, dar care se pare că a şi fost muşamalizat.

Totul are un început….

O clădire în sensul giratoriu din comuna Floreşti (vis-a-vis de sediul Primăriei Floreşti), o poveste destul de complicată, alambicată, îţi vine greu să înţelegi cine câştigă mai mult şi de ce acest câştig este mai important decât bunăstarea unor persoane simple, unor oameni de rând şi unii chiar grav bolnavi. Nu este uşor să lupţi pentru micul tău drept pe coridoarele instanţei fără să ţi se facă dreptate. Ba mai mult, pare să favorizez nedreptatea. Începutul? O hotărâre a Consiliului Local Floreşti, care permite extinderea unei clădiri, nicidecum demolarea ei şi intervenţii asupra fundaţiei.

Mai exact, clădirea situată la adresa Simion Bărnuţiu nr 2 a fost cândva o singură clădire cu 2 apartamente. La apartamentul 2 locuieşte familia Costişor, care a reclamat în repetate rânduri ceea ce se petrecea la faţa locului, dar fără să conteze spusele ei.

„Asta este o casă din 1907, aşa ştiu eu de la primii proprietari. Nu poţi să faci o construcţie ca cea de acum pentru că nu rezistă, este foarte veche. Ei ar fi trebuit după hotărârea de consiliu local să extindă, să facă supraetajare, iar corpul iniţial să rămână. Dar ei au demolat tot, şi nu manual cum scrie în documente, s-au produs vibraţii mari şi apartamentul meu e crăpat peste tot, am făcut multe poze pe care le-am depus la dosar în instanţă, inclusiv cu modul în care au făcut ei demolarea şi nimic. Eu am investit deja o mulţime de bani în reparaţii, astfel casa cădea pe noi şi vedeţi şi dumneavoastră că am un soţ bolnav la pat. Eu am adus aici un expert angajat de mine, au şi ei unul al lor, dar instanţa nu mi-a aprobat înainte o astfel de probă, decât după ce s-a ridicat clădirea a trimis expert. Ca să nu mai poată vedea cum au demolat ei, cum au afectat fundaţia clădirii, la partea lor de casă au subsol şi când au făcut despărţirea au afectat şi partea mea de fundaţie, ar fi trebuit să facă o subzidire, dar ei au umplut cu polistiren şi au turnat beton, se vede clar pe fotografii. Am cerut să mă lase să o fac eu din banii mei, dar nu m-au lăsat că dura prea mult iar lucrările lor trebuia să continue şi clădirea să fie ridicată repede, iar expertul trimis în ultimul moment a spus că aceea era partea lor, dar cum e posibil aşa ceva? Se vede clar în poze că e partea mea, acea parte doar pe mine mă afectează nu şi pe ei”, ne-a spus doamna Costişor.

Şi cum am putea să să nu-i dăm dreptate când pozele vorbesc de la sine? De altfel, în hotărârea de consiliu local spune clar că se aprobă extinderea şi modernizarea clădirii existente. În fotografiile din timpul lucrărilor, în primul rând se vede clar că a fost demolată clădirea existentă, iar unde ar fi trebuit să facă acea subzidire, ei bine, au uitat nişte plăci de polistiren pe acolo. Nici dinstanţa dintre cele două imobile în prezent, nu a fost respectată, au ieşit în decor cu lucrare, pe trotuar se află scările clădirii şi nu deranjează pe nimeni. Femeia a cerut în repetate rânduri retragerea hotărârii precum şi stoparea lucrărilor, dar nimeni nu a ascultat.

HCL 138 constructie cere de retragere HCL

constructie constructie 1

Se pare că până acum nimic din reglementările în vigoare nu a fost respectat. Familia Costişor merge mai departe şi apelează la instituţiile de mai sus. Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectul judeţului, aceste instituţii cer lămuriri de la Primăria Floreşti şi iau de bun ce le răspunde instituţia dar fără să se deranjeze cineva să vină în teren. Desigur, ne bucurăm să vedem bună colaborare în ce privesc instituţiile, însă nu totul se rezumă la o simplă hârtie, căci e uşor o transmiţi din birou fără să te deplasezi în teren. Avocaţii angajaţi de familia Costişor, încep demersurile, anii trec şi nimic nu se rezolvă.

„Am cerut de un milion de ori să vină în teren, experţi, reprezentanţi ai instituţiilor, cei de la Primărie nu vor constata ce se întâmplă pentru că proiectantul este rudă cu arhitectul şef, el a obţinut foarte uşor toate documentele. Am cerut şi judecătorului să vină să vadă, peste tot primesc doar refuzuri, dacă cineva ar fi venit ar fi văzut. Dar nu vor să vadă şi pentru că familia Moga a făcut investiţii mari prin programul prima casăau cumpărat, iar cel care finanţează aceste lucrări este un om influent care a reuşit să acopere peste tot neregulile. În instanţă nu mi-au aprobat nimic, nici expert, nici martori, iar de la dosar îmi dispar documente. Mă tot duc de când am procesele să mă tot uit la dosar. Am două procese în instanţă pentru oprpirea lucrărilor şi nimic. Am avut şi ordin prezidenţial de stopare a lucrărilor, dar care a fost anulat fără explicaţii”, a mai povestit femeia.

prefectul catre ispectorat plangere avocat plangerea vocat 1

Într-un final un expert ajunge în teren la cererea instanţei. Cam târziu, dar expertiza scoate la iveală mici nereguli

Acuzaţiile aduse de doamna Costişor, sunt mult mai grave. Ne-a vorbit de mită, ne-a vorbit de vizite neadecvate de la nivel înalt în care i se cerea să renunţe la procese, la strigătul disperat către instituţii căci nu va avea succes. Nu vom intra aici în detaliu, pentru că acele dovezi nu ne-au fost puse la dispoziţie pentru a nu împiedica în vreun fel procesele aflate în derulare pe rolul instanţelor de judecată.

Instanţa decide totuşi la insistenţele avocaţilor femeii să trimită un expert la faţa locului. Dar de ce acum? Cladirea este construită deja, nu se mai poate vedea ce au lucrat la fundaţie, refuzul îndelungat al instanţei ridică semne de întrebare, dar nici aici situaţia nu a fost prea uşoară. Femeia ajunge în audienţă la preşedintele tribunalului şi cere ca expertul să respecte decizia şi să deplaseze cât mai repede în teren, aşteptarea, acoperă nereguli.

instiintare expert

„Expertul trebuia să vină în teren într-un termen stabilit, dar au amânat şi cu greu a venit, numai că nu expertul a fost vinovat. De vină au fost cei de la tribunal care au înştiinţat expertul în ultimul moment. Am mers în audienţă la preşedintele de la tribunal şi l-am întrebat ce se întâmplă? De ce nu vine expertul că până ajunge el, lucrarea este chiar terminată. L-a chemat pe judecător şi pe grefier, dar nu mi-au dat informaţii suplimentare. Înştiinţarea ce trebuia să ajungă la expert, stătea bine mersi la grefier. Nu înţeleg de ce. A juns în final expertul la faţa locului. În mare parte expertiza tehnică îmi dă dreptate, dar nu a scos la iveală lucrurile cele mai grave. A venit şi expertul angajat de mine,  şi domnul Moga dar cuvântul expertului meu nu a contat deloc în expertiză. I-am arătat expertului poze ca să dovedesc tot am spus, dar la expertiză a pus doar ce poze a dorit. Mi-a spus că nu e grav afectată casa mea, dar nu înţelegea că eu deja făcusem multe investiţii pentru a acoperi daunele că nu era să se dărâme casa pe noi, trebuia să mai repar câte ceva că deja sunt în instanţă de ani, nu ştiu cum mai rezist, şi cu soţul atât de bolnav”, a povestit în continuare femeia cu lacrimi în ochi.

Ce a decoperit expertiza tehnică întocmită? Ce spun documentele din Primărie şi de ce reprezentanţii ei au închis ochii?

La înfăţişarea din luna septembrie s-a decis trimiterea expertului în teren. Expertiza trebuia depusă de către expert în timp util, ea fiind realizată cu cel puţin o lună înainte de noul termen, însă a fost depusă în dimineaţa de 8 decembrie 2014, astfel că procesul ce a avut loc câteva ore mai târziu nu a avut ca obiect expertiza realizată, ea ne fiind analizată de judecător. Cel mai probabil la următoarea înfăţişare ce va avea loc în 2 februarie 2015. Culmea, expertul scoate la iveală şi nereguli cu privire la documentele existente în Primăria Floreşti şi ce se află la faţa locului. Asta dovedeşte că reprezentanţii primăriei Floreşti fie nu s-au deplasat la faţa locului aşa cum susţine femeia, fie au închis ochii.

expertiza expertiza 1 expertiza 2

expertiza 3 expertiza 4 expertiza 5

Ce spun cei de cealaltă parte?

Contactaţi telefonic, la numărul afişat pe panoul din cadrul şantierului, domnul Moga ne dă o declaraţie halucinantă! Domnul Moga, beneficiar ne spune că a respectat toate reglementările în vigoare, inclusiv hotărarea de Consiliu Local, iar că expertiza realizată nu va merge în instanţă la noul termen. Nu ştim de unde are dânsul această informaţie, dar probabil că se va ocupa de acest lucru. De asemenea acesta a mai acuzat că jurnalistul nu este informat, deşi deţine şi vă prezintă documente.

„Am respectat tot, şi hotărârea. Expertiza făcută nu este una legală, eu nu am fost înştiinţat, nu am ştiut că se face şi nu mi-am chemat şi eu expertul. Nu sunteţi informată şi nu aveţi nici documente. Expertiza asta nu va ajunge la noul termen, vă spun eu că nu va ajunge”, a declarat domnul Moga, beneficiarul construcţiei.

Totul are şi un sfârşit….

Ei bine aţi văzut şi înştiinţarea trimisă de expert pentru care s-a semnat şi s-a depus la instanţă pe bază de semnătură, nu se putea ca dânsul să nu fie anunţat, apoi este ciudat cum ştie că nu va ajunge această expertiză în noul termen. Deocamdată nu se ştie ce va fi această nouă clădire, dar conform unor zvonuri, ar putea fi o clinică. Noile informaţii primite dar care nu sunt oficiale spun că familia Moga are în plan să finalizeze cât mai repede această clădire ca apoi să o înstrăineze. Tot din informaţiile neoficiale pe care le deţinem se pare că această clădire a fost deja recepţionată.

Rămâne însă de văzut dacă instanţa va alege totuşi să facă dreptate şi o expertiză mai amănunţită pentru a scoate la iveală adevărul, dar mai ales adevărul despre cum se construieşte în comuna Floreşti.

constructie sens constructie sens

 

 

Articole Noi