Valea NIMĂNUI. O imagine dezolantă, aproape o groapă de gunoi.

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

valea sanaslauValea Sânaslău din comuna Floreşti oferă celor care străbat strada Eroilor, o imagine dezolantă. Gunoaie, de orice tip, începând de la cauciucuri până la simple ambajaje, pet-uri sunt aruncate în pârâul ce străbate strada. Aproape că devine o adevărată groapă de gunoi, când ar putea fi ceva foarte frumos.

Dacă până acum, cetăţenii sau vizitatorii comunei ce vin în zona Cetatea Fetei se temeau de mirosul fermei de pui, acum aceasta este cea mai mica problemă. Pentru o mai bună dezvoltare a simţurilor unui om, acum cei care trec pe strada Eroilor au ocazia să şi vadă o imagine de-a dreptul dezolantă.

Valea Sânaslăului, care nu a mai fost curăţată poate de mai bine de un an. Şi dacă bine ne amintim aceasta a fost curăţată ultima dată de copiii de la şcoala din comună în cadrul unei activităţi de ecologizare. Nu putem decât să ne dăm jos pălăria în faţa lor şi a cetăţenilor care au organizat şi în alte zone astfel de acţiuni.

Şi nu este pentru prima dată când cetăţenii ies la acţiuni de ecologizare, am mai spus şi despre mizeria lăsată în urmă în fostul poligon, unde s-au organizat Zilele comunei Floreşti şi unde normal era ca administraţia locală (pardon, firma privată ce serveşte anual bani de la buget pentru organizare) să cureţe la finalul evenimentului, dar nu, au curăţat cetăţenii din zonă şi au rugat doar ca o maşină să ridice sacii cu gunoi. Lucru ce nu s-a întâmplat.

gunoaie poligon comentarii gunoi poligon

Şi dacă tot trăim într-o lume a „Normalităţii”, că auzim tare des acest cuvânt, nu pot să mă nu mă întreb, eu cetăţean al comunei Floreşti cât este de normal să scot bani din buzunar, bani ce merg într-o instituţie, în salariile unor angajaţi, dar fără să primesc nimic în schimb, nici măcar lucruri elementare, o curăţenie?

valea sanasla 1 valea sanaslau 6 valea sanaslau 3

valea sanaslau 2 valea sanaslau 4 valea sanaslau 5

Ei bine, nu este absolut nimic normal şi vă spun şi de ce:

1. Locuitorii comunei Floreşti plătesc lunar salariile unor angajaţi, aleşi care ar fi trebuit să lucrezeze în beneficiul lor. Ce este atât de greu să faci o hotărâre de Consiliu Local în care să specifici nişte sancţiuni pentru cei care încă n-au învăţat pentru ce sunt acele cutii colorate montate pe stâlpi? Nu e nimic greu, dar nu se doreşte, ar însemna ca şi poliţiştii locali să îşi justifice salariile căci de plimbat se plimbă prin comună, însă nu ştie nimeni ce fac (n. red. la ultima solicitare privind intervenţia lor pe terenul din fostul poligon când nişte persoane luau bucăţi de cărămidă, nu am primit un răspuns nici în ziua de azi).

Şi dacă ne uităm în bugetul aprobat pentru acest an, vedem că poliţia comunitară primeşte 777.000 lei din bugetul comunei. Ar fi prea mult pentru ei ca prin plimbările ce le fac să aplice şi nişte amenzi pentru cei pe care îi văd că aruncă gunoaie pe unde apucă? Probabil că da.

politia locala

2. O firmă la care sunt acţionare 4 primării din comune diferite, dar la care Primăria Floreşti este acţionar majoritar, serveşte contractele de salubrizare stradală, deszăpezire, însă fără ca activitatea ei să se vadă în vreun fel. Şi aici, dovadă stau toate imaginile surprinse de cetăţenii comunei în zonele în care locuiesc şi unde au fost lăsaţi cu gunoaiele sub nas. Despre activitatea firmei Quatro Eco Salub am mai scris şi nu o dată, administraţia locală, nu face nimic.

curatare strada3. Pe lângă această firmă, mai sunt două firme care se mai servesc din când în când din bugetul comunei pentru activităţi de curăţenie, dar desigur, nimeni nu ştie cât, cum, în ce condiţii şi pentru ce. Dar am surprins de mai multe ori angajaţi (cel puţin erau persoane ce veneau din curtea firmei Vaserv de pe strada Eroilor), care curăţau ca în evul mediu praful şi noroiul strâns pe lângă şi pe trotuarele de pe strada Eroilor şi când spun ca în „evul mediu” mă refer la curăţenie cu vestitele măturoaie şi lopata. În plus, tot ce strâng în urma curăţeniei rămâne în teren dar sub o formă grupată.

Într-o altă zonă a comunei şi ştim din surse sigure, că şi firma domnului Vidrean mai serveşte bănuţi pentru serviciile prestate şi nu doar de salubrizare.

asistati social4. În fiecare an plătim asistaţi social care în mod normal şi conform legii ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţii. După cum spune legea, orele de muncă sunt stabilite în funcţie de suma de bani primită lunar de persoana asistată social. Însă nu ştie nimeni câţi astfel de asistaţi social avem în comuna Floreşti şi nici când muncesc ei în folosul comunităţii. Şi nu ştim nici dacă s-a stabilit vreun astfel de plan chiar şi prin hotărâri de Consiliu Local, nu de alta, dar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe site-ul instituţiei înclusiv obligaţiile celor care primesc o masă caldă zilnic, la cantia Primăriei.

Şi dacă reprezentanţii primăriei Floreşti nu au habar despre ce legislaţie vorbim, o arătăm, poate, poate se prinde ceva şi de ochişorii lor.

Este vorba de Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Cei care sunt puţin mai conştiincioşi, pot citi Legea în întregime, nu se supără nimeni, dar pentru situaţia în cauză, facem câteva precizări.

Conform Legii 416/2001, Secţiunea 3 – Stabilirea cuantumului ajutorului social, articolul 6, alineat (2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Acum nu ştim dacă pur şi simplu în familiile asistate social nu avem persoane apte de muncă s-au avem probleme la întocmirea solicitării primarului.

Cine ar trebui să fie responsabil pentru întreţinerea acestui pârâu? 

10934138_931528020199069_2704220820003052993_oNu mai durează mult şi ajunge un adevărat focar de infecţie şi asta datorită nepăsării. Redacţia a trimis deja o solicitare către Primăria comunei Floreşti în care cere informaţii în acest sens. Nu aşteptăm niciun răspuns, ştim deja că la Primăria comunei Floreşti nu există Legea 544/2001. Dar, conform unor articole apărute în presa de casă a instituţiei am aflat că Valea Sânaslăului ar fi în administrarea celor de la Compania de Apă Canal, dar surpriză. Într-o solicitare transmisă către instuţie aceştia ne-au răspuns imediat că „nu administrează niciun curs de apă natural sau amenajat”.

Şi atunci dacă a Primăriei nu este această vale, a celor de Compania de Apă Canal nu, o fi a ….NIMĂNUI?

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Primaria face multe lucruri, dar nu consulta NICIODATA cetatenii, locuitorii platitori de taxe. Nu se sinchiseste nici sa raspunda, conform legilor, sesizarilor facute de cetateni. Imi este rusine ca depind de asemenea „gospodari”!

Comentariile sunt închise.

Articole Noi