PadişFest, un festival despre turism responsabil în Padiş

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

11709663_1634848160064667_3814443919278509350_nPlatoul carstic Padiș din Parcul Natural Apuseni ar putea fi zona cu cel mai mare potențial turistic din județul Bihor, atrăgând în prezent mii de turiști în fiecare weekend de vară. La nivelul județului se discută de mulți ani despre cum s-ar putea dezvolta durabil arealul astfel încât să atragă cât mai mulți turiști la nivel național și internațional. Momentan în Padiș nu există un loc de campare cu condiții decente, iar o dezvoltare haotică a zonei ar putea amenința patrimoniul deosebit al rezervației naturale – vorbim de cel mai mare Parc Natural din România, care adăpostește numeroase peșteri cu formațiuni deosebite inclusiv cel mai mare ghețar subteran din Europa, este printre ultimele platouri carstice împădurite din Europa și ascunde urși, lupi, plante carnivore și alte secrete care se pot descoperi pe pagina Parcului: http://www.parcapuseni.ro/.

powered by DISPERSIE#Raspandim Idei

Singura soluție pentru a păstra aceste bogății dar a beneficia și de potențialul economic al Padișului este dezvoltarea turismului responsabil. Pentru a concepe împreună un plan de dezvoltare avem nevoie în primul rând să aducem laolaltă tinerii din Oradea, Cluj și Alba, care în 10 ani vor fi principalul market pentru turismul în Padiș. Ce își doresc tinerii în Padiș și cum putem aduce la un numitor comun nevoile lor cu cele ale agenților economici și ale comunităților locale? Pentru a afla, avem nevoie de un loc de întâlnire. În acest scop, Organizația Compas din Oradea în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A propun PadișFest, un festival ce va avea loc în luna august marcând prima ediție a Zilelor Parcului Natural Apuseni.

PadișFest va face parte dintr-un proiect mai complex, intitulat „Zilele Parcului Natural Apuseni”. De-a lungul întregii veri turiștii și localnici vor fi invitați să participe la un concurs foto pe tema patrimoniului cultural și natural din Padiș și din comunitățile adiacente, de la Pietroasa, Boga și până pe Valea Arieșului. Vor fi binevenite contribuții de jurnalism fotografic, prin care dorim să înțelegem mai bine punctul de plecare: cum e viața în comunitățile din Parcul Apuseni, ce tradiții locale există care ar putea fi valorificate turistic? Care sunt problemele privind dezvoltarea durabilă a zonei? Cum se desfășoară turismul în Padiș și în Parcul Apuseni, cu bune și cu rele? Ce probleme dorim să rezolvăm și care sunt valorile pe care le apreciem și vrem să le multiplicăm? Contribuțiile fotografice la concurs vor putea fi înscrise online pe website-ul organizației: http://compas-romania.org/ și fotografiile câștigătoare vor fi promovate online, pe Facebook, în cadrul festivalului și la expoziții în Oradea și în Parcul Apuseni.

Pentru a încuraja participarea la concursul foto se vor organiza două workshopuri de fotografie în zona Padiș sub îndrumarea unor profesioniști, în lunile iunie și iulie. Workshopurile vor avea loc în weekenduri și vor fi gratuite. Se vor alege locații cheie pentru înțelegerea zonei și a situației actuale a turismului responsabil din areal. Mai multe detalii vor fi anunțate în curând în presă și online, inclusiv pe pagina Facebook a organizației: Compas Romania.

PadișFest va fi evenimentul-cheie al proiectului. Astfel, timp de un weekend la mijlocul lunii august vor avea loc evenimente artistice și de aventură în tot Platoul Padiș. Turiștii se vor putea bucura de aventură la Poiana Ponor, un concert instrumental la Cetățile Ponorului, căutarea-comorii pe un traseu turistic precum și concerte de seară și o piesă de teatru. De-a lungul festivalului vor avea loc o serie de dezbateri privind turismul responsabil în Padiș, la care tinerii vor fi invitați să își spună cuvântul și să intre în dialog cu agenții de turism din zonă.

PadișFest a atras deja sprijinul a peste 12 ONG-uri din Oradea, Cluj și Alba și speră să continue să încheie parteneriate. În prezent, PadișFest caută sponsori pentru a crește impactul festivalului. Se caută și voluntari pentru a asigura o bună organizare la fața locului și în pregătire. Pentru sponsorizări și voluntariat se poate contacta Organizația Compas la adresa contact@compas-romania.org.

Proiectul care face toate acestea posibile, „Zilele Parcului Natural Apuseni”, este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 26.110 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.850 lei iar cea a Asociației Compas este de 6.260 lei.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj