Floreşti: Instituţia Prefectului încă cere revocări de HCL-uri. Primăria şi Consiliul Local le pun în stand-by.

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj
consiliu local vancea
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

O adevărată „aventură” la Floreşti de când au început controalele arhitectului judeţului şi care atrag pe bandă revocări de HCL din domeniul construcţiilor. Ei bine, mai nou se pare că Primăria comunei Floreşti şi Consiliul Local încearcă să amâne aceste revocări, cu toate că după cum spun reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Instituţiei Prefectului, sunt nelegale. 

Mult prea multe hotărâri ale Consiliului Local Floreşti par să se afle pe lângă lege căci nu trec de controlul de legalitate realizat de Instituţia Prefectului Cluj, mai mult aceştia din urmă cer în ultima vreme revocarea mai multor HCL din domeniul construcţiilor. Mai mult, instituţia Prefectului a şi atacat în contencios administrativ hotărârea de Consiliu Local Floreşti prin care se doreşte înfiinţarea unei comisii tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism la Floreşti.

După demararea controalelor de către arhitectul judeţului, Claudiu Salanţă (n.red. controale ce vizează hotărârile Consiliului Local Floreşti în privinţa PUZ-urilor şi PUD-urilor din ultimele 6 luni) la Floreşti vin tot mai multe cereri de revocare a hotărârilor pentru că sunt considerate ca fiind nelegale.

În cele mai multe dintre cazuri, problema este că cei de la Floreşti n-au reuşit să înţeleagă ce spune Legea şi anume:

  • Legea 350/2001 nu permite înfiinţarea unei Comisii Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism la comune sau sate.
  • Pentru ca proiectele supuse spre aprobare în Consiliu Local pentru PUZ şi PUD să treacă, este necesar un aviz din partea acestei comisii pe care comuna nu o poate avea, prin urmare proiectele trebuie să treacă întâi de aprobarea comisiei de la nivel judeţean.

Acest lucru îl revoltă în primul rând pe primarul comunei dar şi pe unii dintre consilieri, în speţă pe cei care construiesc la Floreşti. De ce nu s-a respectat legea până acum? Nici nu mai contează pentru că fapta este deja consumată dar se pare că nici nu se doreste o îndreptare.

După ce vedem că se întâmplă în Consiliul Local Floreşti, consilierii vor să amâne procedurile de revocare a mai multor hotărâri luate fără să respecte legea. Acest lucru a fost vizibil la ultima şedinţă.

În data de 10 februarie 2016, Consiliul Local Floreşti s-a întrunit în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi se aflau 3 proceduri demarate de Instituţia Prefectului Cluj pentru revocarea unor hotărâri:

5. Procedură prealabilă formulată de către Instituția Prefectului Județul Cluj, prin care se solicită revocarea HCL nr. 148/15.10.2015, privind aprobarea documentației pentru PUD ” Construire locuințe unifamiliale cu regim de înălțime D+P+M, locuințe cuplate cu regim de înălțime P+E, locuințe înșiruite cu regim de înălțime P+E, locuințe colective cu regim de înălțime 2D+P+2E , garaje , branșamente și racorduri la utilități „, situate în localitatea Florești, Zona Dealul de jos, beneficiar SC DONNA IMOBILE SRL.
6. Procedură prealabilă formulată de către Instituția Prefectului Județul Cluj, prin care se solicită revocarea HCL nr.149 din 15.10.2015, privind aprobarea documentației pentru PUZ” Construire imobilde locuințe colective cu regim de înălțime P+2E+Er și spații comerciale la parter, împrejmuire,branșamente”, situate în localitatea Florești, str. Someșului, nr. 1B, beneficiar Szekely Iolanda.
7. Procedură prealabilă formulată de către Instituția Prefectului Județul Cluj, prin care se solicită revocarea HCL nr.147 din 15.10.2015, privind aprobarea documentației pentru PUZ” Construire imobile de locuințe colective D+P+6E și spații comerciale”, situate în localitatea Florești, str. Răzoare, f.n, beneficiar Tanțău Octavian Ioan și Tanțău Sorina, Duca Răzvan ordinea de ziClaudiu și soția Duca Simona Florentina, Ciuhuță Viorel Marcel.

Şi pentru ca lucrurile să fie clare, precizăm faptul că ştim despre 2 dintre aceste proiecte că unul este al unui consilier local, dar în hotărâre apare partenera sa de viaţă, (cu precizarea că nu sunt căsătoriţi) şi altul este al unei doamne angajată în Primăria Floreşti, un proiect alături de soţ şi alte persoane.

Mergând mai departe, pe ordinea de zi se mai aflau şi alte proiecte de hotărâre pentru PUZ-uri ce urmau să fie supuse aprobării.

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru PUZ „Introducere imobil în intravilan, construire 28 imobile cu locuințe individuale și colective cu regim de înălțime de la demisol la 4 etaje”, situate în localitatea Florești, str. Pădurii, f.n., beneficiar Căpușan Nicolae și Căpușan Camelia.
15. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru PUD ” Construire 5 imobile de locuințe colective cu regim de înălțime D+P+3E, 1 imobil cu funcțiune mixtă ( grădiniță, servicii, locuire)”, situate în localitatea Florești, str. Sub Cetate, beneficiar SC GIGHIBANDA SRL.
16. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru PUZ „Construire 3 imobile de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+4E”, situate în localitatea Florești, str. Răzoare, f.n., beneficiar Abrudan Emil și Floarea Ionela.
17. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru PUZ „Construire două imobile de locuințe colective cu regim de înălțime P+2E+E retras”, situate în localitatea Florești, str. Crișan, f.n, beneficiar Vanca Gabriel.

consiliu judeteanDin fericire, consilierii au decis să scoată de pe ordinea de zi aceste proiecte. Asta pentru ca să nu mai aprobe nişte PUZ-uri care nu aveau avizele de la comisia de urbanism de la nivel judeţean aşa cum cere Legea, lucru confirmat de altfel de către reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Problema este însă că reprezentanţii Consiliului Local Floreşti au decis să scoată de pe ordinea de zi şi procedurile demarate de Instituţia Prefectului cu scopul de a revoca 3 hotărâri. Lucru ce nu pare să fie normal.

În data de 3 februarie Primăria Floreşti mai primeşte o cerere de revocare a 6 HCL-uri din partea Instituţiei Prefectului, dar despre care nimeni nu a pomenit absolut nimic. Teoretic vorbind, primarul alături de consilieri ar fi trebuit să lase pe ordinea de zi cele 3 cereri de revocare şi să suplimenteze ordinea de zi cu următoarele 6 şi respectiv să le revoce căci erau apreciate ca fiind nelegale.

revocari prefect.Dar nu, consilierii s-au decis să le scoată de pe ordinea de zi, practic să amâne aceste revocări, iar de o suplimentare nici nu se punea problema. Cu toate că la Floreşti se suplimentează ordinea de zi foarte uşor, dar este clar că nu s-a dorit.

De ce aceste lucruri? De ce nu vor reprezenanţii Consiliului Local Floreşti să admită că nu au respectat legea şi să îndrepte aceste greşeli? Rămâne de văzut.

Cel mai probabil în a doua jumătate a lunii februarie va avea loc o nouă şedinţă astfel că rămâne de văzut dacă pe ordinea de zi vor apărea aceste revocari şi dacă vor fi aprobate de Consiliul Local Floreşti aşa cum este normal şi spune Legea.

Citeşte şi:

Exclusiv. Despre mahării din urbanismul floreştean. Cine sunt şi cu ce firme activează?

Nu-i capabilă să păstreze legătura cu presa, dar se pricepe de minune să construaiscă.

Consiliul Local Floreşti a aprobat înfiinţarea CTATU în ciuda avertizărilor arhitectului judeţului.Cât este de legal şi ce urmează?

Cum se face consultarea populaţiei pentru construcţiile din Floreşti? Anunţuri în doi peri pe site-ul primăriei.

Exclusiv:Dacă Prefectul a cerut revocarea HCL la de la Floreşti, CJ intră cu verificări serioase. PUZ-urile fără avizul de la CJ Cluj sunt NULE!

[Video] Consiliul Local Floreşti mai presus de Lege. De ce se votează împotriva Legii la Floreşti?

Exclusiv: Prefectul judeţului a acţionat în contencios administrativ pentru a anula o hotărâre a Consiliului Local Floreşti. Află despre ce este vorba.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj