Dezbatere: Impactul mediului de afaceri asupra dezvoltării şi calităţii vieţii în Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului 2015

0
312

clujul elitelorDezbaterea a făcut parte dintr-o serie de programe, acţiuni şi evenimente realizate în ultimele 18 de luni în cadrul conferințelor „Clujul Elitelor şi Valorilor”, cu scopul de a crea o platformă de dezbatere pentru încurajarea spiritului civic şi găsirea celor mai bune soluţii de dezvoltare a comunităţii locale. Nevoia unei asemenea „agore”, în care să se reunească toate părerile pertinente, ideile îndrăzneţe şi proiectele ambiţioase, viabile, inedite, este cu atât mai mare acum, cu (prea) puţin timp înainte de a se startul proiectului de interes naţional Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului de afaceri (Diferit, Farmec, Emerson, IMO Finance, Coral Impex, Salina Turda, Office Expert, LIR AG Grup până la firme mijlocii şi mici meşteşugari), ai mediului universitar (UBB, UTCN, USAMV), reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi tineri neangajaţi sau neafiliaţi unor organizaţii, interesaţi de soarta Capitalei lor Europene. Fiecare dintre ei, dar şi cei din public au avut ocazia să îşi împartăşească viziunea despre paşii care trebuie urmaţi pentru dezvoltarea comunităţii locale şi modalităţi prin care se pot implementa cât mai multe proiecte în acest sens.

Actorii principali pentru anul 2015, identificați de organizatori sunt: mediul de afaceri, tineri, administrație publică, învățământ, cultură, mass-media și mediul civic.

Un segment important identificat în cadrul evenimentului este turismul. Cluj-Napoca nu funcționează bine la acest capitol, au afirmat mai mulți reprezentanți de ONG-uri. Salina Turda are un flux foarte mare de vizitatori și de aceea ar trebui să se găsească soluții pentru turiști și în Cluj-Napoca, au punctat reprezentanții Salinei Turda.

În cadrul dezbaterii publice s-a venit cu câteva soluții concrete din partea ONG-urilor cum ar fi: proiectul Horia-Baciu, care ar genera experiențe autentice și scenarii, a declarat Alexandru Surducan, reprezentant al Asociației „Romania- Your liftime experience”. Fotograful Cosmin Ignat a venit cu propunerea realizării unui pașaport de Cluj pe care să se poată obține vize în diferite localuri. O altă idee intersantă a fost prezentată de organizația Erasmus Student Network.

Cluj-Napoca și anume proiectul Tram Cafe (prezența unei cafenele într-unul din tramvaiele care circulă prin oraș, iar localul să fie coordonat de voluntari și studenți străini, a afirmat reprezentanta asociației, Tunde Vass.

Scopul acestui eveniment este crearea unei platforme prin care se va realiza o comunicare şi o colaborare mai eficientă între aceste medii, dezvoltarea spiritului civic şi sprijinirea persoanelor cu iniţiativă care propun diverse proiecte care vor contribui în mod direct la dezvoltarea comunităţii locale.