Staţia de transfer a deşeurilor din Mihai Viteazu aproape finalizată. Află unde se mai construiesc două.

deseuri clj cluj 5Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan,  împreună cu domnul vicepreşedinte Ioan Oleleu şi cu echipa de implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, au efectuat miercuri, 3 decembrie 2014, o vizită de lucru pe amplasamentul Staţiei de transfer a deşeurilor din comuna Mihai Viteazu.

Vizita a fost prilejuită de apropierea finalizării lucrărilor de construire a celor trei Staţii de transfer adeşeurilor din judeţul Cluj, respectiv a celor din comuna Mihai Viteazu, din municipiul Gherla şi din oraşul Huedin.

În ceea ce priveşte Staţia de transfer a deşeurilor din comuna Mihai Viteazu-cea mai mare din judeţ, au fost executate şi finalizate mai multe categorii de lucrări, respectiv terasamentele, structurile civile,  zidurile  de  sprijin,  instalaţiile electrice,  reţelele  de  alimentare  cu  apă,  canalizările  de  apă menajeră  şi  pluvială,  instalarea  containerelor, împrejmuirea  perimetrului  şi  construirea  porţii  de acces.

„Am ţinut foarte mult să facem această vizită la Staţia de transfer a deşeurilor din Mihai Viteazu  pentru  a  putea  demonstra  că  acest  important  proiect  al  administraţiei  judeţene  merge înainte,  în  pofida diverselor  probleme cu care ne-am confruntat  în  ultima perioadă,  astfel  încât există toate şansele ca termenul de finalizare a întregului proiect,  stabilit  pentru sfârşitul  anului 2015, să fie respectat” a declarat domnul vicepreşedinte cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan.

deseuri cj cluj 1  deseuri cj cluj 3

În contextul în care lucrările de construcţie au fost încheiate, pentru finalizarea contractului de lucrări aferent staţiei de transfer Mihai Viteazu, a cărui valoare totală este de  7.115.873,17 lei, mai este  nevoie  doar  de  furnizarea  unor  echipamente  mobile  –  o  presă  statică,  21  de  containere  şi, respectiv, opt camioane de transport containere. Cantitatea de deşeuri estimată pentru Staţia MihaiViteazu este de cca. 58.278 tone/an, 42.194 tone/an – fracţie umeda, respectiv 16.084 tone/an – fracţieuscată.

În ceea ce priveşte Staţiile de transfer a deşeurilor din Gherla şi Huedin, valoarea lucrărilor de construire a acestora este de 4.491.440,47 lei, respectiv 2.829.164,81 lei. Pentru Staţia din Gherla, în suprafaţă de 5.000 de m2, cantitatea de deşeuri procesată estimată este de cca. 36.273 tone/an (25.517tone/an  fracţie  umedă şi  10.756 tone/an  fracţie  uscată),  în timp ce,  pentru Staţia  din  Huedin,  în suprafaţă de  4.940 m2, cantitatea de deşeuri estimată este de  11.695 tone/an (8.303 tone/an fracţieumedă şi 3.392 tone/an fracţie uscată).

deseuri cj cluj 2 deseuri cj cluj 7

„Apreciez ca fiind extrem de îmbucurător faptul că, dincolo de problemele, nu puţine, pe carea trebuit să le rezolvăm, acest proiect extrem de important pentru întreg judeţul, merge înainte. Maimult decât atât, suntem extrem de bucuroşi că am reuşit să diminuăm cheltuielile pentru cofinanţareaacestui  proiect,  o  serie  de lucrări  extrem de importante  cum sunt  cele  referitoare  la  închiderearampei de la Pata Rât – peste 30 de milioane de lei, cele referitoare la  consolidarea versantuluiCMID şi de edificare a drumurilor de acces spre staţiile de transfer, respectiv spre Centrul MID,fiind declarate eligibile  pentru finanţare din fonduri europene” a declarat  domnul vicepreşedinte Ioan Oleleu.

În momentul finalizării acestui proiect vor fi organizate două licitaţii, una de către Consiliul Judeţean Cluj, pentru asigurarea transportului deşeurilor de la staţiile de transfer spre Centrul SMID, iar cealaltă de către ADI Eco-Metropolitan Cluj, pentru asigurarea colectării deşeurilor de la cetăţeni.

deseuri cj cluj deseuri cj cluj 4

 

Articole Noi