Floreşti: Colonia de Sub Deal, zona de care administraţia locală îşi aminteşte doar în campaniile electorale

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

gunoaie 3A venit primăvara, curăţenia domeniului public este cât se poate de binevenită. Deşi ar trebui să fie cel puţin săptămânală, acest lucru nu este valabil şi la Floreşti. Locuitorii se plâng zilnic de lipsa activităţii de salubrizare, de gunoaiele de pe domeniul public şi mai ales din valea ce străbate strada Eroilor. 

Însă când anumite zone sunt total uitate de administraţia publică locală, este o problemă. Aşa se întâmplă şi cu zona denumită Colonia de Sub Deal. Locuitorii se plâng de munţii de gunoaie, de străzile neasfaltate care devin aproape impracticabile atunci când plouă şi multe alte probleme.

De fapt în  Colonia de Sub Deal nu se prea păşeşte decât atunci când este campanie electorală cu nişte promisiuni ce pot deveni realitate după multă vreme. Exact aşa s-a întâmplat şi la ultima campanie electorală când edilul comunei Floreşti promitea asfaltări, ei bine în multe zone au început dar în unele nu s-au mai încheiat.

Unul dintre locuitorii zonei Colonia de Sub Deal a transmis pe adresa redacţiei un set de poze pentru a ne arăta cum mormane de gunoaie sunt depozitate pe malul Someşului, cum străzile arată în ultimul hal, şi desigur, cum lucrările de asflatare au rămas în plop de luni bune.

gunoaie

Anul trecut în primăvară pe malul opus romilor, era curat. Anul acesta v-am arătat cum este. Nu înţeleg cum condiţia umană se deteriorează în acest hal. Am tolerat până acum, dar când văd că involuăm într-un ritm aşa rapid, nu mai pot să tac. O să ajungem să ne facem cărare printre gunoaie să ajungem acasă. Strada cu acel canal de scurgere este în dreptul containerelor, pe acea stradă noi trebuie să circulăm spre casă, ne-a spus revoltată persoana ce a transmis pozele.

 

podMai mult de atât, ce este foarte greu de înţeles este faptul că administraţia locală nu face nimic. Fie că vorbim de persoane iresponsabile, sau de proprietari de terenuri iresponsabili administraţia publică locală poate sancţiona aceste comportamente care până la urmă pun în pericol vieţile tuturor cetăţenilor. Dar, ne-am obişnuit deja cu faptul că Primăria Floreşti a făcut o pasiune în a NU pune în aplicare Hotărârile Consiliului Local. Aşa s-a întâmplat şi în cazul podului de peste Someş tot din Colonia de Sub Deal, care este un adevărat pericol pentru cetăţeni. Lemnele din pod se fură cu regularitate, iar administraţia locală le mai înlocuieşte din când în când şi numai cu circ şi scandal. În 2014, consilierii locali ai PSD au venit în consiliul local cu un proiect ce presupunea realizarea unor lucrari de reparatii serioase la respectiva punte. Atunci primarul a spus pe faţă că nu vrea să le facă pentru că lemnele se tot fură, aşa că deşi hotărârea a fost aprobată, nu a aplicat-o, după cum spun chiar locuitorii din zonă.

Floreşti: Puntea din Colonia de Sub Deal ajunge pe masa consilierilor locali

Floreşti: Locuitorii din Colonia de Sub Deal vor avea punte nouă şi iluminată

Primăria Floreşti să pună în aplicare hotărârile de Consiliu Local chiar dacă sunt la iniţiativa PSD

sulea mesajPrimarul comunei Floreşti a avut o reacţie pe acest subiect atunci când o persoană a postat imagini pe un site de socializare. Nu ştim dacă atacurile la adresa cetăţenilor, şi nici dacă răspunsurile aparţin domnului primar, ştim doar că acestea vin de pe profilul dânsului.

Vom da amenzi proprietarilor acelor terenuri dacă nu şi le curăţă! Din teritoriu face parte şi terenul privat, dar nu veţi vedea Primăria să meargă să însămânţeze terenul cuiva!, a răspuns cu ironie edilul într-un comentariu pe un site de socializare.

Nu comentăm cam cât de mare a fost nesimţirea unui astfel de răspuns atunci când vorbim de o persoană care este plătită de cetăţeni să conducă o comunitate. Totuşi întrebarea de bază este: „De ce până acum nu s-au dat amenzi?”. Nici acum nu băgăm mâna în foc că cineva împarte amenzi că de văzut nu a văzut nimeni asta, ca să nu mai vorbim de faptul că nişte astfel de amenzi se pot anula în birou cu ochii închişi.

Pe de altă parte, legat de mesajul postat de edil pe site-ul de socializare, a uitat probabil de plângerile cetăţenilor care au spus deseori că poliţia locală nici măcar nu se prezintă în teren de fiecare dată când sunt chemaţi, iar de rezolvarea problemelor nici nu se pune problema.

Cetăţenii se pregătesc de o acţiune de ecologizare, dar nu s-au înghesuit la confirmare

mesaj curatenieUn cetăţean al comunei a propus organizarea unei acţiuni de ecologizare, însă nu foarte mulţi şi-au anunţat prezenţa iar de la un comentariu pe facebook până la ieşirea în teren este cale lungă. De altfel, pe bună dreptate. Cetăţenii n-au de ce să strângă gunoaiele celor inresponsabili care în mod normal trebuie sancţionaţi. Despre asta am mai scris şi am argumentat cât se poate de clar. Deci, să repetăm.

1. Locuitorii comunei Floreşti plătesc lunar salariile unor angajaţi, aleşi care ar fi trebuit să lucrezeze în beneficiul lor. Ce este atât de greu să faci o hotărâre de Consiliu Local în care să specifici nişte sancţiuni pentru cei care încă n-au învăţat pentru ce sunt acele cutii colorate montate pe stâlpi? Nu e nimic greu, dar nu se doreşte, ar însemna ca şi poliţiştii locali să îşi justifice salariile căci de plimbat se plimbă prin comună, însă nu ştie nimeni ce fac (n. red. la ultima solicitare privind intervenţia lor pe terenul din fostul poligon când nişte persoane luau bucăţi de cărămidă, nu am primit un răspuns nici în ziua de azi).

Şi dacă ne uităm în bugetul aprobat pentru acest an, vedem că poliţia comunitară primeşte 777.000 lei din bugetul comunei. Ar fi prea mult pentru ei ca prin plimbările ce le fac să aplice şi nişte amenzi pentru cei pe care îi văd că aruncă gunoaie pe unde apucă? Probabil că da.

2. O firmă la care sunt acţionare 4 primării din comune diferite, dar la care Primăria Floreşti este acţionar majoritar, serveşte contractele de salubrizare stradală, deszăpezire, însă fără ca activitatea ei să se vadă în vreun fel. Şi aici, dovadă stau toateimaginile surprinse de cetăţenii comunei în zonele în care locuiesc şi unde au fost lăsaţi cu gunoaiele sub nas. Despre activitatea firmei Quatro Eco Salub am mai scris şi nu o dată, administraţia locală, nu face nimic.

3. Pe lângă această firmă, mai sunt două firme care se mai servesc din când în când din bugetul comunei pentru activităţi de curăţenie, dar desigur, nimeni nu ştie cât, cum, în ce condiţii şi pentru ce. Dar am surprins de mai multe ori angajaţi (cel puţin erau persoane ce veneau din curtea firmei Vaserv de pe strada Eroilor), care curăţau ca în evul mediu praful şi noroiul strâns pe lângă şi pe trotuarele de pe strada Eroilor şi când spun ca în “evul mediu” mă refer la curăţenie cu vestitele măturoaie şi lopata. În plus, tot ce strâng în urma curăţeniei rămâne în teren dar sub o formă grupată.

Într-o altă zonă a comunei şi ştim din surse sigure, că şi firma domnului Vidrean mai serveşte bănuţi pentru serviciile prestate şi nu doar de salubrizare.

asistati social4. În fiecare an plătim asistaţi social care în mod normal şi conform legii ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţii. După cum spune legea, orele de muncă sunt stabilite în funcţie de suma de bani primită lunar de persoana asistată social. Însă nu ştie nimeni câţi astfel de asistaţi social avem în comuna Floreşti şi nici când muncesc ei în folosul comunităţii. Şi nu ştim nici dacă s-a stabilit vreun astfel de plan chiar şi prin hotărâri de Consiliu Local, nu de alta, dar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe site-ul instituţiei înclusiv obligaţiile celor care primesc o masă caldă zilnic, la cantia Primăriei.

Şi dacă reprezentanţii primăriei Floreşti nu au habar despre ce legislaţie vorbim, o arătăm, poate, poate se prinde ceva şi de ochişorii lor.

Este vorba de Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Cei care sunt puţin mai conştiincioşi, pot citi Legea în întregime, nu se supără nimeni, dar pentru situaţia în cauză, facem câteva precizări.

Conform Legii 416/2001, Secţiunea 3 – Stabilirea cuantumului ajutorului social, articolul 6, alineat (2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

gunoaie noroi 3

gunoaie 5 gunoaie 4

case romi balegar noroi 2

noroi 1 noroi

 

1 COMENTARIU

  1. Primarul asta asa procedeaza. Habar nu are de situatia mai multor zone din comuna. Colonia de sub deal nu e singura pe care o viziteaza o data la 4 ani. In valea garbaului vine mai des la slujbele parintelui Martis. De cetateni nu-i pasa.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi