Au trecut câteva luni de zile de când consilierii locali ai comunei Floreşti au aprobat două hotărâri de consiliu local şi pe care Primăria Floreşti în frunte cu primarul comunei refuză să le pună în aplicare şi nu ţine cont absolut deloc că acest lucru afectează diferite categorii de locuitori ai comunei. Şi bineinţeles, după cum ne-am obişnuit, nu respectă nici legea în vigoare.
Vom lua în cele ce urmează fiecare caz în parte şi vă vom arăta încă o dată cum primarul comunei Floreşti aruncă la gunoi iniţiativele consilierilor PSD. N-ar fi fost o problemă ca aceste iniţiative să vină din partea dânsului, dar problema este că a refuzat categoric să asculte aceste nevoi ale cetăţenilor.
Primul caz ce deja a fost prezentat este cel al lui Dacian Makszin, un sportiv (tenis de masă) care a adus în comuna noastră sute de diplome, trofee si medalii participând la competiţii naţionale şi internaţionale. Şi nu este un sportiv oarecare, este unul deosebit, este un exemplu, este special. Acesta a fost propus de consilierii PSD pentru primirea titlului de Cetăţean de Onoare. De ce? Pentru că este într-adevăr o mândrie, pentru că Primarul comunei nu a avut măcar bunul simţ ca la întoarcerea lui Dacian din competiţii să îl viziteze, să îi strângă mâna şi să îi spună: „Felicitări Dacian!”. Un simplu gest de omenie.
Iniţial, pentru că nu exista un regulament pentru oferirea acestui titlu, consilierii au decis la acel moment (n.red. şedinţa lunii septembrie) să amâne acest proiect până când va fi aprobat un astfel de regulament. În luna octombrie, regulamentul a fost aprobat. În luna noiembrie, proiectul trebuia să se afle pe ordinea de zi, dar nu. A fost propusă o altă persoană pentru acest titlu, unul pe care îl merita, nu a spus nimeni că nu ar merita Adrian Gherman acest titlu, dar îl merită şi Dacian Makszin. Explicaţia? Una cât se poate de banală, că nu ar merita acest titlu, dar cine decide asta? Primarul? Un gest de toată ruşinea.
Detalii despre subiect:
[Foto&Video] Sportivul care “bate” în competiţii şi în viaţa de zi cu zi
Exclusiv: Dacian Makszin va primi titlul de “Cetăţean de Onoare” al comunei Floreşti
[VIDEO] Acordarea titlului de “Cetăţean de onoare” lui Dacian Makszin a fost amânată
Ruşine Primăria Floreşti! Culoarea politică este mai importantă decât nevoile cetăţenilor
Un alt poiect propus de consilierii social democraţi a făcut referire la acordarea unei reduceri pentru transportul în comun, tuturor elevilor din comuna Floreşti care se deplasează la Cluj-Napoca pentru a urma cursuri de învăţământ. Indiferent de ce şcoală urmează sau specializare şi chiar şi pentru elevii clasei zero. Această modificare a fost aprobată de Consiliu Local, dar nu se aplică deşi au trecut câteva luni.
Prin urmare, Hotărârea de Consiliu local nr 38/2014 a fost modificată după cum a explicat consilierul local Maja Ioan şi în şedinţă astfel: “Începând cu data de 1 octombrie se acordă subvenţionarea cu suma de 45 de lei cu excepţia perioadei 1 iulie-1 septembrie din costul abonamentului pentru elevii claselor O-XII, indiferent de specificul şcolii pe care le frecventează cât şi studenţilor la forma de învăţământ de zi. Pe rutele Floreşti-Cluj-Napoca, Luna de Sus-Cluj-Napoca şi Tăuţi-Cluj-Napoca şi retur pe toate liniile pe care operează trasportorii autorizaţi”.
De la 1 octombrie, nu s-a respectat această modificare şi dovadă stau toate întrebările părinţilor de pe un site de socializare, dar şi discuţiile lor conform cărora au cerut aceste drepturi dar la Primăria Floreşti le sunt refuzate.
Ce spune Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001 în acest sens?
CAPITOLUL II
Consiliile localeSECŢIUNEA a 3-a
Funcţionarea consiliului local
Art. 50.
(1) Hotărârile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţa publică, iar cele individuale, de la data comunicării.
(2) Aducerea la cunostinta publica a hotararilor cu caracter normativ se face in termen de 5 zile de la data comunicarii oficiale catre prefect.
Noua hotărâre a fost publicată pe site-ul Primăriei Floreşti şi după cum se poate vedea secretarul comunei contrasemnează această hotărâre.
Această modificare este necesară în primul rând pentru că hotărârea de consiliu local iniţială, precum şi prima modificare a ei sunt discriminatorii la adresa elevilor. Toţi elevii trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi mai ales când vorbim de educaţia lor.
Art. 1. Se modifică art. 1 din HCL nr. 17 din 21 februarie 2014, care va avea următorul cuprins: Începând cu data de 1 aprilie 2014 se aprobă subvenţionarea cu suma de 45 de lei (cu excepţia perioadei 1 iulie – 1 septembrie) din costul abonamentului pentru elevii din clasele IX-XII, elevilor din clasele I-VIII de la şcolile ajutătoare sau învăţământ integrat, şcolile de muzică, arte plastice, coregrafie, sport, şcolile cu predare intensivă a limbilor străine, minorităţilor etnice care învaţă în şcolile cu predare în limba lor maternă, studenţilor la forma de învăţământ curs de zi, pe ruta Floreşti – Cluj – Napoca, Luna de Sus – Cluj – Napoca, Tăuţi – Cluj – Napoca şi retur pe toate liniile pe care operează transportatorii publici autorizaţi.
Art. 2. Se complează HCL nr. 17 din 21 februarie 2014, după cum urmează :
Începând cu data de 1 aprilie 2014 se aprobă subvenţionarea cu suma de 45 de lei (cu excepţia perioadei 1 iulie – 1 septembrie) din costul abonamentului pentru elevii şcolilor de pe raza Comunei Floreşti care desfăşoară o activitate extracuriculară în municipilul Cluj-Napoca pe ruta Floreşti – Cluj – Napoca, Luna de Sus – Cluj – Napoca, Tăuţi – Cluj – Napoca şi retur pe toate liniile pe care operează transportatorii publici autorizaţi.
Începând cu data de 1 aprilie 2014 se aprobă subvenţionarea cu suma de 45 de lei (cu excepţia perioadei 1 iulie – 1 septembrie) din costul abonamentului pentru elevii şcolilor de pe raza Comunei Floreşti cu domiciliul în Cluj-Napoca, pe ruta Floreşti – Cluj – Napoca, Luna de Sus – Cluj – Napoca, Floreşti – Luna de Sus şi retur pe toate liniile pe care operează transportatorii publici autorizaţi.
Art. 3 Toate celelalte articole din HCL nr. 17 din 21 februarie 2014, ramân neschimbate.
Acest lucru a fost decis în luna martie a acestui an. Din acest motiv discriminatoriu, consilierii locali ai PSD au răspuns cerinţelor părinţilor şi au adus modificarea expusă mai sus.
Ceea ce Primăria Floreşti nu doreşte să înţeleagă este că hotărârile se aplică imediat, nu dacă se doreşte. În cazul în care se constată de către Instituţia Prefectului că acestea nu respectă legea, vor fi atacate în contencios administrativ şi suspendate de drept imediat. Prefectura are timp 6 luni de la primirea proceselor verbale precum şi a ultimelor hotărâri să atace. Au trecut două luni, modificarea nu a fost atacată, iar reprezentantul Prefecturii ne explică:
„Orice hotărâre, după ce a fost aprobată se aplică imediat. Prefectura va lua fiecare hotărâre la verificat, departamentul juridic şi în termen de 6 luni poate ataca vreo hotărâre dacă ea încalcă legea şi atacă în contencios. Dar, până să atace, hotărârea trebuie aplicată. Hotărârile se aplică imediat”, ne-a declarat Ana Maria Danciu, şef cancelarie Prefectura Cluj.
Şi ca să fim şi mai convingători vă reamintim cazul lui Mihai Seplecan care a stat 2-3 zile în funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean. Prefectura a constatat nerespectarea legii în numirea sa şi a atacat în contencios administrativ hotărârea de Consiliu Judeţean.
Ei bine, se încearcă obţinerea unui astfel de atac pentru ca modificarea să nu se aplice. Primăria aşteaptă un răspuns privind legalitatea ei de la departamentul juridic al Prefecturii, fără să înţeleagă că încalcă din nou, o lege şi asta pentru că ea trebuie aplicată, cel puţin până se constată dacă încalcă sau nu vreo lege.
Detalii despre acest subiect:
Floreşti: Consilierul local Maja Ioan (PSD) reacţionează în problema abonamentelor CTP
Un alt caz în care Primăria refuză să pună în aplicare o hotărâre face referire la repararea şi iluminarea punţii din zona Colonia de Sub Deal, unde primarul a spus deseori că se fură lemnele. Nu contestăm acest lucru, dar asta nu inseamnă că administraţia publică nu are obligaţia să ia măsuri, nu de alta dar cetăţenii plătesc nişte poliţişti locali şi considerăm că menirea lor nu este să se plimbe doar în Duster şi să consume banul public pe combustibil. Adevărul este că de fapt acea punte este într-o stare groaznică şi trebuie refăcută în aşa fel încât să ofere siguranţă cetăţenilor. Considerăm că imaginile vorbesc de la sine, dar precizăm că fotografia este făcută după ce Primăria a binevoit să adauge câteva lemne în acea punte.
Detalii despre subiect:
Floreşti: Puntea din Colonia de Sub Deal ajunge pe masa consilierilor locali
Floreşti: Locuitorii din Colonia de Sub Deal vor avea punte nouă şi iluminată
Cerem Primăriei Floreşti să respecte la rândul său Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi să pună în aplicare hotărârile pentru că sunt în folosul comunităţii, iar în Consiliul Local se face administraţie publică nu politică.
Nu are prea mare importanta cine sau care partid are initiativa unor astfel de initiative. E foarte bine ca cineva se gandeste si la oameni. Laudabil, dar atata vreme cat nu se termina cu interesele absolut meschine si cu razbunarile personale ale conducerii nu va fi nimic in regula. Trebuie sa intelegem ca boala cultului personalitatii e boala grea…..