Pentru că în ultima săptămână discuțiile sunt tot mai aprinse, iar floreștenii sunt mințiți m-am gândit că poate ar fi bine să vă arăt niște documente, niște răspunsuri oficiale, să puteți judeca în cunoștință de cauză nu doar după niște informări pe facebook sau comunicate dintr-o singură parte.
Este vorba despre drumul de lăgătură din sudul comunei. Și pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, vom lua ultimul comunicat de presă al Primăriei Florești pentru care am făcut câteva verificări, am obținut și documente dar și răspunsuri oficiale din partea instituțiilor superioare care ar putea fi implicate.
Conform ultimului comunicat de presă al Primăriei Florești a fost predat amplasamentul. A fost emis și un ordin de începere a lucrărilor.
“Floreștiul și Clujul depind de această Centură SUD. Primăria și Consiliul Local Floresti și-a luat responsabilitatea realizării acestei investiții, banii necesari există, forță și dorință de a o realiza avem, iar dumneavoastră trebuie să manifestați profesionalism și deschidere în punerea la dispoziție a documentelor și planșelor cu rețelele existente sau cu cele care urmează a fi amplasate. Următorul pas pe care îl vom face în zilele viitoare este de a vira banii spre expropriați”, a spus primarul comunei Florești la momentul semnării documentelor de predare a amplasamentului. Pentru realizarea Centurii SUD vor avea loc un număr de 15 expropieri, iar evaluările au fost deja realizate.
Exproprierile nu sunt făcute (nu știm nici măcar dacă au fost deschise procese în acest sens pentru că de aceste procese se va ocupa un avocat conform unei hotărâri de consiliu local și nu juristul instituției) dar aduc în fața floreștenilor una dintre familiile care ar putea fi expropriată și nu vorbim de o fâșie de teren, este vorba de demolarea unei case. Familia se opune acestei exproprieri.
Această familie nu are unde să meargă și riscă să rămână pe străzi. De niște evaluări, înțelegeri sau sume de bani, nici poate fi vorba. Nimic oficial, totul pe ascuns și cu presiuni. Familia a aflat recent că va trebui să plece, pentru că administrația locală vrea asta. Fără nicio siguranță că vor mai avea un acoperiș deasupra capului.
„În octombrie îmi expiră contractul pentru utilități și am de făcut lucrări pentru fosa septică. Am cerut la primărie la începutul anului să îmi fie eliberate actele de care am nevoie, am mers și am depus și eu solicitarea și ce a fost nevoie, am primit număr de înregistrare. Asta a fost în februarie. Nu am primit nimic. În aprilie am dus o nouă solicitare și tot nimic, nu doreau să îmi elibereze actele și nu știam de ce. Eu am primit înputernicire de la tata ca să pot să mă ocup eu de toată procedura și tot ce ține de casă pentru că el este în vârstă și e mai ușor așa”, ne-a povestit Cosmina Astelean, fiica proprietarului.
„Am aflat de pe internet de exproprieri și când am mers la Primărie mi s-a spus să nu fac investiția la fosa septică pentru că voi fi expropriată”
Femeia povestește că a aflat de aceste eproprieri de pe internet, însă normal era ca instituția sau vreun reprezentant legal să o contacteze pentru această problemă.
„Am fost chemată acum vreo 3 săptămâni la Primărie, s-a întâlnit tata cu domnul Adi Gherman care i-a zis că pot să merg să ridic documentele că mi s-a aprobat certificatul de urbanism și că să îl caut pe domnul Zanc Florin ca mai trebuie o semnătură de la el. Am mers imediat, eu nu îl cunoșteam pe domnul Zanc dar pe ușă era afisat numele și am intrat în biroul lui. I-am spus că am venit după documente. Și el mi-a spus că am fost chemată pentru expropriere. Cum adică expropriere? Mi-a spus că acolo unde este casa mea va fi sens giratoriu și mi-a arătat pe monitor. L-am întrebat cum e posibil, cel care a făcut acel proiect nu s-a gândit că acolo este o casă? Casa asta e din 2001 aici. Mi-a zis că dacă se putea face în altă parte, făcea. Păi se putea face, unde e pompa aia de apă . Mi-a spus că m-a chemat pe mine că nu poate vorbi cu tata că el e mai impulsiv și știa că am împuternicirea. Ei au mai fost la mine în curte și au pus 2 stâlpi de electricitate pe proprietatea mea de unde se alimentează toată zona. Panoul ăla a pușcat de mai multe ori, numai probleme am avut. Mi-a zis că atunci trebuia să mă exproprieze când au venit să pună stâlpii, dar atunci domnul fost viceprimar a spus că îi va pune la limită de proprietate dar ei sunt la mine în curte, de ce nu m-au expropriat atunci? Nu a venit niciun evaluator, nimeni. Domnul Zanc mi-a spus atunci că sumele pentru exproprieri ar fi cât dă rigla notarului și l-am întrebat cât ar da rigla notarului și mi-a răspuns că undeva la 70 euro pe metru pătrat. Eu pe tata care este băștinaș și își câștigă pâinea cu ajutorul căruței și cu un cal nu îl pot duce de aici. Discuția asta a mai fost înainte cu Adi Gherman la sala de sport când a fost și tata și mi-a spus că domnul primar îmi va da două apartamente ale primăriei dar și lui i-am zis că pe tata nu îl pot băga în apartament că moare. Domnul Zanc mi-a lăsat numărul lui de telefon să îl sun dar i-am zis că voi suna un avocat”, ne-a mai spus Cosmina.
Presiunile din ce în ce mai mari, reprezentanții primăriei merg în curtea oamenilor după bunul plac și fac măsurători.
Fără să existe vreun proces, fără să se fi purtat discuții pentru exproprieri decât neoficial și cu promisiuni deșarte, reprezentanții primăriei fac ce vor pe terenul familiei. Prețul sugerat ar fi pentru teren, însă casa? Apoi, că ar primi 2 apartamente sau o casă, dar nu are nicio siguranță, niciun document, nimic. Si chiar dacă sunt cuprinși la buget bani pentru exproprieri nu există discuții oficiale. Familia care locuiește acolo nu dorește să plece, un eventual proces în instanță ar opri totul o perioadă În plus, Consiliul Local Florești a probat o hotărâre prin care situația în speță de natură juridică privind exproprierile de la Florești pentru drum au fost externalizate. Un avocat se ocupă de eventualele procese. Și nu în ultimul rând, în calitate de ce intervine Adrian Gherman care este angajat pe sport? Și de când are în atribuții directorul tehnic, Florin Zanc să facă exproprieri? Femeia ne povestește plângând care sunt planurile celor pe care i-a menționat mai sus.
„Am terminat discuția cu cu domnul Zanc și l-am sunat pe Adi Gherman să îi spun că m-a chemat pentru expropriere și nu pentru documente. Nu știam ce să îi spun lui tata. Și mi-au cerut să îl mint că vor veni proiectanți să măsoare să vadă unde pun fosa septică și a zis că vor face cumva să fie bine. Mi-a zis că o să îmi dea o casă pe Muncitorilor care ține de primărie și după ce moare tata de banii ăia îmi pot lua două apartamente. Cum să îi fac eu așa ceva lui tata? Cum să îl scot din casa lui, nu pot să fac așa ceva. Asta m-a durut foarte tare și am ajuns acasă și i-am spus lui tata adevărul, i-am zis tot ce mi-a zis Adi Gherman. S-a supărat foarte tare. Indiferent cum sunt părinții mei, eu nu le fac așa ceva (n. red. părinții nu doar că sunt în vârstă dar au și probleme de sănătate). Acum câteva zile au venit în curtea mea și au început să măsoare și când am ieșit la ei să îi întreb ce fac și-au văzut de treabă. Tata s-a supărat foarte tare și atunci i-a crescut tensiunea, am ajuns la spital cu el”, ne-a povestit femeia în lacrimi.
Iată cum vrea administrația publică locală să facă exproprieri, despre care primarul a declarat că sunt făcute. De precizat este faptul că nu știm în baza cărui temei legal primăria, chiar dacă are proprietăți precum case sau apartamente, face astfel de schimburi fără o decizie în Consiliu Local. Mai mult, dacă are astfel de spații nu le poate da altcuiva pur și simplu, ar fi vorba de locuințe în regim social sau în concesiune. Mai de grabă în concesiune pentru că locuințe sociale, primăria nu are.
Autorizația de construire? Nu există. Și nu, nu Primăria Florești o eliberează.
Mergem mai departe și aflăm că Primăria nu are o autorizație de construire pentru acest drum. Conform Legii în vigoare, această autorizație este eliberată de Consiliul Județean. Conform Legii, dacă lucrările de acest gen se desfășoară pe pe suprafața a două localități, în cazul de față comuna Florești și Municipiul Cluj-Napoca este necesară autorizarea de către Consiliul Județean. Ei bine, după cum se poate vedea în răspunsul oficial (am cerut Consiliului Județean să ne pună la dispoziție o copie după autorizația de construire), ne-au răspuns că ea nu există și nici măcar nu a fost solicitată.
Nu este necesar să comentăm suplimentar, veți judeca fiecare în parte, dar vă mai reamintesc faptul că din această ecuație mai lipsește și acordul MApN, aceștia din urmă nu și-au dat acordul ca acest drum să treacă pe terenul lor, după această etapă este necesară și o Hotărâre de Guvern care la fel, nu există.
Mai mult, conform ultimei declarații a primarului acordată publicației ziuadecj.realitatea.net
Asul din mânecă în acest caz este Ordonanţa de Urgenţă dată recent de guvernul Cioloş, pentru urgentarea unor proiecte de construcţii de autostrăzi, drumuri naţionale şi centuri de ocolire.
Nu, acesta nu este un as în mânecă pentru că nu se încadrează la această ordonanță. Ceea ce se face la Florești este o stradă, un drum între o comuna și municipiu în mare parte pe raza comunei. Deci, nu este nici autostradă, nici centură și nici drum național. Poate floreștenii nu știu, dar există o hotărâre de Consiliu Local, la inițiativa edilului prin care acest drum este declarat ca fiind de importanță locală. Așa că, nu se aplică ordonanța în acest caz.
[…] MUTĂ! Află de ce ETHNOLOGIA GALACTICA 2016- expoziție internațională de Lego, din nou la MET Exclusiv: Drumul de legătură nu poate fi făcut deocamdată. Exproprierile nu există, nici autori… Recomandări pentru începutul de săptămână la TIFF Atenție șoferi! Primăria Cluj-Napoca […]
[…] Exclusiv: Drumul de legătură nu poate fi făcut deocamdată. Exproprierile nu există, nici autori… […]
[…] Exclusiv: Drumul de legătură nu poate fi făcut deocamdată. Exproprierile nu există, nici autori… […]
[…] cazul lor v-am mai vorbit în 2016, detalii găsiți AICI. Este vorba despre familia Lorincz care se află în coridorul de exproprieri privind realizarea […]
[…] V-am vorbit în repetate rânduri despre cazul familiei Lorincz care riscă să rămână fără acoperiș deasupra capului în urma acestor exproprieri și care a deschis proces în instanță fiind ajutați de persoane din comunitate și asta pentru că sunt o familie cu posibilitați financiare reduse. Câteva detalii despre cazul acesta puteți citi AICI și AICI. […]