Floreștenii speră să aibă drumul de legătură Sud … ei speră să nu rămână fără acoperiș deasupra capului

caz drum de legaturaCu alte cuvinte, floreștenii trăiesc cu speranța că vor avea într-o bună zi un nou drum care le este promis de două mandate. La cum a evoluat demografic comuna, este posibil să nu mai fie de mare ajutor. Dar ei, nu vor să ceară nimic în plus, vor doar să aibă siguranța că se pot întoarce la căsuța lor amărâtă. În timp ce întreaga comună așteaptă realizarea marelui proiect al Drumului de Legătură Sud cu Municipiul Cluj-Napoca, o familie din Florești trăiește cu speranța că vor fi despăgubiți în mod just și că nu vor rămâne fără acoperișul pe care astăzi, îl au deasupra capului. 

Nu se opun exproprierii! Au spus asta clar și răspicat. Dar să fii despăgubit doar pentru teren, de parcă acolo nu există o casă locuită și să nu ai unde să mergi cu părinți, familie, copii, animale, parcă nu e plăcut.

Despre cazul lor v-am mai vorbit în 2016, detalii găsiți AICI. Este vorba despre familia Lorincz care se află în coridorul de exproprieri privind realizarea obiectivului de investiții “Drum de Legătură Sud” și care riscă să rămână fără acoperiș deasupra capului sau (asta dacă este să iau de bună vorba primarului de la o ședință de Consiliu Local când a spus că nu va fi demolată casa) să-i treacă drumul imediat pe sub geam.

Desigur, știm câtă credibilitate putem da căci am văzut cu toții cum au început lucrările la drum de cel puțin 2 ani și astăzi, nici exproprierile nu sunt realizate. V-am arătat, tot în 2016 cum au votat consilierii coridorul de exproprieri fără să-l fi văzut. Detalii aveți AICI.

La sfârșitul coferinței de presă a celor de la ATIF de ieri, s-a atins acest subiect și evident că spiritele au fost cam încinse (spun asta pentru că susținătorii primarului l-au lăudat incredibil pe edil susținând și o ilegalitate și au uitat imediat că soluția dicutată este o aberație).

Cosmina Aștelean, fiica domnului Lorincz a fost însoțită de Mirela Crișan, președinta Asociației Voci Neauzite (asociație care luptă pentru drepturile persoanelor cu handicap și când spun că “luptă” asta face în adevăratul sens al cuvântului) și au adus în atenție acest caz care se pare că pe administrația publică locală și pe consilierii locali îi lasă reci.

Fără să intru în detalii privind cele discutate cu referire la alte subiecte, Cosmina Aștelean a spus, plângând că îi vin diferite “propuneri” din partea unor persoane din Primărie în ce privește exproprierea. Pentru că am urmărit cazul de atâția ani, am sesizat că lucrurile nu se petrec așa cum ar fi normal. De data aceasta, Cosmina ne-a spus că i s-au oferit, evident neoficial, două apartamente în blocurile ANL pentru a-l convinge pe tatăl său să semneze la notar acte necesare acceptării exproprierii așa cum este prevăzută în coridorul de exproprieri. Ei bine, conform acestuia, familia Lorincz primeste 75.000 lei. Casa în cauză este locuită de două familii (bunici, părinți și copil) dintre care 2 persoane sunt persoane cu dizabilități.

Probabil că din instinct, cine ar auzi așa ceva, ar spune “Și ce nu-i bine? Două apartamente pentru amărâta aia de casă este foarte bine! Ce darnică e primăria!”. Desigur, susținătorul primarului (care de altfel și-a postat singur pe facebook faptul că i s-a promis un loc pe listele PNL Florești la următoarele alegeri și că a acceptat) a gândit exact așa fără să mai țină cont de câteva aspecte importante. În primul rând ar trebui să știe că așa eva nu este legal și că apartamentele alea nu le împarte X-ulescu din Primăria Florești cum dorește!

Dacă această ofertă ar fi reală pentru că nu am niciun motiv să cred că au mințit, este imposibilă.

  1. Familia Lorincz daca rămâne fără acoperiș deasupra capului și i s-ar oferi două apartamente ANL, acestea nu ar fi proprietatea lor. Eventual, ar putea locui cu chirie în ele.
  2. Pentru apartamentele ANL există Lege iar acestea pot fi atribuite în baza unor dosare, acumulare punctaj, etc. Ce siguranță există că familia Lorincz și Aștelean ar primi apartamentele? Ar acumula punctajele?
  3. Proprietarul, Lorincz își câștigă traiul cu o căruță și un cal. Vor sta pe balcon?

Alții vor spune: “Și ce? Dacă nu le convine suma, să meargă în instanță!”. Cel mai probabil vor face asta, dar cu siguranță pentru un om care își câștigă existența cu o căruța și un cal, care nu a deranjat pe nimeni, nu a cerut nimic și și-a văzut de treaba lui nu va fi deloc ușor. Cert este că lipsesște cu desăvârșire ceea ce înseamnă conștiință, sub pretextul că majoritatea locuitorilor își doresc drumul și atunci ce mai contează că sacrificăm o familie? Și am auzit ceva asemănător și din gura unor consilieri.

Mai jos, puteți urmări întreaga discuție de după conferința de presă.