Consiliul Local Floreşti a aprobat în şedinţa de astăzi, înfiinţarea unei Comisii Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) în cadrul primăriei. Totodată a fost aprobat şi regulamentul de funcţionare. Primăria a fost avertizată de către Consiliul Judeţean că încalcă Legea, însă acest lucru a fost ignorat de către majoritatea consilierilor.
Abia acum, unii dintre consilieri au început să se întrebe dacă nu cumva ce s-a aprobat până acum fără avizul Consiliului Judeţean nu este în afara legii. Evident, este o întrebare retorică iar atunci când ai nevoie de un aviz din partea instituţiei, nu va veni nimeni din instituţie să te roage să îi permiţi să îţi dea avizele conform legii pentru ca apoi să aprobi în Consiliul Local Puz-urile sau Pud-urile de pe ordinea de zi.
În ciuda faptului că arhitectul şef al judeţului le-a adus la cunoştinţă, i-a avertizat că încalcă legea, argumentând cu articole din Legea 350/2001, consilierii n-au avut timp să asculte cap-coadă adresele trimise nu doar către ei ci către Prefectul Judeţeului precum şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, aşa că au trecut peste, au aruncat pisica în curtea Consiliului Judeţean şi apoi au aprobat înfiinţarea Comisiei de Urbanism de la Floreşti deşi legea spune clar că astfel de comisii se realizează la nivel de oraş, municipiu şi judeţ, astfel că la nivel de comune urbanismul rămâne cu un serviciu de urbanism şi pentru aprobarea de Puz şi Pud, are nevoie de avizul acestei comisii de urbanism care nu există în cazul de faţă decât la nivel judeţean.
Primarul: „Unde nu scrie că este interzis, este permis”.
La acest subiect, primarul a trecut prin discuţii, unele dintre ele fără nicio noimă la acest subiect, dar a mai spus şi că el va insista să facă această comisie indiferent că va fi sprijinit sau nu. Desigur, a aruncat şi pisica moartă în curtea Consiliului Judeţean Cluj şi nu în ultimul rând, a aruncat şi cu acuzaţii către consilierii PSD spunând că toate aceste lucruri legate de „trezirea la realitate” din partea Consiliului Judeţean Cluj li se datoarează, pentru acesta nu este decât un joc politic. Îi reamintim domnului primar pe această cale că la conducerea Consiliului Judeţean se află colegul său de partid, Mihai Seplecan care a spus în repetate rânduri că doreşte ca Legea să fie respectată. Mai mult, probabil că primarul comunei uită că la Floreşti „plouă” cu reclamaţii în ce privesc construcţiile din comună. Nici Primăria şi nici Inspectoratul de Stat în Construcţii nu au prea răspuns la ele.
Consilierul local PSD, Julien Muntean a propus ca acest subiect de pe ordinea de zi împreună cu Puz-urile şi Pud-urile care sunt supuse spre aprobare să fie amânate până la un răspuns concret din partea Prefectului. Acest amendament nu doar că nu a fost agreat dar nu a fost supus aprobării Consiliului Local. Pe de altă parte totul pare mai distractiv dacă se aprobă ceva pe lângă Lege pentru ca ulterior Prefectul judeţului să ceară revocarea hotărârilor.
Consilierul local din partea PNL, Nicolae Oltean a avut o întrebare evident, retorică: „Eu îmi pun următoarea întrebare. De când funcţionează Serviciul de Urbanism al comunei Floreşti înseamnă că a funcţionat până la data de astăzi ilegal? Atunci n-au decât cei de la prefectură să atace înfiinţarea acelui serviciu care a funcţionat 12 ani în comuna Floreşti. Acolo spune că se asigură serviciu de specialitate. Până acuma nu am văzut nici măcar un interes minim din partea acestor instituţii. Câte dintre Puz-urile sau Pud-urile pe care noi le-am discutat şi le-am aprobat au avut avizul Consiliului Judeţean?”, a întrebat consilierul.
Cu regret, dar fie domnul consilier a venit în şedinţă cu lecţia total neînvăţată, fie Limba Română îi ridică alte semne de întrebare. Să vedem ce spune Legea:
Art. 36
(1)În cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean, respectiv în cadrul aparatului de specialitate al primarului/Primarului general al municipiului Bucureşti se organizează şi funcţionează, potrivit legii, structuri de specialitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, în cazul judeţelor şi municipiilor structura responsabilă se organizează ca direcţie generală sau direcţie, în cazul oraşelor structura responsabilă se organizează ca direcţie sau serviciu, în cazul comunelor structura responsabilă se organizează la nivel de compartiment.
Încă o dată, legea permite pentru comune să aibă serviciu. Dar acel serviciu ca să îşi facă treaba în privinţa Puz-urilor şi Pud-urilor solicitate, trebuie întâi să ceară un aviz de la Consiliu Judeţean şi apoi ajung proiectele în Consiliul Local.
SECŢIUNEA 3: Atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale
Art. 25
(1) Consiliul local coordonează şi răspunde de întreaga activitate de urbanism desfăşurată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale şi asigură respectarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru realizarea programului de dezvoltare urbanistică a localităţilor componente ale comunei sau oraşului.
(2)Consiliul local cooperează cu consiliul judeţean şi este sprijinit de acesta în activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism.
Art. 26
Consiliul local cooperează în procesul de întocmire a programului de dezvoltare urbanistică a localităţilor şi cu instituţii, agenţi economici, organisme şi organizaţii neguvernamentale de interes naţional, judeţean sau local.
Mai mult, discuţiile s-au întins şi spre o acuză subtilă legată de încăsările pe urma construcţiilor de la Floreşti. Este foarte important de ştiut, faptul că tot ce încasează Primăria comunei Floreşti din recepţii, taxe, etc le va încasa în continuare, Consiliul Judeţean nu va lua aceste sume de bani doar pentru că dă un aviz sau nu pentru nişte Pud-uri sau Puz-uri. Nici vorbă.
Alţi consilieri erau speriaţi că toată această situaţie nu ar face decât să îi trimită pe ei, constructori fiind în ilegalitate. „Pentru că m-am „zbătut” şi eu de această problemă, mă gândesc că toate autorizaţiile date până acuma sunt pasibile de nulităţi din cauza asta”, a spus consilierul local PSD, Călin Vodă.
Primărul comunei l-a asigurat că acest lucru nu este adevărat, astfel că ulterior consilierii au trecut la vot. Cu 5 abţineri din partea grupului PSD, proiectul a trecut. Ba mai mult, au votat ulterior şi asupra Puz-urilor şi Pud-urilor de pe ordinea de zi.
„Noi am făcut adresa la Primărie prin care le spuneam că nu este legal să se facă comisie de urbanism la comună pentru că aşa spune legea, la nivel de oraş, municipiu şi judeţ, la nivel de comună nu există comisie de urbanism. În al doilea rând am consultat ordiena de zi, care nouă nu ni se trimite aproape niciodată şi le-am spus că proiectele de la numărul 7 până la numărul 11 nu au avizul Consiliului Judeţean. drept urmare din puntul nostru de vedere nu pot fi aprobate. Sunt foarte multe probleme. Trebuie să le iau etapizat. Am puţini oameni, dar să nu credeţi că am înshis ochii”, ne-a declarat telefonic, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă.
Rămâne însă de văzut, dacă reprezentanţii Consiliului Judeţean vor lua măsurile cuvenite pentru ca legea să fie respectată pe viitor sau nu. Ori dacă Prefectul judeţului va interveni în acest caz, despre care arhitectul şef al judeţului spune că nu este în conformitate cu legea.
Citeşte şi:
[…] Consiliul Local Floreşti a aprobat înfiinţarea CTATU în ciuda avertizărilor arhitectului judeţ… […]
[…] Consiliul Local Floreşti a aprobat înfiinţarea CTATU în ciuda avertizărilor arhitectului judeţ… […]
[…] 2015 Consiliul Local aprobă din nou, înfiinţarea comisiei de urbanism la Floreşti cu toate că şi în 2015 Legea interzicea acest lucru. Prefectul judeţului s-a sesizat în […]