Floreşti: Alexandru Lădariu este arhitect şef al comunei doar când îi convine primarului. Iată ce spune ANFP

case florestiOdată cu intervenţiile de la Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului în ce privesc construcţiile de la Floreşti, primarul comunei alături de consilierii locali se revoltă fiind deranjaţi. Problema este însă, că revolta dânşilor depăşeşte Legea ajungând chiar să o încalce cu bună ştiinţă.

Mai mult, în ultima vreme îl auzim pe domnul primar vorbind tot mai des de o funcţie pe care Alexandru Lădariu s-ar afla, dar nu se află. Şi toate astea doar pentru că primarul este deranjat de intevenţiile arhitectului-şef al judeţului, Claudiu Salanţă şi de revocările cerute de Prefect. Practic, în mai multe şedinţe de Consiliu Local primarul comunei le explica celor prezenţi că Alexandru Lădariu are tot funcţie de arhitect şef, apoi că funcţia sa este echivalentă cu cea  de arhitect şef, că are un răspuns al celor de la ANFP (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici) şi că face şi o şedinţă de îndată să le arate răspunsul consilierilor.

Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat, nu ştim din ce motive, aşa că m-am gândit să îl arăt eu pentru ca lumea să fie informată corect. Şi mai ales pentru acei consilieri „supuşi” care se prefac că nu ştiu sau închid ochii şi calcă Legea în picioare. Trebuie să specific că există şi consilieri care şi-au dat seama că se produce o mare greşeală şi au început să voteze pentru revocările cerute de prefect şi împotriva proiectelor care nu aveau toate avizele sau documentele în regulă.

Răspunsul celor de la ANFP: „Alexandru Lădariu este numit în funcţia de ŞEF-BIROU”

„Avem şi avizul celor de la ANFP în ceea ce priveşte poziţia domnului Lădariu. Domnul Lădariu este echivalat ca şi arhitectul şef de la nivel de judeţ. Dânsul este arhitect la nivel de comuna Floreşti. Eu vă spun că n-am nici cea mai mică emoţie, mergem în instanţă”, a spus primarul comunei în şedinţa de consiliu local din martie 2016.

Total greşit. Cei de la ANFP nu au cum să spună că Alexandru Lădariu este arhitect şef, sau echivalentul funcţiei de arhitect şef pentru că sunt două funcţii diferite. Prin urmare cei de la ANFP spun foarte clar că Alexandru Lădariu este numit şef birou-Biroul de urbanism din cadrul Primăriei comunei Floreşti. În plus aceştia spun care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a avea funcţia de arhitect şef. Principala condiţie este ca această funcţie să existe în instituţie. Cei de la ANFP ne mai spun că această funcţie trebuie cuprinsă în statutul de funcţii ale unei primării. Nu contestă nimeni studiile domnului Lădariu, dar dânsul nu poate ocupa o funcţie care nu există în instituţie.

ANFP ANFP 1Ca exemple concrete, luăm organigramele instituţiilor. La Primăria comunei Floreşti avem „Birou Urbanism” pe când la Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean în organigrame este specificat clar „Arhitect-şef”. Este important de observat că pe site-ul Primăriei Floreşti nu se găsesc organigramele actualizate, ultima organigramă fiind postată în 2013 pe care scrie clar „şef birou”. Pe cea din 2015 însă însă, scrie doar „birou urbanism”, lucru ce înseamnă că Lădariu tot „şef birou” a rămas, dat fiind răspunsul ANFP.

arhitect sef judet

Organigrama Consiliul Judetean Cluj 2016

arhitect sef municipiu

Organigrama Primăria Cluj-Napoca 2016

sef birou floresti

Organigrama Primăria comunei Floreşti 2013

sef birou floresti 1

Organigrama Primăria comunei Floreşti 2015

Aşa că pentru moment, Alexandru Lădariu este şef birou şi nu arhitectul şef al comunei. Şi mai este… cercetat de ANI pentru conflict de interese.

De ce aceste confuzii? De ce aceste asocieri? 

Foarte simplu: pentru a nu pierde din mâini construcţiile de la Floreşti. Sau cum îi place primarului să spună „dezvoltarea comunei”. Faptul că documentele  de la biroul de urbanism trebuie să ajungă şi la cel care are funcţia de Arhitect Şef al judeţului este un deranj imens. Totuşi de ce nu are Alexandru Lădariu funcţia de arhitect şef în afara faptului că ea nu există în instituţie? Ar putea exista mari legături cu mult dorita comisie de urbanism. S-a insistat în Consiliul Local cu înfiinţarea acestei comisii chiar dacă Legea nu permite asta. Lucru în privinţa căruia instanţa s-a şi pronunţat. Consiliul Local Floreşti a pierdut procesul cu Instituţia Prefectului judeţului şi instanţa cere anularea hotărârii de Consiliu Local.

De ce spun că s-a insistat cu această comisie? Şi în 2012 (şi nu, nu în mandatul lui Vancea) s-a aprobat în Consiliul Local Floreşti înfiinţarea acestei comisii. La nici o lună, consilierii locali ai PSD au venit cu proiect de anulare a HCL ului. Aşa că în 2012 a picat toată treaba cu această comisie.

comisie urbanism hcl revocare comisie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 2015 Consiliul Local aprobă din nou, înfiinţarea comisiei de urbanism la Floreşti cu toate că şi în 2015 Legea interzicea acest lucru. Prefectul judeţului s-a sesizat în această privinţă şi a cerut revocarea HCL însă n-au fost suficienţi consilierii care s-au abţinut astfel că HCL ul a rămas în vigoare. Prefectura a atacat în contencios administrativ această hotărâre iar instanţa a decis că hotărârea trebuie anulată.

comisie urbanism

Ce este important în asta? Persoanele care ar fi ocupat posturile în cadrul comisiei. Această comisie ar fi ţinut toate documentele la Floreşti.

Dacă este să luăm primele 4 poziţii este cât se poate de clar că aceia ar fi votat la fel. Ceilalţi doi din exterior nu ar fi însemnat nimic chiar dacă ar fi fost vorba să ocupe domnul Salanţă un loc. Dar, inclusiv în această privinţă s-ar fi încălcat legea pentru că domnii primar şi viceprimar nu au studii în domeniu şi le interzice legea 350 să ocupe acele posturi. Mergând mai departe, dacă domnul Lădariu ar fi avut funcţia de arhitect şef, el având studii în domeniu, ar fi putut ocupa şi funcţia de preşedinte al comisiei. Este lesne de înţeles acum de ce primarul comunei îl intitulează arhitect şef doar atunci când îi este favorabil şi pune semnul egal între Lădariu şi Salanţă, dar nu. Nu este aşa. Dacă ar fi vrut să fie aşa, înfiinţa acel post în primărie, îl trecea în organigramă şi în statut iar atunci cei de la ANFP ne spuneau că Lădariu este arhitect şef al comunei. Şi nu în ultimul rând, Lădariu este singurul din acel birou de urbanism, care are studii în domeniu.