Urbanismul în Floreşti – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

onstructie 1Departamentul de Urbanism din cadrul Primăriei Floreşti este o adevărată enigmă pentru constructori. La acest capitol, comuna Floreşti prezintă un haos aparte, atât în teren cât şi în birou.

Exemplul cel mai elocvent îl prezintă ultima şedinţă ce a avut loc în data de 8 iulie, când pe ordinea de zi se afla printre altele şi proiectul ce presupunea “aprobarea documentaţiei pentru PUD- Construire 3 imobile de locuinţe colective P+2E situate în localitatea Floreşti, strada Şesul de Sus, fn.beneficiar SRB Imobil SRL”.

Toată disputa din cadrul şedinţei s-a axat pe faptul că reprezentanţii PNL şi cei ai PDL s-au împotrivit acestui proiect pentru că ei ar considera că acesta se încadrează într-un regim de D+ P+E+M, deşi conform Certificatului de Urbanism eliberat de către Primăria Floreşti este permisă o înălţime de D+P+2E. Proiectul a fost respins.

Consilierul PDL, Ioachim Vancea spune că Certificatul de Urbanism nu este decât o informare, iar proiectul prevăzut nu se încadrează în regimul cerut.

Consilierul local din partea PSD, Maja Ioan intervine şi spune: “Prin certificatul pe care l-aţi eliberat spuneţi că este permisă construirea în regim de parter şi două etaje, deci exact ce se doreşte. Aşa, îmi spuneţi că prin el vreţi să mă informaţi, când de fapt mă dezinformaţi ”.

De fapt, totul s-a redus la majoritatea formată din consilierii de dreapta, care s-au opus acestui proiect deşi el respecta întocmai cerinţele din Certificatul de Urbanism, informativ.

“Eu sunt consternat. Am primit certificat de urbanism pentru P+ 2E şi este o zonă clar nedeterminată.  Eu o să fac acum tot posibililul, voi merge în instanţă şi îi voi acuza de multe chestii, în primul rând de abuz în serviciu. Sunt multe acolo, dar ce pot să vă spun? A fost o chestie făcută la comandă. Am făcut acolo investiţie de vreo 200 de mii de euro în teren pe baza unui act ce mi s-a pus la dispoziţie şi prin care mi se spunea că pot construi acolo locuinţe colective în regim de P+2E. Eu n-am cerut mansardă. Proiectul prevede o limită de proprietate de 12 metri faţă de vecinul meu, iar limita minimă legală este de 4 metri. Am respectat absolut toate procentele şi ce prevede legea tocmai ca să nu fie discuţii, dar se pare că nu este suficient. Vom vedea ce spun avocaţii, dar eu n-aş crede că acel certificat este doar informativ pentru că aşa, practic este o dezinformare. Până la urmă sunt nişte bani, pui nişte acte la dispoziţie, umblii după el şi aştepti cum am aşteptat eu două luni de zile până se eliberează ca apoi să nu îţi folosească. Mai mult, te duce în pierdere”, a declarat Claudiu Sârb, constructor.

Este drept, sigurul impediment în acest caz l-ar fi reprezentat locuitorii de la casele din zonă, care de altfel au şi înaintat memorii către Primărie prin care îşi manifestau dezacordul cu privire la construirea acestor 3 imobile, însă până şi în acest caz s-a observat incompetenţa de care au dat dovadă reprezentanţii instituţiei.

Bucea Minodora este unul dintre locuitorii care s-au opus acestei construcţii: “Eu am lucrat la Urbanism la Primăria din Cluj, dar ce se întâmplă la Floreşti este sub orice critică. Eu nu am văzut aşa ceva. Cei de la serviciul de urbanism sunt cu adevărat incompetenţi. Am formulat memorii împreună cu vecinii din zonă şi am primit în poştă un răspuns ce m-a lăsat mască. În primul rând nu se adresa nimănui. Eu am semnat memoriul şi primesc răspuns fără să mi se adreseze, nu scria nicăieri un nume. Apoi, îmi scrie că locuiesc în Cetatea Fetei, deşi nu locuiesc acolo. Am mers înapoi cu răspunsul la ei şi mi-au spus că a fost greseală de redactare”.

Cu toate dovezile adunate, mergem mai departe, la următorul punct de pe ordinea de zi, care presupunea construirea unui “imobil de locuinţe colective P+2E+Er şi spaţiu comercial şi etajare parţială construcţie existentă, situat în localitatea Floreşti, strada Şesul de Sus, beneficiar SC I&I Condor Solution SRL”. De altfel, acest proiect a suferit deja câteva modificări, însă aprobat de majoritatea consilierilor locali, căci era vorba de proiectul domnului consilier UDMR, Szekely Istvan.

“Acolo la intersecţia străzii unde vreau să fac eu construcţia, domnul consilier îşi construieşte şi acum este a treia oară când se modifică acel proiect, din duplex cum era iniţial a ajuns la parter plus trei etaje plus mansardă, spaţiu comercial la parter şi categoric nu respectă niciun procentaj de ocupare al terenului, nimic, dar aia se poate. Ce fac eu sunt construcţii cu 14 apartamente, locuinţe colective. Nu discutăm de blocuri de 25-30 de apartamente. Sunt 3 construcţii cu câte o scară şi ei spun că regimul de înălţime era de P+E+M,  dar practic în toată zona Şesul de Sus s-au construit până la P+4E. N-au nicio bază legală pentru care mi-au respins proiectul. Aşa a venit ordinul de la domnul primar pentru toată partea lui de consilieri. Aşa au respectat”, a mai spus constructorul.

Prin urmare, concluzia este una singură. Acest urbanism practicat la Floreşti nu este decât “mumă pentru unii, ciumă pentru alţii”.

001 003 005

 

 

7 COMENTARII

 1. Ai ai ai ! Da si limba romana si logica si cunoasterea unei situatii si a unei stari de fapt e ciuma pentru cel ce a scris articolul! Tanti, du-te pune mana pe carte, citeste Legile, apoi informeaza-te ca sa ai habar despre ce vorbesti! Auzi la ea, Departament de urbanism!!! tanti draga, tu stii ce e ala PUG?! Stii ce si cum e cu PUG-ul de la Fenes?!Ai auzit de urbanism? de zone compacte ? de incadrare in zona? de derogari? de conditii preliminare AC si CU?
  Lasaaee-neeeeeeeeeeeeeeee, lasaaaaaaaaa-neeeeeeeeee! Ca numa’ prostii debitezi!

 2. @Claudiu Nistor….nu stiu cat a debitat, dar cand ai documentele oficiale in fata…Eu tare cred ca tu nu esti decat un limbist…pupa tu in continuare, dar locuitorii din comuna stiu foarte bine cum se construieste in Floresti. Si este foarte evidenta si munca celor de la Serviciul Urbanism. Daca este asa cum spui, cei de la primarie nu trebuia sa ii elebereze certificatul in aceasta forma si trebuia sa respecte PUG/ul…e clara treaba, asta e un articol documentat si aceste lucruri trebuie aratate. Ce vrei mai mult? Ai plan, ai documente, dovada e clara.

 3. Pt Maria (io-s de moda veche si nu stiu alea cu semne)
  O fi el documentat, adica tipate acolo ceva acte, dar habar nu se are ce e cu ele. Tanti Maria, PUG e una! CU e alta. In CU ti se spune in ce conditii poti construi. In limita la PUG sau la ce vrei tu, si atunci ai plm derogari si alte cele conditii. Si derogarile ti le da CL. Sau nu ti le da! Ca asa e Legea. Maria, in CU PUG nu are de-a face. PUG are de-a face in AC! E greu, stiu!

 4. In Floresti este haos in privinta, ca de altfel in toate comunele invecinate Clujului

 5. Si mare noroc cu tine Claudiu Nistor , ca esti expert si le stii pe toate !! Cum ar fi de exemplu ca pentru a face o constructie ” tipi acolo ceva acte , si nu se stie ce-i cu ele „. Ar trebui sa fii si tu in Consiliul Local sa le explici tuturor ,ca se pare ca esti SUPEREXPERT !! Sau poate ca esti deja, ( in Consiliu !) si esti asa cum iti spunea Maria, un pupacios! Bravo, esti tare !!!

  • de acord, dar acest haos ar trebui reglat de domnii consilieri inainte ca cineva sa-si bage banii in terenuri. Nu astepti sa cumpere omul pe o caruta de bani si dup_aia sa-i razi in nas ca e fraier si a luat teapa ca ” asa vrem noi, consilierii !!”

Comentariile sunt închise.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj