Consilierul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Răzvan Pop a ales să vorbească şi a dat procurorilor, în calitate de martor, toate informaţiile legate de faptele de corupţie comise de Horea Uioreanu. Tânărul consilier a ţinut socoteala sumelor de bani primite de Uioreanu. Nume grele din Cluj apar în lista “cotizanţilor” la campania electorală a celui ce a urmat să devină preşedinte al CJ Cluj.
De teama pedepselor pentru mărturia mincinoasă, Răzvan Pop a decis să declare pas cu pas tot ceea ce s-a petrecut înainte şi după ce Horea Uioreanu a ajuns Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Conform declaraţiei consilierului, acesta a fost nevoit să facă întocmai ceea ce îi cerea Horea Uioreanu pentru a nu-şi pierde locul de muncă.
Răzvan Pop a fost angajat la biroul parlamentar al deputatului Horea Uioreanu din 2004, urmând ca din iunie 2012 să ocupe postul de consilier. “Îmi amintesc că la debutul campaniei de locale 2012, în luna mai, când Uioreanu candida pentru preşedenţia CJ Cluj, acesta mi-a cerut să fiu manager al campaniei sale, să mă ocup de contracte, plăţi, organizări evenimente, încasări, contribuţii, etc. Între sarcinile trasate, unele priveau primirea unor sume de bani fără ca ele să fie consemnate în acte de la diverse persoane cu care Uioreanu mă punea în legătură. Cu toate că nu am fost de acord cu astfel de însărcinare, domnul preşedinte mi-a spus că nu am de ales dacă doresc să rămân pe postul respectiv”, a spus Răzvan Pop.
Consilierul lui Horea Uioreanu a dat numele unor persoane importante din Cluj care i-au oferit şpagă lui Uioreanu, bani ce în mare parte au mers spre campania electorală.
Printre aceştia se numără şi fostul edil al comunei Mărişel, Mariş Traian care, ulterior a fost pus în funcţia de şef al Direcţiei Silvice Cluj. Dorind, probabil să recupereze, Traian Mariş a comis acte de corupţie astfel că la începutul anului 2013 a fost arestat şi condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Acesta i-a oferit lui Uioreanu, prin Răzvan Pop, suma de 15.000 lei.
Un alt nume pomenit de consiler, este cel al lui Ioan Bene, care a oferit prima dată suma de 100.000 de lei pentru campania electorală a Elenei Uioreanu, apoi suma de 40.000 de lei şi apoi 20.000 de euro.
Dorin Aşchilean, patronul firmei ACI i-a oferit lui Uioreanu 30.000 de lei. “Când suma de bani primită de la Ioan Bene a ajuns spre zero, președintele m-a pus în legătură cu numitul Așchilean Dorin, care a venit în vizită la CJ Cluj de o manieră similară cum a procedat Ioan Bene și, după o discuție purtată cu președintele în biroul acestuia, la care au participat numai cei doi, președintele Uioreanu m-a chemat și mi-a cerut să mă înțeleg cu dl Așchilean asupra unei întâlniri ulterioare. Am convenit cu domnul Așchilean ca, în acea zi să merg la sediu ACI Cluj, ceea ce am și făcut, undeva în jurul orei 15.00, unde Așchilean mi-a dat un plic cu bani în care se afla suma de 30.000 de lei în bancnote de 200 de lei. Am revenit la birou și i-am prezentat președintelui, nu mai rețin dacă în aceeași zi sau a doua zi, cuantumul sumei primite. Reţin precis că președintele a fost dezamăgit, probabil se aștepta la mai mult”, a mai spus Răzvan Pop.
Horea Uioreanu a mai primit, conform declaraţiei lui Răzvan Pop 45.000 de lei trimişi prin directorul firmei Diferit de către directorul Direcţiei de Drumuri Naţionale, Eugen Cecan. Alţi 70.600 de lei au venit din partea patronului Coral Impex. “”În cursul lunii mai 2013, numitul Badea Alexandru, patronul firmei Coral Impex, societate care se ocupă de dezinsecția unităților de învățământ din județul Cluj, a avut o întâlnire cu președintele Uioreanu Horea când au stabilit că, pentru prestațiile deja efectuate la cele șase școli aflate în subordinea CJ Cluj, în valoare de 130.000 de lei, să fie efectuate plăți de către consiliu”, se mai arată în declaraţia lui Răzvan Pop.
Şi Eugen Vereş, patronul Brantner Vereş se numără printre cei ce au oferit bani fostului Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, mai exact, suma de 20.000 de lei.
Răzvan Pop a spus şi despre mita uriaşă oferită de fratele lui Gruia Stoica.
“Tot în acea perioadă, la finele lunii 2012, tot la sediul partidului, a venit în vizită la Uioreanu fratele lui Gruia Stoica. Ştiu că cei doi au stat la discuţii în curtea imobilului iar la final, Uioreanu m-a chemat şi pe mine şi mi-a cerut să îl însoţesc pe domnul respectiv la o discuţie. Am plecat pe loc împreună cu acesta, ne-am urcat amândoi în maşina mea şi i-am spus că vom merge la un local din apropiere. Individul a scos din buzunarul de la haină un plic mai gros pe care l-a lăsat între scaunele din faţă la consola centrală a maşinii, după care a ieşit din maşină fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmpla, am luat plicul şi am constatat că acesta conţine suma de 50.000 de euro în bancnote de 500 de euro”, a mai declarat Răzvan Pop procurorilor.
Consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj a mai spus că acesta din urmă nu a fost uimit de banii primiţi şi că nu îl mai văzuze pe bărbatul ce i-a adus niciodată până atunci.
Sursă foto: www.actualitati.net