Rareş Rusu vrea program de sănătate pentru satul transilvan.

rares rusu cluj24hroConsilierul judeţean independent, Rareş Rusu doreşte implementarea unui program de sănătate pentru persoanele din zonele rurale astfel încât să beneficieze şi cei de la sate de dreptul la sănătate. 

„Dreptul la Sănătate face parte din drepturile fundamentale ale omului. Acest drept este consacrat și în Constituția României. Sistemul peformant de sănătate din Cluj-Napoca a devenit o parte fundamentală din identitatea județului nostru. Suntem mândri de capacitatea profesională și științifică dovedită, de-a lungul timpului, de către marii medici clujeni. Școala medicală clujeană continuă nobila tradiție a lui Iuliu Hațieganu. Însă, din păcate, acest sistem de sănătate este accesibil mai degrabă locuitorilor din mediul urban. Din păcate, realitatea ne dovedește faptul că locuitorii satelor clujene au acces doar într-o măsură extrem de limitată la servicii medicale normale într-o țară civilizată; singura loc opțiune rămâne să meargă la oraș. Nu trebuie să uităm faptul că cei mai mulți dintre cei care au nevoie de asistență medicală sunt oameni în vârstă, cu posibilități limitate din punct de vedere fizic și financiar.

În calitate de consilier județean, propun inițierea unui program menit să ducă asistența medicală de specialitate în satele noastre. Îi invit pe reprezentanții Consiliului Județean, împreună cu cei ai Spitalului Județean și cei ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” să se așeze la masă și să demareze un proiect județean de asistență stomatologică mobilă, completat cu un serviciu mobil de farmacie, care să ajungă lunar în toate comunele clujene. Concret, cele trei entități ar trebui să stabilească criteriile în baza cărora administrația  județeană să cumpere autospeciale sanitare care să conțină cabinetele stomatologice mobile, precum și dotările necesare pentru a adăposti farmacii ambulante. Există oameni în vârstă din mediul rural care nu au beneficiat niciodată de servicii stomatologice. În România, avem deja exemple de bune practici în sensul acestei propuneri, însă aceste exemple vin din mediul privat. Credem că administrația județeană poate să își asume o astfel de inițiativă. Pentru a finanța acest proiect pot fi atrase fonduri europene din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și bugetul județului Cluj”, se arată în comunicatul transmis de consilierul judeţean independent.

Articole Noi