Poliţiştii clujeni au aplicat amenzi de 21.000 lei pentru munca la negru

politiaÎn urma unor acţiuni pentru prevenirea şi combaterea muncii „la negru”, coordonate de Poliţia Clujeană, în colaborare cu Inspecţia Muncii, circa 20 de infracţiuni au fost constatate şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 21.000 de lei.

În primele patru luni ale acestui an, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au acţionat pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea ilegalităţilor comise în domeniul utilizării forţei de muncă “ la negru “.

Echipele de control, formate din poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, au efectuat controale la agenţi economici care îţi desfăşoară activitatea în diferite domenii.

Pentru neregulile constatate în urma verificărilor realizate, poliţiştii şi inspectorii de muncă au fost nevoiţi să aplice mai multe sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 21.000 de lei.

În acesta perioadă, s-au efectuat cercetări în 16 dosare penale, în cadrul cărora sunt cercetate 17 persoane, bănuite de comiterea a 18 infracţiuni de primire la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.

Exemplu semnificativ:

■ Poliţiştii Serviciului de Investigare a Ciminalităţii Economice Cluj, împreună cu inspectori de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, au identificat o societate comercială din judeţul Mureş, cu obiect principal de activitate pază şi protecţie, care ar fi primit la muncă 17 persoane, fără a le întocmi contracte individuale de muncă în formă scrisă.

Poliţiştii clujeni continuă activităţile de combatere a muncii la negru, pentru a preveni permanentizarea şi repetabilitatea actelor de muncă nedeclarată cu consecinţe negative asupra bugetului de stat consolidat.

Articole Noi