În cadrul ultimei ediţii a Serilor Clujului Cultural s-a discutat intens pe tema viitorului Nou Plan Urbanistic General (PUG). Arhitecţii şi urbaniştii din Primăria Cluj-Napoca au avut discuţii aprinse pe această temă.
Invitaţi la această dezbatere au fost:
Arhitectul Adrian Borda, care este şi coordonatorul echipei ce realizează noul PUG al oraşului
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), arhitectul Şerban Ţigănaş
Arhitectul Municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subţirică
Arhitectul Dan Clinci
Jurnalistul Kristina Restea
Primul care a luat cuvântul a fost Adrian Borda, care a şi aruncat cu o acuzaţie către municipalitate spunând că birocraţia împiedică lansarea noului PUG, că nu stijină acest demers, şi există posibilitatea ca noul PUG să nu fie aplicat.
La rândul său arhitectul şef din cadrul Primăriei Cluj-Napoca răspunde:
Afirmaţia că primăria nu îşi doreşte noul PUG este una foarte hazardată.Pentru că PUG ul care este din 1999 este nu numai depăşit de ceea ce s-a întâmplat în realitate în oraş dar a avut şi foarte multe greşeli. În momentul de faţă este un instrument cu care lucrăm foarte greu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că în primăria aceea lucrează funcţionari. Nu sunt arhitecţi şi urbanişti cu vechi state de muncă şi care să poată aprecia după competenţa şi după judecata lor o situaţie.
Ligia Subţirică a mai spus şi că au existat disfuncţionalităţi între colaboratorii care lucrează la PUG. Mai mult ea aduce a argument pentru modul în care funcţionează Primăria în acest domeniu şi faptul că sunt doar 40 de angajaţi care au salarii ce nu-i motivează fără posibilitatea de a angaja persoane mai multe care să se ocupe de autorizaţiile ce urmează a fi eliberate.
Arhitectul Dan Clinci este de părere că:
„Nimeni nu vorbeşte de atitudinea urbană, de atitudinea cetăţenilor faţă de urban. Până nu reuşim cu toţii să înţelegem ce pretinde oraşul de la noi, pentru că oraşul ne cere un anumit mod de comportament. Locuirea în oraş, din totdeauna a însemnat un privilegiu pentru locutorii săi. nimeni nu venea într-un oraş medial, nu avea dreptul să se stabiliească într-un oraş mediaval dacă nu respecta regulile pe care acel oraş le impunea. Această atitudine a început să nu mai fie înţeleasă de către beneficiari, clienţi, promotori, de către cetăţenii oraşului. După părerea mea nu este doar vorba de discuţii între arhitecţi şi urbanişti pe de o parte sau proiectanţi. Nu este o linie, este un triunghi pentru al treilea unghi este societatea civilă şi dacă nu reuşeşte să fie echilateral, echilibrul se rupe. PUG-l sau reglemntările urbanistice este cel care încearcă să aducă echilibrul între aceşti factori, nu să restricţioneze pe unii sau alţii”, a explicat Dan Clinci.
Preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş a adăugat:
Eu cred că un urbanism de succes, deci care ne aduce satisfacţie este acela care face lucrurile dorite să se întâmple şi nu cel care face ca lucrurile nedorite să fie împiedicate., ceea ce se întâmplă în Cluj, tăiem, blocăm, să nu mai facă cineva un etaj în plu, aceste lucruri trebuie să înceteze.
Cei prezenţi au rmărit la finalul dezbaterii organizate de clujulcultural.ro şi documentarul „Şantier În lucru”, un documentar proiectat pentru a doua oară la Cluj.
[…] pe larg, FOTO si VIDEO puteti citi aici si […]