Premii inedite, locaţii multiple şi juriu internaţional la Bienala de Arhitectură Transilvania, ediţia 2015, la Cluj-Napoca

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

bienala arhitecturaArhitecţii din Transilvania îşi dau întâlnire în această toamnă la Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2015. Evenimentul va avea loc între 3 şi 19 octombrie, la Cluj-Napoca.

Scopul evenimentului este de a aduce arhitectura în atenția opiniei publice, de a promova excelența în arhitectură și de a forma publicul în spiritul valorilor arhitecturii. Tema aleasă pentru ediția din acest an, ”Memorie şi comunicare” va fi abordată de arhitecți români și străini recunoscuți pe plan internațional în cadrul conferinței BATRA 2015. Potrivit arhitectului Guttmann Szabolcs, președintele Ordinului Arhitecților din România Filiala Transilvania (OART), ”memoria leagă obiectul de arhitectură de trecut, iar comunicarea îl leagă de viitor”.

Deschiderea oficială a Bienalei va avea loc pe 3 octombrie,  cu vernisajul expoziției-concursBienala de Arhitectură Transilvania 2015, cu scopul de a promova cele mai reușite exemplede practică profesională, în urma căreia vor fi acordate premiile BATRA 2015.

Expoziția-concurs este itinerantă, urmând să fie prezentată și în alte orașe din Transilvania:

 22 octombrie – 5 noiembrie 2015*: Baia Mare

 9 noiembrie – 23 noiembrie 2015: Satu Mare

 26 noiembrie – 10 decembrie 2015: Alba-Iulia

 14 decembrie – 28 decembrie 2015: Oradea

 1 martie – 27 martie 2016: Zalău

 1 aprilie – 27 aprilie 2016: Bistrița*datele evenimentelor pot suferi modificări, în funcţie de organizarea locală

JURNALIŞTII ŞI CLIENŢII IDEALI, PREMIAŢI

Noutatea  Premiilor BATRA 2015 este secţiunea referitoare la  arhitectura în mediul rural, introdusă ca şi categorie de concurs. Alte categorii includ: arhitectura locuinţei, a dotărilor comunitare şi de producţie, arhitectura spaţiului public, a patrimoniului cultural, arhitectura spaţiului interior, etc.

De asemenea, tot  o premieră o reprezintă faptul că, în această ediţie a Bienalei, nu vor fi premiaţi  doar arhitecţii,  ci  şi  beneficiarii  lucrărilor  de arhitectură (clienţi,  persoane fzice, juridice  sau  institiţii publice) și  jurnaliștii care  scriu  despre  arhitectură.  Astfel,  una  din categoriile speciale este premiul pentru beneficiarul ideal. Pentru această secţiune, arhitecţii sunt rugaţi  să nominalizeze beneficiarii  cu care au avut o bună colaborare şi să trimită o scurtă motivare pentru alegerea făcută. De asemenea, se acordă premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți.

Un eveniment important din cadrul BATRA 2015 este Ziua Arhitectului, care va fi sărbătorită pe 5 octombrie, prin inaugurarea plăcuței comemorative Pákey Lajos, arhitect şef al oraşului Cluj în primele decenii ale secolului al XX-lea şi prin celebrarea a 45 de ani de existenţă a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.

JURIU INTERNAŢIONAL, NUME MARI ALE ARHITECTURII MONDIALE

bienala arhitectura 1Juriul premiilor BATRA 2015 este format din arhitecţi consacraţi, din ţară şi străinătate:

 Preşedintele  juriului:  Constantin  Gorcea  (România),  Preşedintele  Ordinului Arhitecţilor Filiala Nord-Est

 Rachel  Armstrong  (Marea  Britanie),  profesor  de  arhitectură  experimentală  la Newcastle University School of Architecture

 Lorenzo Cotti (Elveţia), arhitect, urbanist, specialist în urban gaming simulation

 Håkon Iversen (Norvegia), director și partener la David Lock Associates Nordic

 Golda János (Ungaria), profesor la  Departamentul de Arhitectură al Universității dinGyőr.

 Mirjana  Lozanovska  (Australia),  director  al  School  of  Architecture  and  Built Environment, Faculty  of  Science,  Engineering  and  Built  Environment,  la  Deakin University

 François  Meyer  (Elveția),  fondator  Meyer  François  Architecte,  locul  1,  secțiunea locuire, la Best Architects 15

 Paola Rizzi (Italia), profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgentă în spațiul urban și arhitectură sustenabilă la Facoltà di Architettura di Alghero

DESPRE BIENALA DE ARHITECTURĂ TRANSILVANIA

Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanțare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu și autonomie în organizare.

Din echipa de organizare a evenimentului fac parte:

 Președinte: Daniela Maier

 coordonatorii: Adina Moldan, Dan Ștefan Domșa, Ionuț Radu Filip

 curatorii: Guttmann Szabolcs , președinte OAR Transilvania, Fleschin Stelian, președintele OAR Filiala Alba, Falub Cosmin, președintele OAR Filiala Bihor, Paskucz Ioan Ștefan, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Iuoraș Violeta, președintele OAR Filiala Satu-Mare.

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj