Publicaţia Cluj24h.ro aduce în faţa cititorior un interviu cu Nicolae Cobârzan, patronul fermei şi a abatorului de pui din comuna Floreşti. În cadrul interviului a explicat clar care este situaţia (din punct de vedere legislativ) a fermei de pui. Ba mai mult, după ce în presa locală s-a acuzat că ferma funcţionează ilegal în urma unei noi ordonanţe, patronul a pus la dispoziţia jurnalistului documentele şi legislaţia care atestă faptul că se află în legalitate din toate punctele de vedere.
R: Este foarte important ca cetăţenii comunei să înţeleagă ce miroase şi care este tehnologia de care se dispune precum şi efectele ce îl poate avea acest miros asupra sănătăţii, sau nu. Explicaţi-ne!
N.C: „Miros dejecţiile de la pasăre. Este procesul tehnologic care emană acest miros de la pasăre. Nu este altceva. În hrana animalului se administrează furajul, cereale şi miroase”.
R: Ne-aţi spus că aveţi şi utilaje de ultimă generaţie.
N.C: Toată tehnologia noastră în fermă este tehnologie de ultimă oră, ce au şi alţii pe piaţa europeană. Nu ştiu de altfel de tehnologie mai performantă există decât ce avem noi în fermă. Nici n-am auzit de „nasometru”, cât de tare miroase sau cât de încet miroase de la fermă, este mirosul specific. Cum am spus, cel mai important este că nu se îmbolnăveşte nimeni de la acest miros. Oamenii noştri lucrează în fermă, avem medici care îi consultă periodic, se fac analize medicale. Nimeni nu are probleme din cauza mirosului, este amoniac atâta tot, dar asta nu îmbolnăveşte omul.
R: Recent s-a invocat o nouă ordonanţă. Spuneţi-ne vă încadraţi în ea sau nu? Ce aduce nou şi ce se respectă sau nu din ea?
N.C : A apărut ordinul Ministrului Sănătăţii 119 care reglementează distanţele exploataţiilor agricole faţă de anumite imobile. În speţă, în cazul nostru, trebuia să nu fie imobile pe rază de un kilometru în jurul fermei. Faptul că aceste imobile sunt acum şi s-au construit, nu ni se datorează nouă. Ar trebui întrebate autorităţile care în urmă cu 6-7 ani de zile de când a început construcţia în Floreşti, în jurul fermei, ele au emis autorizaţii pentru că este clar că aceste autorizaţii au fost emise cu încălcarea legii. Acuma, ordonanţa Ministrului Sănătăţii 119 de care spuneam, reglementează aceleaşi distanţe faţă de exploataţiile agricole ca şi celălalt ordin al Ministrului Sănătăţii existent dinainte. A venit cu mici îmbunătăţiri, mici modificări la legislaţie. Pe tema apariţiei acestei ordonanţe, în ultima perioadă de o săptămână, două că am văzut articole în presă se fac referiri „acum e momentul bag ordonanţa şi închideţi ferma”, nu. Au înţeles greşit, se interpretează greşit. Cine face afirmaţii de genul ăsta…nu pe noi trebuie să ne închidă, noi trebuie să îi dăm în judecată pe cei care au construit, în baza Legii 204 conform articolului 5 şi să solicităm demolarea construcţiilor, pentru că legea ne protejează. Noi am fost ca societate comercială aici înainte de a-şi face ei aceste imobile. Nu mi se pare firesc acuma să vii să spui „Bă am venit eu acum în Floreşti mi-am construit casă, tu pleacă de aici”. Este cea mai mare nesimţire din partea acestor oameni care încearcă în permanenţă şi manipulează, mă refer la politruci, evident care manipulează populaţia şi însearcă să aducă astfel de acuze. Adică, dacă închid ferma, închid afacerea. Păi cum ar fi să le spun eu lor să demoleze ei blocurile şi să plece ei din Floreşti, pentru că noi aici am fost, suntem autorizaţi şi îndeplinim normele legale, facem măsutori pe linie de mediu, se monitorizează în permanenţă şi ne încadrăm în normele admise de mediu, iar mirosul crează discomfort dar nu îmbolnăveşte oamenii. Nu noi am creat situaţia asta, cine a creat-o să o rezolve. Noi suntem deschişi.
R: Într-adevăr, am observat că atât în 2012 când au fost alegerile locale atât actualul primar cât şi fostul primar îşi făceau o adevărată reclamă pe mutarea fermei. Ne prezentau parcuri imense, frumoase în locul acestor hale, acum vin din nou alegeri şi iar sunt probleme cu ferma. Cum se explică?
N.C. : Păi se ştie că de ani de zile când sunt alegeri, în jurul datei alegerilor începe campania mutatului fermelor. Aşa manipulează fiecare populaţia. Dacă au soluţii să vină la discuţii cu soluţii. Noi nu putem închide. Este afacerea familiei mele, am investit foarte mult în ea. Când am achiziţionat aici ferma, era o ruină, am investit bani în ea. Acum cum îmi spune mie cineva „Îţi închizi ferma şi pleci de aici că am venit noi?”. Să plece ei.
R: Aţi purtat discuţii cu actualul primar, cu fostul primar cu cineva în acest sens? Au venit cu ceva soluţii?
N.C: Am purtat discuţii şi cu actualul şi cu fostul şi am purtat discuţii şi cu prefectul şi cu preşedintele de Consiliu Judeţean şi aştept soluţii din partea autorităţilor. Ele nu comentează că ne închid că nu au baza legală să ne închidă, fără discuţii că nu. Comentarii că pleacă şi se închide vin de la colegii dvs de breazlă, presa şi o parte din oamenii din jur, nu toţi, o parte care sunt mai agitaţi pe anumite teme. Am cerut soluţii, dacă au, să vină cu soluţii, noi suntem deschişi, da să vină cu soluţii.
R: În opinia dumneavoastră ar exista o soluţie? Ce ar trebui să vă ofere autorităţile ca să părăsiţi locaţia asta?
N.C: Păi eu nu le pot sugera lor ce soluţii au. Ca să închizi această fermă trebuie să vii cu ceva. Adică, la un moment dat mi se zicea „Domle’ da vi se dă teren”. Mulţumesc frumos de teren. Ce să fac pe el? Păi construcţia, infrastructura, acolo sunt bani, milioane de
euro, le face cineva? Eu n-am nevoie de teren că dacă ar fi să mai construiesc am teren e vorba de bani să construieşti. Cine îi dă ăia? Ca să închizi aici şi închizând ferma de aici s-a dus afacerea, închidem abatorul, închidem tot. Păi nu-i chioşc de ziare sau o plăcintărie. Este o societate comercială cu peste 200 de oameni ăştia îşi câştigă existenţa de aici. De ce să-i trimitem acasă, să închidem afacerea pentru faptul că alţii au încălcat legea, au construit câteva case aici şi tot ei strigă. Noi tăcem din gură, ne vedem de treabă şi ei strigă, care sunt în culpă.
R: Se vorbeşte şi de o parte din fonduri europene. Ce investiţii au fost aici?
N.C: Abatorul a fost construit pe fonduri europene, da. Ferma a fost achiziţionată înainte pe credite, au fost investiţi foarte mulţi bani, modernizată, deci abatorul a fost construit din fonduri europene.
R: Practic, pănă când este autorizaţia valabilă?
N.C: Şi ferma şi abatorul sunt autorizate. Nu se dă o altă autorizaţie, ea se reînoieşte. Să ne înţelegem. Este până în 2016. Ea va fi reînoită şi nu am nicio emoţie că nu va fi.
R: Un alt subiect de care se pare că sunt deranjaţi cetăţenii este legat de construcţii, de construcţiile pe care le realizaţi dumneavoastră în comuna Floreşti. În zona Sub Cetate. Cum este situaţia acolo? S-au făcut nişte reclamaţii.
N.C: Da, am avut o societate comercială cu un cumnat de-al meu şi construim. Am construit pe Someşului, am construit pe Muzeul Apei şi construim acum Sub Cetate lângă poligonul militar la o distanţă de mai mult de un kilometru faţă de fermă. În zonă, nu ştiu ce voci sunt acolo, dacă au fost ceva reclamaţii de la un vecin, nici măcar nu este vecin de limită de proprietate cu noi. Doar aşa, a avut o revelaţie plimbănd căţeii pe acolo că n-ar fi respectat distanţa faţă de limita de proprietate. Repet, noi nici nu ne învecinăm cu proprietatea ei, dar vrem să creăm puţină senzaţie, probabil tot alimentată de cercurile politice, de cineva. Ca să vă demonstrez că nu facem lucruri de mântuială, ar fi bine să abordaţi clienţii noştri la care am vândut pentru că noi vindem la recomandările celor care au cumpărat în permanenţă de la noi şi asta spune ceva. Şi aceste construcţii le-am făcut să mă încadrez în lege. Să facă şi alţii la fel.
R: Aţi avut controale? Ce au constatat?
N.C: Bineînţeles. Păi nu te poţi abate de la lege. Dacă te abaţi de la lege esţi penalizat, dar nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Repet, cineva a avut o revelaţie a măsurat cu pasul şi a spus „Băi, blocul dumneavoastră e prea aproape de drum”. Şi a ieşit controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii în baza autorizaţiei şi n-a constatat absolut nicio neregulă. E în regulă, pentru că eu nu fac anumite activităţi comerciale ca să încalc legea. Eu am lucrat cu legea am aplicat legea şi ştiu ce înseamnă chestiunea asta.
Iar pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, domnul Nicolae Cobârzan ne-a pus la dispoziţie şi autorizaţia de mediu, dar şi Legea 204. Ba mai mult, la finalul interviului ne-a invitat (n.red. echipaţi corespunzător) şi în incinta abatorului pentru a constata respectarea normelor de igienă, precum şi existenţa filtrelor şi a sistemelor de ventilaţie.
Da domnu nu se mai intelege cu primarul? Erau best friends, ce bun manipulator de prostime e Sulica, bravo lui barbat este , fata oachesa de mafiot are.
Daca doamna reporter se interesa un pic mai bine despre proiectele imobiliare ale domnului Cobarzan ,ar fi aflat ca contrar cu ceea ce sustine domnia sa, amplasamentul cladirilor ridicate sunt mult sub un km in zona Sub Cetate si din cate se zvoneste ,tocmai are o mare problema incercand acuma sa obtina un aviz de amplasament de la mediu pt 8 imobile.
[…] Punctul de vedere al lui Nicolae Cobârzan, patronul fermei de pui l-am oferit într-un interviu amplu realizat în 30 septembrie 2014 şi care poate fi urmărit integral AICI […]
Daca bugetul i?i permite sa-?i cumperi apartament langa o ferma de pui, asta e. La acea data, atat ai putut. Daca ?i-ai permis sa-?i cumperi casa langa aeroport, nu vii dupa aia sa te plangi ca te deranjeaza avioanele.Supor?i.
[…] [Interviu] Nicolae Cobârzan: „Ferma de pui miroase cel mai tare în campaniile electorale” […]