Floreşti: Doar 8 cetăţeni au sesizat Protecţia Mediului pentru mirosul de la fermă. Se fac teste pentru calitatea aerului

gaini

Foto: Arhiva Cluj24h.ro

În ultimele săptămâni şi în special pe perioada caniculei mirosul de la ferma de pui s-a simţit mult mai tare, astfel că deranjul cetăţenilor a fost unul destul de mare. Cel mai greu de suportat a fost să stea cu gemurile înshise la temperaturi ridicate. Floreştenii au discutat intens despre acest subiect pe grupurile unui site de socializare, aşa că am adresat din întrebările lor instituţiilor abilitate în a oferi un răspuns. Prin urmare, am transmis câte o solicitare către Agenţia pentru Protectia Mediului Cluj şi una către Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Până la momentul redactării acestui articol, doar Agenţia pentru Protecţia Mediului ne-a oferit un răspuns. Vom aduce la cunoştinţa cetăţenilor şi răspunsul celor de la DSP Cluj imediat ce îl vom primi. 

solicitare protectia mediului solicitre DSP Cluj

Astfel, conform răspunsului primit, aflăm că în perioada în care mirosul a deranjat cel mai tare, florestenii au înregistrat la Agenţia pentru Protecţia Mediului doar 8 reclamaţii. Cu toate acestea „în data de 21 august 2015 reprezentanti ai APM Cluj si ai Garzii Nationale de Mediu- Serviciul Comisariatul Judeţean Cluj au fost prezenţi în localitatea Floresti, pe strada Eroilor, în vecinătatea fermelor societăţii BRAVINVEST SRL. Au fost prelevate probe de aer şi apă, indicatorii specifici pentru acest tip de activitate fiind in momentul de faţă în lucru”.

Mai mult, aceştia ne-au pus la dispoziţie informaţii despre funcţionarea fermei precum şi a abatorului. Ne-au asigurat că activitatea este conformă cu cele mai bune tehnici disponibile la nivel european, utilizînd o tehnologie de creştere la sol, cu valorificarea patului uzat de creştere ca îngrăşămînt organic direct către agricultori.

raspuns mediuLa data emiterii AIM era respectată distanţa minimă de protecţie sanitară, fiind instituită prin Planul Urbanistic General al comunei Floreşti o zonă de servicii şi plantaţii de protecţie între zona activităţilor agrozootehnice existente, şi zonele rezidenţiale inclusiv faţă de SC Amareto Impex SRL. Emiterea AIM nu a necesitat un studiu de sănătate deoarece era respectată distanţa minimă de protecţie sanitară a fermei faţă de ansamblul rezidenţial existent la acea dată.

– zona rezidenţială apărută după emiterea AIM pentru SC Amareto Impex SRL nu a fost reglementată din punctul de vedere al protecţiei mediului, la înfiinţarea acesteia nefiind respectată distanţă de protecţie sanitară instituită pentru fermă, cu încălcarea prevederilor Legii nr.204/24.10.2008, art. 3.1.

„În zona de protecţie sanitară a exploataţiilor agricole existente şi care funcţionează conform prevederilor legale, se interzic eliberarea autorizaţiilor de construcţie şi construirea clădirilor destinate locuinţelor şi altor obiective socioeconomice”, iar potrivit art.5: „Deţinătorii de exploataţii agricole care au fost înfiinţate şi funcţionează cu respectarea prevederilor legale şi în perimetrul cărora s-au construit locuinţe sau alte obiective socioeconomice cu respectarea restricţiilor împuse de Ordinul ministerului sănătăţii nr. 536/1997pentru aprobarea normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, pot iniţia proceduri judiciare în vederea demolării acelor construcţii neautorizate sau a celor autorizate fără respectarea prevederilor legale în vigoare, cu scopul exclusiv de a preveni şi limita disconfortul şi riscurile sanitare”.

avertizare mediu pentru fermaCu toate acestea, Primăria comunei Floreşti a fost avertizată cu privire la nerespectarea distanţelor  de protecţie. Se pare că nu a contat acest lucru şi astăzi, administraţia publică locală emite în continuare autorizaţii de construire fără să respecte Legea.

ARPM Cluj-Napoca (instituţia în a cărei arie de responsabilitate era reglementarea de mediu la acea dată) a atenţionat administraţia publică locală, cu referire la nerespectarea distanţelor de protecţie sanitară în cazul blocurilor care s-au construit în apropierea SC Amareto Impex SRL. Ataşat prezentei adrese anexăm adresa de atenţionare transmisă de către ARPM Cluj- Napoca cu nr. 3716/05.05.2007 către Primăria comunei Floreşti, Direcţia de Sănătate Publică Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj;

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia mediului au înăsprit cerinţele de funcţionare a fermei

ARPM Cluj Napoca (instituţia în a cărei arie de responsabilitate era reglementarea de mediu la acea dată) şi GNM-CJ Cluj au efectuat numeroase verificări ale instalaţiei autorizate şi au fost dispuse monitorizări ale calităţii aerului, fără să fie identificate depăşiri ale valorilor limită pentru calitatea aerului.

– avînd în vedere situaţia generată de instituirea în vecinătatea fermelor a zonei rezidenţiale fără respectarea legii, la revizuirea autorizaţiei integrate de mediu ARPM Cluj- Napoca a impus condiţii suplimentare pentru reducerea disconfortului olfactiv inerent desfăşurării acestei activităţi şi anume:

  • interzicerea stocării temporare a patului uzat de creştere pe amplasament, cu excepţia situaţiilor generate de apariţia unei epizootii. (Patul uzat de creştere va fi transportat de pe amplasament imediat după evacuarea din hala de creştere).
  • interzicerea evacuării patului uzat de creştere în zilele de repaos săptămînal şi sărbători legale, (operaţiunea se va efectua de preferinţă dimineaţa, cînd locuitorii blocurilor învecinate sunt plecaţi de regulă la serviciu);

În 2013 un cetăţean s-a adresat instanţelor de judecată dar fără succes

Menţionăm si faptul că, în anul 2013, unul dintre petenţi, domnul Gheaja Marcel a depus la Tribunalul Cluj o plângere pe acest subiect. Tribunalul Cluj a respins ca fiind nefondata plângerea formulată de petent.

proces pentru ferma

Ce spune patronul fermei de pui ?

Punctul de vedere al lui Nicolae Cobârzan, patronul fermei de pui l-am oferit într-un interviu amplu realizat în 30 septembrie 2014 şi care poate fi urmărit integral AICI