Încep Zilele Culturale Maghiare. Vezi programul din acest weekend

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

zilele culturale maghiareCea de a cincea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare debutează mâine, la Cluj-Napoca. Peste 450 de evenimente au fost pregătite pentru vizitatorii festivalului. 

În acest weekend cei prezenţi  vor putea urmări în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Mai exact, printre evenimentele importante de  sâmbătă, 16 august se numără vernisajul expoziţiei „Omul şi peisajul” de Kádár Tibor ce va avea loc la Muzeul de Artă de la ora 17:00.

Artistul Kádár Tibor a debutat în 1980 (Galeria Korunk), iar unitatea sa conceptuală şi preferinţa pentru peisaje s-au păstrat de-a lungul celor trei decenii şi jumătate în care a fost confirmat drept unul dintre maeştrii picturii contemporane din Transilvania.

Repertoriul său artistic s-a inspirat din zona Călatei, artistul fiind atras nu atât de arta populară bogată şi plină de viaţă, ci mai ales de dramatismul şi profunzimea structurală a regiunii. De-a lungul carierei sale, Kádár a experimentat constant şi a aprofundat tehnica peisagisticii, păstrând, totuşi, acelaşi interes nealterat către cultura şi istoria maghiarilor. Unele dintre lucrările care vor fi expuse la Cluj provin din atelierul său de la Veszprém (Ungaria), iar altele s-au născut în timpul taberelor de creaţie de la Jebuc şi Băile Bálványos.

Tibor Kádár s-a născut la Cluj, în 1946, şi a absolvit în 1971 Academia de Artă Ion Andreescu (actuala UAD – Universitatea de Artă şi Design), Péter Abrudán fiind mentorul său.

program zilele culturale maghiare
Program 16-17 august 2014 Zilele Culturale Magiare

Duminică, 17 august, la ora 17:00 tot la Muzeul de Artă  va avea loc vernisajul expoziţiei „Lumea din perspectiva maghiară – Fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei”. Expoziţia va fi prezentată de Galambos István, director adjunct al Fondului de Administrare Mass Media (MTVA), Ungaria, şi președinte al Colegiului Kós Károly al MTVA, precum şi de dr. Gazsó L. Ferenc din partea Agenţiei Naţionale de Ştiri a Ungariei (Magyar Távirati Iroda- MTI).

Expoziţia prezintă o retrospectivă în imagini realizată de fotografii maghiari în 2013 şi 2014 la unele dintre cele mai importante evenimente din Europa, de la Euro-Maidanul din Kiev la inundaţiile provocate de Dunăre ori Olimpiada de Iarnă de la Soci.

Fotografii MTI/MTVA au câștigat în 2014 zece premii la concursul Asociației Naționale a Jurnaliștilor Maghiari, competiție în care s-au înscris 310 autori cu 3.810 de proiecte.

Fotografii ale căror lucrări vor fi expuse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca sunt Balázs Attila, Illyés Tibor, Beliczay László şi Mohai Balázs.

Conform organizatorilor „Zilele maghiare nu sunt doar un festival cultural. Încă din 2010, un obiectiv important al evenimentului este promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta. Clujul este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valor şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural. ci şi în alte planuri ale vieţii sociale”.

Mai multe detalii se pot afla de pe pagina de Facebook a evenimentului 

 

 

 

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj