Groapa de gunoi „s-a mutat” la Floreşti. Nesimţirea unora nu are limite.

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

10848525_1097455203616037_4551174489569623023_oProblema gunoaielor de la Floreşti pare să nu se sfârşească. Bineînţeles, principalii vinovaţi sunt chiar cei care produc deşeurile, iar nesimţirea unora nu are limite. Însă nici administraţia locală nu pare să fie foarte implicată în această problemă.

O adevărată groapă de gunoi a fost formată pe malul Semeşului, în zona ce duce spre Colonia de Sub Deal. De vină par să fie locuitorii din zonă care nu se gândesc absolut deloc atunci când aruncă deşeurile pe malul Someşului. Astfel de imagini au fost postate şi pe un site de socializare, unde au şi apărut primele comentarii.

Pe lângă aceasta / prin această zonă „deosebită” trebuie să treacă cei care circulă spre Colonia de sub Deal. De un an , nimeni nu a mişcat un deget în legatură cu gunoaiele de pe malul Someşului din zona rromilor. Anul acesta au început să se adune gunoaiele şi pe malul opus, a spus persoana care a făcut fotografiile. 

Imaginile sunt de-a dreptul şocante, nu mai este mult şi zona poate să îşi primească denumirea de „groapă de gunoi”. Această problemă este una cât se poate de complexă. Se pare că sunt multţi constructori care aruncă materiale de construcţie prin diferite zone şi nu ştim dacă sunt sancţionaţi de reprezentanţii Poliţiei Locale. La fel a fost şi într-un alt caz din Floreşti o zonă apropiată de strada Someşului.

„Am văzut când un om mergea cu tractorul şi lăsa acolo multe gunoaie, dacă l-am întrebat de ce le aruncă acolo, mi-a spus că el acolo a primit ordin să le ducă. Un alt om pe care l-am surprins că aruncă gunoaie a fost luat la întrebări de poliţiştii locali, dar nu am văzut să îi dea vreo amendă, decât un avertisment”, ne-a declarat o altă persoană ce locuieşte în zona respectivă.

Pe de altă parte însă, este foarte posibil ca în zonele în care locuiesc persoane de etnie rromă ca această problemă să nu fie rezolvată atât de uşor, admit persoanele care se plâng de acest lucru, iar altele propun o „ieşire” pentru o acţiune de ecologizare.

11070086_1097456176949273_4435200766915510830_o

Nu te supăra…da în loc să postezi asta pe facebook…ai putea să te gândeşti la o soluţie la problema asta…nu te aştepta să facă alţii…..dacă tot spui că nimeni nu face nimic, de ce nu ne strângem mai mulţi şi ne planificăm o zi în care să curăţăm noi locul, nu să sperăm ca o să facă altcineva…, a spus o persoană puţin îngăduitoare.

Acele multe gunoaie sunt în spatele caselor rromilor. Ei nu ar avea nimic împotrivă să le cureţi, dar după 10 min., tot acolo şi-ar arunca gunoiul. O să filmez să se vadă cum aruncă. Autorităţile ar trebui să ia măsuri să nu mai arunce. Şi cele de pe malul opus, le aruncă oamenii care locuiesc în zonă când îşi curăţă grădinile…. Ieri am văzut cum o femeie încerca să ardă mizeriile… Tot autorităţile ar trebui să ia măsuri…., explică o altă persoană.

 

 

11054368_1097455193616038_1938541860059890101_oEi bine, autorităţile par să nu fie prea interesate de această problemă căci e greu de crezut că nu se găseşte ac pentru cojocul celor necivilizaţi.

Şi dacă tot este să ridicăm această problemă, într-un alt articol arătam ce ar putea face administraţia locală în privinţa celor care nu vor să respecte câteva reguli de bun simţ, precum şi motivele pentru care ceilalţi cetăţeni nu ar trebui să cureţe după nimeni.

1. Locuitorii comunei Floreşti plătesc lunar salariile unor angajaţi, aleşi care ar fi trebuit să lucrezeze în beneficiul lor. Ce este atât de greu să faci o hotărâre de Consiliu Local în care să specifici nişte sancţiuni pentru cei care încă n-au învăţat pentru ce sunt acele cutii colorate montate pe stâlpi? Nu e nimic greu, dar nu se doreşte, ar însemna ca şi poliţiştii locali să îşi justifice salariile căci de plimbat se plimbă prin comună, însă nu ştie nimeni ce fac (n. red. la ultima solicitare privind intervenţia lor pe terenul din fostul poligon când nişte persoane luau bucăţi de cărămidă, nu am primit un răspuns nici în ziua de azi).

Şi dacă ne uităm în bugetul aprobat pentru acest an, vedem că poliţia comunitară primeşte 777.000 lei din bugetul comunei. Ar fi prea mult pentru ei ca prin plimbările ce le fac să aplice şi nişte amenzi pentru cei pe care îi văd că aruncă gunoaie pe unde apucă? Probabil că da.

10848525_1097455200282704_8185077690850791334_o2. O firmă la care sunt acţionare 4 primării din comune diferite, dar la care Primăria Floreşti este acţionar majoritar, serveşte contractele de salubrizare stradală, deszăpezire, însă fără ca activitatea ei să se vadă în vreun fel. Şi aici, dovadă stau toateimaginile surprinse de cetăţenii comunei în zonele în care locuiesc şi unde au fost lăsaţi cu gunoaiele sub nas. Despre activitatea firmei Quatro Eco Salub am mai scris şi nu o dată, administraţia locală, nu face nimic.

3. Pe lângă această firmă, mai sunt două firme care se mai servesc din când în când din bugetul comunei pentru activităţi de curăţenie, dar desigur, nimeni nu ştie cât, cum, în ce condiţii şi pentru ce. Dar am surprins de mai multe ori angajaţi (cel puţin erau persoane ce veneau din curtea firmei Vaserv de pe strada Eroilor), care curăţau ca în evul mediu praful şi noroiul strâns pe lângă şi pe trotuarele de pe strada Eroilor şi când spun ca în “evul mediu” mă refer la curăţenie cu vestitele măturoaie şi lopata. În plus, tot ce strâng în urma curăţeniei rămâne în teren dar sub o formă grupată.

Într-o altă zonă a comunei şi ştim din surse sigure, că şi firma domnului Vidrean mai serveşte bănuţi pentru serviciile prestate şi nu doar de salubrizare.

asistati social4. În fiecare an plătim asistaţi social care în mod normal şi conform legii ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţii. După cum spune legea, orele de muncă sunt stabilite în funcţie de suma de bani primită lunar de persoana asistată social. Însă nu ştie nimeni câţi astfel de asistaţi social avem în comuna Floreşti şi nici când muncesc ei în folosul comunităţii. Şi nu ştim nici dacă s-a stabilit vreun astfel de plan chiar şi prin hotărâri de Consiliu Local, nu de alta, dar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe site-ul instituţiei înclusiv obligaţiile celor care primesc o masă caldă zilnic, la cantia Primăriei.

Şi dacă reprezentanţii primăriei Floreşti nu au habar despre ce legislaţie vorbim, o arătăm, poate, poate se prinde ceva şi de ochişorii lor.

Este vorba de Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Cei care sunt puţin mai conştiincioşi, pot citi Legea în întregime, nu se supără nimeni, dar pentru situaţia în cauză, facem câteva precizări.

Conform Legii 416/2001, Secţiunea 3 – Stabilirea cuantumului ajutorului social, articolul 6, alineat (2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Sursă Foto: www.facebook.com

Citeşte şi:

Valea NIMĂNUI. O imagine dezolantă, aproape o groapă de gunoi.

Articole Noi