Expoziţie dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Vernisajul are loc, mâine la Muzeul Etnografic

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

expozitie muzeul etnograficMuzeul Etnografic al Transilvaniei și Grupul „Sf. Ioan Damaschin” vă invită luni, 21 iulie, de la ora 18, la sediul central al Muzeului Etnografic, str. Memorandumului nr. 21, la vernisajul expoziției ARHETIPURI BIZANTINE. PREZENȚE ISTORICE, o expoziție dedicată sfinților martiri Brâncoveni. Expun: SORIN ALBU, NICULINA ALBU, ANA MARIA GOLOGAN, DĂNUȚ TIMIȘ și FLAVIA TEOC. Curator: dr. Simona Teodora Roșca.

Expoziția va fi deschisă de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Va fi prezentat un recital de muzică instrumentală bizantină (Protopsalt Sorin Albu). Expoziția se desfășoară sub patronajul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

ARHETIPURI BIZANTINE. PREZENȚE ISTORICE, este o expoziție concepută ca o imagine a legăturii dintre trecut, prezent și viitor din perspectivă eshatologică. În acest sens, Sfinții Martiri Brâncoveni, cărora le este dedicată expoziția, sunt o prezență istorică, dar icoana lor se dorește o expresie cât mai fidelă a conceptului iconografic arhetipal, reflectat în arta bizantină și post-bizantină. O axă simbolică a expoziției leagă Ierusalimul – Constantinopolul și Noul Bizanț; Chipul lui Hristos, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Constantin Brâncoveanu; sfinții militari și varegul nordului încreștinat, sfântul și eroul.

Lucrările expuse sunt icoane pe lemn și pe sticlă, realizate în tehnica picturii în tempera, precum și grafică. Cele două săli ale muzeului spun o poveste despre oameni care au iubit mai mult pe Hristos decât toată slava lumii acesteia și au lăsat istoriei fragmente ale unui Bizanț etern, dincolo de timp. Această lume arhetipală este actualizată și prin recitalul de muzică instrumentală bizantină ce va urma vernisajului.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj