Comedy Cluj 2014: Q.E.D filmul ce te întoarce în comunism

comedy 1Festivalul Internaţional de Film Comedy a ajuns la cea de a şasea ediţie. Unul dintre filmele remarcate ale festivalului este şi filmul intitulat „Q.E.D”, un film ce îi va întoarce pe mulţi în timp. 

Mai exact, filmul a cărui poveste se pretrece în anul 1984 povesteşte despre decizia unui matematician român de a publica o lucrare într-o revistă a unei universități americane fără a avea aprobarea autorităților  şi care declanșează un întreg lanț de evenimente ce schimbă viețile prietenilor săi.

Filmul a fost deja proiectat în cinematografe începând cu 10 octombrie, iar la Cluj a avut loc o proiecție de gală la Cinema Florin Piersic sâmbătă, 11 octombrie de la ora 20.30, în cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy.

Producătorul filmului, Velvet Moraru, a povestit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă ce greu i-a fost să obţină finanţarea lui, mai ales după ce o ordonanţă de Guvern a stopat finanţarea venită din partea unei agenţii de publicitate.

Actorul Dorian Boguţă le-a povestit celo prezenţi că pentru el, cel mai greu a fost reţină termeni matematici. Acesta a mai mărturisit că în Uniunea Societică, unde s-a născut el, comunismul nu a fost la fel de dur precum în România. Pentru a exemplifica, a povestit o întâmplare din vremea studenţiei când întâlnise nişte români pe care i-a întrebat de Ceauşescu, iar aceştia au refuzat să răspundă fiind îngrijoraţi de faptul că sunt urmăriţi.

De altfel, bugetul nu a fost singura problemă înfruntată pentru a ajunge la acest rezultat, un fil extraordinar despre viaţa unor personaje din timpul comunismului. Regizorul filmului, Andrei Gruzsniczki a povestit că a durat puţin peste 3 ani până au ajuns la etapa de filmare. Momentul documentării a durat de asemenea, mai ales că a fost foarte greu să găsească persoane care pot povesti exact cum se pretrecea întregul proces de urmărire, ascultare din acea perioadă, însă într-un final au găsit un general pensionar care le-a povestit cu lux de amănunte.

“Comedy Cluj”, cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa, ajuns anul acesta la a sasea editie, se va desfasura la Cluj-Napoca intre 10 si 19 octombrie 2014.

De-a lungul celor cinci editii deja desfasurate, “Comedy Cluj” a adus in fata publicului peste 600 de filme de comedie. Mai mult, evenimentele speciale au adus in fata publicului regizori, actori, directori de festival, producatori, distribuitori, critici etc., care au oferit un plus de valoare proectiilor din salile de cinema. Prin evenimentele conexe la care acestia au participat, s-a creat o atmosfera propice dezvoltarii de noi colaborari si proiecte internationale care au contribuit la promovarea valorilor artistice romanesti in strainatate.

Programul Festivalului Internaţional de Film Comedy poate fi urmărit AICI

Articole Noi