Clujenii sunt invitaţi să participe mâine, la o dezbatere publică despre multiculturalismul clujean

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

10497212_1402199303425433_596544497397853313_oGrupul de inițiativă Musai-Muszáj îi invită pe clujeni la o dezbatere publică despre multiculturalism. Aceasta va avea loc joi 26 februarie, de la ora 19, în sala Studio a Fabricii de Pensule (str. Henri Barbusse, nr. 59-61).

La dezbatere sunt aşteptaţi şi primarul Emil Boc, dar şi politicieni, jurişti, şi membri ai societăţii civile, iar în cadrul dezbaterii vor discuta despre starea actual şi respectiv cea dorită a multiculturalismului clujean.

Conform organizatorilor, dezbaterea va fi difuzată live pe internet și va putea fi urmărită pe pagina de facebook musai-muszáj (https://www.facebook.com/pages/musai-muszájro/1550801131870741). Discuția va fi tradusă simultan în română și maghiară.

Organizatorii au mai anunţat că cei care doresc pot semna după dezbatere, solicitările pentru montarea plăcuţelor multilingve la intrările oraşului.

De altfel, grupul de iniţiativă Musai-Muszáj a lansat un manifest la începutul lunii februarie, după ce instanţa a decis că Primăria Cluj-Napoca nu este obligată să monteze plăcuţele bilingve la intrarea în oraş (Limba Română şi Limba Maghiară). În cadrul acestui manifest vor avea loc mai multe evenimente care să determine Primăria Cluj Napoca să monteze aceste plăcuţe.

A sosit timpul să demascăm această practică și să acționăm împotriva ei – la nivel local, național și internațional. Scopul nostru este ca orașul nostru să fie Clujul interculturalității reale, trăite zi de zi. Ne luăm angajamentul de a transforma acest scop în realitate.

În acest sens, anunțăm:

1. Lansarea campaniei „Primăvara celor 1000 Procese” – o campanie de 3 luni care urmărește ca până în 1 iunie 2015:
– cel puțin 1000 de cetățeni clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului
– cel puțin 1000 de cetățeni clujeni să se alăture procesului care obligă orașul să facă
acest lucru

2. Publicarea, în 19 februarie, a unei scrisori adresate celor 16 orașe înfrățite cu Clujul și presei internaționale, care va prezenta realitatea multiculturalității și multilingvismului asumat doar la nivel declarativ.

3. Organizarea, în 26 februarie, a unei dezbateri publice – prima dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc în ultima zi de joi din fiecare lună – privind asumarea activă a cauzei interculturalității orașului.

4. Organizarea, în 27 februarie, a primei ediții a premiilor lunare CKK pentru Intoleranță (CKK Intolerancia Díjak, CKK Intolerance Awards) în cadrul cărora, pe baza votului publicului, vor fi decernate ”premiile” pentru cea mai intolerantă instituție și cea mai intolerantă persoană, se arată în manifestul demarat de grup.

Articole Noi