Cluj Center for Indian Studies aduce la Casa TIFF filmul indian de excepţie PATHER PANCHALI

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

afis Pather PanchaliCluj Center for Indian Studies vă invită proiecția filmului PATHER PANCHALI, de Satyajit Ray, joi, 12 martie 2015, de la ora 19.30, la Casa TIFF. „Pather Panchali – un film indian de excepţie” (Amartya Sen, laureat Nobel).

Filmele lui Satyajit Ray (1921-1992) prezintă o înţelegere perceptivă a relaţiei dintre diferite culturi, iar ideile sale rămân actuale în majoritatea dezbaterilor culturale din lumea contemporană –nu doar din India.

Cel mai important film al său, Pather Panchali (1955), a câştigat Premiul Special la Festivalul de film de la Cannes, în 1956.

Pather Panchali ar putea fi tradus în limba română ca „drumul egal al zilei” sau, mult mai metaforic, prin „cântecul micului drum”. Pather Panchali a fost filmul de debut al lui Satyajit Ray, primul din Trilogia Apu. Filmul spune povestea unei familii ce trăieşte la limita subzistenţei, însă priveşte cu încredere spre viitor, cu toate că fiica cea mare moare datorită lipsurilor.

Satyajit Ray nu a ezitat să indice cât de mult Pather Panchali – un film ce l-a propulsat imediat între marii regizori ai lumii – a fost direct influenţat de filmul lui Vittorio De Sica, Ladri di biciclette (1948). El a notat nu doar că a văzut Ladri di biciclette cu trei zile înainte de a ajunge la Londra, dar şi că „am ştiut imediat că dacă voi face vreodată Pather Panchali – şi ideea asta o aveam în minte de ceva vreme – îl voi face în acelaşi fel, folosind locaţii naturale şi actori necunoscuţi”.

În aceasta stă, de fapt, valoarea filmului. De altfel, așa cum continuă Ray în lucrarea sa Our Films, Their Films, „Luaţi o singură provincie: Bengalul. Sau, mai bine, oraşul Calcutta, unde trăiesc şi muncesc. Accentele variază aici de la o vecinătate la alta. Fiecare bengalez educat îşi presară discursul cu câteva cuvinte şi fraze în engleză. Îmbrăcămintea nu este standardizată. Cu toate că femeile preferă în general sariul, bărbaţii poartă haine care reflectă stilul secolului al XIII- lea sau ce se conformează direcţiei ultimului număr al revistei Esquire. Contrastul dintre bogaţi şi săraci este proverbial. Adolescenţii dansează şi beau Coke, în timp ce brahminul devotat se cufundă în Gange şi îşi cântă mantra la răsăritul soarelui”.

Pather Panchali – un film în mod esenţial indian, atât ca subiect, cât şi ca stil de prezentare – ocupă locul 12 în Topul celor mai bune filme ale tuturor timpurilor.

http://www.theguardian.com/film/2010/oct/20/pather-panchali-ray-arthouse

Coloana sonoră a filmului a fost compusă de Ravi Shankar.

Despre film: http://en.wikipedia.org/wiki/Pather_Panchali

http://www.imdb.com/title/tt0048473/

La Casa TIFF, Pather Panchali rulează cu subtitrare în limba engleză.

Intrarea este liberă.

Centrul clujean pentru studii indiene (Cluj Center for Indian Studies – CCIS) este dedicat cercetării tradițiilor indiene, filosofiilor, limbilor și religiilor care fac din India una dintre cele mai interesante și incitante culturi ale lumii. Centrul are ca obiectiv principal promovarea culturii indiene și o mai bună înțelegere a ei prin programe complete de educație, cercetare și publicare. Începând din luna octombrie 2015, Cluj Center for Indian Studies oferă cursuri de limba sanscrită și de cultură și civilizație indiană.

Articole Noi