Ce spun instituțiile abilitate despre activitatea fermei de pui din Florești? Ce șanse sunt ca aceasta să fie reautorizată?

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj
gaini
Foto: Arhiva Cluj24h.ro (ferma de pui BravInvest)

În ultimele zile s-a discutat intens despre ferma de pui din Florești, s-au făcut presiuni, însă nu am văzut nicăieri punctele de vedere ale instituțiilor abilitate în control, verificare la ferma de pui. În acest articol veți găsi punctele de vedere ale instituțiilor abilitate și în special a instituției care va prelungi sau nu, autorizația integrată de mediu pentru BravInvest.

În primul rând trebuie să fie foarte clar că acest subiect nu are nici cea mai mică legătură cu ordine de la Cioloș, Iohannis și ce alte aberații am mai citit.

Prezența mai multor reprezentanți ai instituților abilitate la ferma de pui se datorează unui ordin al Prefectului (căci asta face prefectul, emite ordine). Acești reprezentanți au constituit o comisie care să evaleze (nu o evaluare aiurea ci o evaluare din prisma activității lor și în baza Legii) a activității femei, iar punctul lor de vedere este mai mult consultativ și nu unul decisiv pentru că vă reamintesc, Agenția Pentru Protecția Mediului emite autorizația.

Astfel, la acea vizită au fost prezenți reprezentanți ai:

Instituției Prefectului, Judetul Cluj – Prefectul va primi câte un raport de la fiecare pentru a se asigura că este respectată legea din toate punctele de vedere în activitatea fermei, și va fi întocmit un raport final.

Agentia pentru Protectia Mediului Cluj – aceasta este instituția care va prelungi sau nu, activitatea fermei de pui după ce va avea toate punctele de vedere (Pentru că se numește Autorizație Integrată de Mediu, o autorizație dată în urmă cu mai mulți ani și care se prelugenște). Tot APM este cea care stabilește și condițiile desfășurării cosultației publice.

Direcția Sănătate Publică Cluj – Această instuție verifică dacă mirosul de la fermă afectează sănătatea celor din jur.

Directia Sanitara Veterinara si pt. Siguranta Alimentelor Cluj – Această instituție verifică partea ce ține de categoria sanitar-veterinar, adică dacă sunt sănătoții puii crescuți în fermă, cum se desfăjoară presul de hrănire al lor, deci se ocupă de animalele din fermă, după caz.

Direcția pentru Agricultură a Jud. Cluj- La rândul său, această instituție face parte din comisie.

Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu- Ei, verifică dacă este afectat mediul înconjurător de activitatea fermei. Vă amintiți că de mai multe ori se luau probe din aer și Valea de pe Eroilor pentru a verifica dacă sunt infectate cu ceva, dacă este poluare din cauza fermei, sau după caz. De exemplu în Valea de pe Eroilor este o mare problemă, gunoaiele aruncate în ea.

Inspectoratul Județean în Construcții Cluj – Această instituție, verifică dacă s-au realizat, eventual construcții noi în incinta fermei, neautorizate, etc.

Fiecare instituție are atribuții clar stabilite în verificare, iar la final, fiecare va realiza un raport care va ajunge la Prefectul Judeșului și la Agenția de mediu, instituția abilitată în emiterea autorizației.

Prin urmare, am cerut răspunsuri de la toți. Așa că le luăm pe rând: 

Agentia pentru Protectia Mediului Cluj mi-a transmis în urma solicitării cam aceleași lucruri spuse și până acum, că ferma exista că nu încalcă legislația în vigoare și nici normele europene cerute. Lucruri pe care le puteți citi în răspuns. Trecând peste asta, mi-au reamintit că la momentul în care au debutat construcțiile în interiorul razei de protecție sanitară, au sesizat Primarul, Prefectul la acea perioadă, că s-au realizat consultări publice și atunci și cetățenii nu erau deranjați. Nici astăzi nu par să fie așa deranjați căci se vede pe numărul „mare” de reclamații făcute în acest an. Cel mai important, spun cei de la Agemția de Mediu, este faptul că ei vor reautoriza sau nu ferma după ce vor avea toate punctele de vedere dar numai „cu respectarea legislaţiei în vigoare, inclusiv cu participarea publicului la luarea deciziilor”. Legat de consultare publică, cetățenii interesați să fie pe fază pentru că pe site-ul APM va fi anunțată dezbaterea.

APM 1APM 2APM 3

Direcția Sănătate Publică Cluj 

Aceștia ne-au spus încă de anul trecut că în urma verificărilor s-a constatat că sănătatea omenilor ce locuiesc în zonă nu este afectată de mirosul de la fermă, teste ce se fac regulat. Că acesta este într-adevăr deranjant dar nu afectează sănătatea oamenilor pentru că activitatea și respectiv noxele emanate sunt în parametrii normali. De această dată însă, aceștia au transmis solicitarea mea, Instituției Prefectului pentru că într-adevăr solicitarea mea conținea și întrebări la care această instituție nu putea răspunde, cum ar fi cea legată de consultarea publică.

DSP 1DSP 2DSP 3

 

Directia Sanitara Veterinara si pt. Siguranta Alimentelor Cluj 

Am primit un punct de vedere și din partea acestei instituții. Mai exact, am primit o invitație la sediul instituției pe care am onorat-o și unde domnul director, Ioan Oleleu mi-a dat răspunsuri la fiecare întrebare. În primul rând, domnul director a ținut să explice care sunt atribuțiile instituției în cazul de față.

„Noi, ne ocupăm de partea sanitar-veterinară, animale, furaje și ce ține de creșterea animalelor. De exemplu dacă ar fi fost vorba de o gripă aviară, Doamne ferește să fie vorba de așa ceva dar am verificat cum sunt crescuți puii și nu am gpsit nereguli. Acestea sunt competențele noastre, noi nu le dăm avize și nici autorizație integrată de mediu pentru că nu este în atribuțiile noastre. Autorizația integrată de mediu o dau cei de la agenția de mediu, îi spune și numele. Acesta este punctul nostru de vedere, am verificat și furaje, puii și nu au fost constatate nereguli, deci noi mergem pe partea sanitar-veterinară avizul nostru este dat din 2010 și nu a expirat”, ne-a declarat Ioan Oleleu, director al DSP Cluj.

După cum se poate observa, am întrebat și de celelalte companii care cresc animale în zona fermelor. Acolo mai există un crescător de pui despre care nimeni nu spune nimic. În răspunsul de la APM Cluj puteți vedea că ne-au spus că este autorizată și acea fermă. Dar întreabrea este: ” Cum se face că pute numai ferma lui Cobârzan?” Dacă nu va mai fi autorizată ferma de pui a celor de la BravInvest floreștenii ar putea constata că pute în continuare.

dsv dsv 2

Direcția pentru Agricultură a Jud. Cluj

Deși doream să am și punctul lor de vedere, această instituție ne-a răspuns ce se vede în imagini.

Agricultura

Inspectoratul Județean în Construcții Cluj

 Această instuție, membră în comisie ne-a răspuns la rândul său.

constructii

Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu

Cei de la Garda de Mediu, o altă instituție care are un cuvânt de spus  ne-a răspuns ca și până acum că nu sunt nereguli și că mirosul care este deranjant nu depășește limitele legale, că studiile făcute arată că nu afectează sănătatea omului, că la rândul lor au avertizat constructorii că este inoportună construirea în raza de protecție sanitară, dar nu în ultimul rând a clarificat și situația privind funcționarea fermei de când a expirat autorizația.

Practic pentru a nu fi create prejudicii, Garda de Mediu a stabilit măsuri de interzicere a activității de creștere a puilor de carne după încheierea ciclului actual, respectiv sfârșitul lunii iulie a acestui an și până la obținerea Autorizației integrate de mediu.

garda de mediu

Citește și:

Atenție floreșteni! Epidemie de minciună la Florești. FERMA NU A FOST VÂNDUTĂ. NU SE ÎNCHIDE, NU SE MUTĂ! Află de ce

[Interviu] Nicolae Cobârzan: „Ferma de pui miroase cel mai tare în campaniile electorale”

Florești: Mai aduc promisiunile privind ferma de pui voturi? Ei și-au dat mâna, voi îi mai credeți?

Ferma de pui, amendata de Politia Locala Floresti. Vezi ce spune patronul fermei

2 COMENTARII

  1. Am scris nenumarate comentarii,am fost la dezbateri inutile,am fost informati ca se va construi un mare spital, care atunci cand isi va dechide ferestrele,va intra un miros insuportabil de la ferma lui cobarzan,daca floresteni dormiti,vom alerga pe strazi,la ora 20,sa intram in case sa ne baricadam sa nu fim gazati.Traim zile de cosmar atat copii nu putini la numar,tineri batrani,iar voi eliberati autorizatii noapte ca hotii,sa nu cumva sa-i scada profitul lui Cobarzan,asigurindu-ne ca aerul imputit,si iespirabil,este in limitele admise.Ve-ti ramane cu aerul vostru cu tot,populati cu pui cat mai muti, caci noi vom gasi alte locuri unde sa plecam,pentru simplul fapt ca ne luati dreptul la o respiratie decenta.Floresteni cu copii treziti-va,vi se fura dreptul cel mai de pret de a resira aerul pe care il ofera natura.Respirati aer de Cobarzan.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj