Administrația Națională „Apele Române” a elaborat proiectul celui de-al doilea Plan de Management al Bazinului Hidrografic, pentru perioada de planificare 2016 – 2021.
Planul de Management al Bazinului Hidrografic reprezintă instrumentul principal de implementare al Directivei Cadru Apă 60/2000/EC, ce are ca principale obiective prevenirea deteriorării, atingerea și menținerea “stării bune” a apelor, protecția uniformă a apelor de suprafață și subterane, precum și promovarea utilizării durabile a apei.
O etapă importantă în vederea finalizării celui de-al doilea Plan Național de Management o reprezintă procesul de consultare și participare a factorilor interesați și a publicului larg, proces ce răspunde cerințelor art.14 din Directiva Cadru Apă 60/2000 a Uniunii Europene care specifică: ”Statele membre trebuie să încurajeze toate părțile interesate în implementarea Directivei și în elaborarea Planurilor de Management Bazinale”.
Drept urmare, la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă din țară se vor organiza întâlniri cu factorii interesați, până în luna iunie 2015, pentru fiecare problematică, categorie de utilizatori (aglomerări umane, industrie, agricultură, hidroenergie, transporturi, etc.) în scopul consultării acestora pe probleme specifice. Totodată, vor fi discutate măsurile pentru reducerea poluării apelor cu substanțe organice, nutrienți și substanțe periculoase, precum şi măsurile pentru atenuarea alterărilor hidromorfologice, pe care factorii interesați menționați trebuie să le implementeze în următorii 6 ani.
În cadrul dezbaterilor publice, fiecare participant are posibilitatea să-și exprime punctul de vedere și să contribuie cu propuneri pertinente la îmbunătățirea acestui document.
În acest sens, documentul cu toate anexele aferente a fost publicat pe website-ul Administrației Naționale ”Apele Române” (http://www.rowater.ro/Continut%20Site/Documente.aspx) în vederea accesului la informații, pe o perioadă de 6 luni (până la 22 iunie 2015), a tuturor factorilor interesați în gospodărirea resurselor de apă (autorități locale și județene, instituții publice locale și județene, instituții descentralizate, ONG-uri, utilizatorii de apă etc.), precum și a publicului larg.