În urma unor declaraţii făcute de primarul comunei Floreşti în presă, consilierii locali din partea PSD Floreşti au ţinut să explice din nou, motivul pentru care s-au abţinut de la vot în privinţa proiectului referitor la creditul bancar pe care Primăria Floreşti doreşte să îl contracteze pentru drum, şcoală şi grădiniţă.
“Grupul PSD din Consiliul Local Floreşti susţine că este necesar acest drum de legătură, în ceea ce priveşte şcoala şi grădiniţa nu s-a spus niciodată că aceste investiţii se vor face din credit. Studiile de fezabilitate cerute şi făcute la iniţiativa grupului PSD pentru şcoală sunt făcute şi au bugetate sume de bani din bugetul local. Ba mai mult, de la Consiliul Judeţean prin redistribuire cote părţi din TVA a fost transmisă o sumă de aproximativ 550.000 lei din care o parte aveau destinaţia de staţii de autobus CTP restul aveau altă destinaţie. Aceşti bani, datorită faptului că aceste staţii nu s-au mai făcut pentru că s-au făcut din alte fonduri, prin hotărâre de consiliu acei bani s-au alocat pentru o şcoală de 35 de clase. Pentru proiect tehnic şi pentru începrea lucrărilor. Ceea ce spune domnul primar, cum că acei bani erau pentru grupul liberal, Consiliul Judeţean după umila mea părere este şi pentru PSD şi pentru PNL că USL a pus preşedinte la Consiliu Judeţean. Ne-am abţinut de la proiect pentru că nu ştim sume. Cât vor reprezenta cele trei investiţii în parte? Cât e drumul de legătură, cât e şcoala, cât e grădiniţa? Având în vedere că se va lua acest credit am vrut să ştiu care va fi presiunea pe bugetul local pentru că ratele şi dobânzile la acest credit se vor restitui din bugetul local, din banii reprezentând veniturile proprii. Am întrebat clar care sunt veniturile proprii, gradul de încasare, acei 52% . Dacă cineva face un calcul sumar că 30% din veniturile proprii se pot da pe restituire de credit, faceţi o socoteală, în câţi ani restitui acei 8 milioane de euro? Toată presa ştie că atât costă doar drumul. Gradul de îndatorare e zero? Cum vine asta? Gradul de îndatorare înseamnă câţi bani poţi tu să iei de la bancă tu ca şi Unitate Administrativ Teritorială (UAT) cu cât te poţi îndatora, nu că n-avem datorii. Banii alocaţi pentru şcoală de ce îi redirijează acum pentru drumuri? Din acest punct de vedere, în această ceaţă intensă ne abţinem pănâ nu suntem informaţi negru pe alb. Proiectul nu a trecut prin comisie. Discutăm la Diverse o astfel de hotărâre importantă? Un credit de 8 ani de zile îl discutăm la Diverse? Vreau să văd un studiu de impact să ştiu ce presiune se face pe buget. De când am primit banii de la Consiliul Judeţean de ce nu a făcut nimic pentru şcoală? Au întârziat cu demersurile la SEAP, da până în august ce au făcut? Dacă îl depunea în mai nu era prea târziu pentru că demersurile sunt greoaie, dar trebuie făcute din timp. Ne-am abţinut pentru că am fost băgaţi în ceaţă”, a explicat liderul grupului de consilieri ai PSD Floreşti.
Consilierul local aduce în discuţie o altă situaţie.
“Cum trecem peste Valea Gârbăului? Ducem drumul până la Biserica lui Marţiş şi de acolo unde merge? Peste o vale trebuie un pod. Cum trecem peste vale? Care e proiectul Clujului? Nu l-am văzut, mai există acolo un kilometru de drum ce trebuie făcut, îl face Primăria Cluj? Cine face podul? Eu nu pot vota în ceaţă. Domnul Coroian de la PDL a întrebat dacă se pot accesa fonduri europene. Primarul a spus că nu se pot accesa decât din 2020, dar pe infrastructură rurală sunt, de ce nu epuizăm toate sursele de finanţare? De ce nu alocăm bani din alte surse nerambursabile? Nu am votat împotrivă. Ne-am abţinut pentru că nu ne-au fost oferite informaţiile necesare”, a mai spus Maja Ioan.
De altfel, declaraţia oferită pentru stiridecluj.ro, conform căreia „Aproape jumătate din consiliu local s-a opus procedurilor de demarare a achiziției creditului, am reușit să fac o majoritate la mustață, dar demarăm. S-au opus toți de la PSD și doi de la UDMR”, este falsă.
Acest lucru este dovedit de imaginile oferite în exclusivitate de Cluj24h.ro, imagini care pe site-ul oficial al Primăriei Floreşti nu apar, deşi a fost filmată şedinţa. Se vede clar cum toţi consilierii PDL, PNL şi UDMR votează „Pentru”, patru consilieri ai PSD prezenţi la şedinţă se abţin. Nu a existat niciun vot „împotriva” acestui proiect.
Vezi AICI imagini cu toată discuţia pe acest proiect.