Primăria Floreşti nu are bani pentru ce a promis şi va îndatora comuna cu milioane de euro pe aproape 10 ani

consiliu local floresti 16.10.2014Consilierii locali din Floreşti au avut pe masă în şedinţa din 16 octombrie 2014 un proiect ce presupunea „aprobarea demarării procedurii de împrumut intern pentru construirea obiectivelor de investiţii: drum de legătură varianta SUD comuna Floreşti judeţul Cluj, proiecte şi lucrări de construire şcoală P+2E împrejmuire, branşamente şi utilităţi pe Bulevardul Cetatea Fetei, sat Floreşti, comuna Floreşti, judeţul Cluj şi construire grădiniţă cu program prelungit P+E, împrejmuire, branşamente utilităţi”.

Conform proiectului „procedura constă în întocmirea unui studiu de fezabilitate privind procedura de creditare, credit bancar sau emitere de obligaţiuni şi perioada optimă de ranbursare”.

Primul lucru de care s-au plâns unii consilieri a fost faptul că acest subiect nu a fost discutat în cadrul şedinţelor pe comisii, ba mai mult, a fost discutat doar de anumite persoane din comisie.

În al doilea rând se pare că proiectul iniţiat de consilierii PSD, a fost desfiinţat de către primar, iar banii alocaţi de la Consiliul Judeţean merg către alte obiective şi asta pentru că erau ai PNL-ului.

„Ştim că în ceea ce priveşte grădiniţa şi scoala prin buget şi prin alocările de la Consiliu Judeţean, suma de 520 şi ceva de mii, au fost alocaţi pentru construirea unei şcoli de 35 de clase „, a spus consilierul PSD, Maja Ioan.

„Haideţi să vă spun eu, ca să mergem pe direct. Deci acei bani au venit de la Consiliu Judeţean pe grupul PNL ca să fie clar. În altă ordine de idei, având în vedere faptul că am întârziat un pic în ceea ce priveşte achiziţia publică, nu din cauza noastră, din cauza celor de la SEAP, licitaţia va avea loc în 20 octombrie, perioada de contestaţii şi ce ştiu eu ce a mai fi, probabil că se va reuşi să se construiască foarte puţin, să implementăm proiectul până la sfârşitul anului. Motiv pentru care am cerut Consiliului Judeţean mutarea acelei sume de pe şcoală pentru construcţie drumuri în Floreşti pentru că aţi văzut că lucrările de construcţie au demarat în Floreşti. Banii aceştia i-am redirecţionat către alte investiţii pentru că la şcoală nu se puteau cheltui cu totul şi atunci am fi rămas cu bani, în sensul că ar fi trebuit să îi dăm înapoi”, a explicat primarul.

Primarul a mai explicat că doreşte să urgenteze demersul de contractare a creditului din cauza drumului de legătură la adresa căruia toţi consilierii au căzut de acord că este imperios necesar pentru comunitate. Despre credit, nu se ştie deocamdată la ce sumă se ridică.

Primarul a mai adăugat că în comună nu se face faţă în ce priveşte numărul de locuri din instituţiile educaţionale. Mai mult, a decis să renunţe la ideea de parking pe strada Gheorghe Doja pentru că nu a găsit înţelegere din partea cetăţenilor, nicidecum pentru că acei cetăţeni au nevoie de boxele existente în care îşi depozitează lemnele pentru perioada de iarnă, lemne pe care cu siguranţă nu ar fi putut să le depoziteze în parking. Şi desigur, să nu uităm că în zona respectivă sunt străzi ce se inundă la fiecare ploaie.

Concluzia este una foarte clară. Primarul doreşte să contracteze acest credit nu doar pentru varianta de legătură dintre comună şi municipiu ci şi pentru şcoală şi pentru grădiniţă, asta după ce în presă au apărut comunicatele în care Primăria Floreşti se lăuda cu astfel de realizări însă fără să explice că ele vor face obiectul unui împrumut bancar. Şi atunci revenin, dacă în presă a fost anunţat deja că pentru drum se va realiza un credit bancar între 7-8 milioane de euro, nu ştim în acest moment câţi bani se vor împrumuta şi pentru celelalte două obiective. Prin urmare, creditul va însemna o sumă mai mare.

Consilierul local din partea PDL, Nicolae Oltean îl contrazice într-o anumită măsură pe edil şi spune că: „Prioritatea numărul zero trebuie să rămână drumul, mai ales că unităţile şcolare nu sunt la gradul de încărcare 100% se mai poate amâna construcţia de obiective noi şcolare”.

„Domnule primar şi noi suntem de acord că acest drum este necesar. Este clar că în fiecare vineri se întâmplă ambuteiaje, este nevoie de acest drum de legătură dar cred că trebuie făcut un studiu de impact din care să ştim cât e valoarea creditului, cât e valoarea investiţiei, valoarea drumului respectiv şi care va fi presiunea pe bugetul local în ceea ce priveşte restituirea acelor rate de credit şi dobânzile”, a adăgat consilierul local Maja Ioan.

„Legat de studiile de care spuneţi dumneavoastră ele sunt făcute. Sunt studii de prefezabilitate”, a răspuns primarul.

Maja Ioan scoate în evidenţă un alt aspect, faptul că nu li se aduce la cunoştinţă consilierilor ce anume votează, ce este realizat sau nu în respectivele proiecte de hotărâre.

„Dacă le ţineţi numa pentru dumneavostră atunci noi suntem aici şapte de dâbă”.

Primarul răspunde la rândul său că toată presa ştie cât va costa drumul, mai ales că : „suntem cam unica localitate din România care ne-am înhămat la o investiţie de genul ăsta”.

Consilierul Maja Ioan a spus că doreşte „negru pe alb” aceste informaţii şi doreşte să ştie pe câţi ani va fi îndatorată comuna pentru acest credit.

„Eu mă străduiesc ca acest credit să fie făcut cu un termen de graţie de trei ani de zile, astfel încât să putem realiza şi celelalte lucrări. Trebuie să fac de aşa natură încât să degrevez bugetul local pe perioada cât se vor desfăşura aceste lucrări finanţate multianual, iar perioada de rambursare să fie după trei ani de zile pe o perioadă de cinci ani de zile astfel încât încărcătura pe buget să nu depăşească 30% din veniturile locale. Dacă creşterea economică din Floreşti va merge cum a mers în ultimii patru ani de zile, rambursarea acestui credit nu va reprezenta nimica pentru bugetul local, că o creştere de 5% la buget îţi reduce din creditul ăsta 8 procente”, a răspuns primarul.

Şi dacă tot s-a ajuns la această creştere economică pe care primarul o vede în buget şi care din documente nu reiese, căci acolo se pare că lucrurile nu sunt tocmai roz, primarul plasează problema în curtea Guvernului.

Consilierul Maja Ioan insistă şi întreabă care va fi suma contractată pentru fiecare obiectiv.

Primarul doreşte să arate din nou că prin aprobarea acestui studiu nu se va afla decât care va fi perioada de garantare şi modul de contractare, nicidecum sumele pentru obiective. Prin urmare cetăţenii comunei nu vor şti care este exact suma pe care Primăria doreşte să o împrumute.

Ei bine se pare, din ce reuşeşte să recunoască până la urmă primarul, gradul de colectare al veniturilor în comuna Floreşti este de doar 52%, iar doi dintre agenţii economici din comună sunt în insolvenţă.

Consilierul PDL, Coroian Ovidiu readuce în discuţie posibilitatea obţinerii unei finanţări europene, la care edilul a răspuns negativ.

La final proiectul a fost aprobat, însă consilierii locali din partea PSD s-au abţinut şi asta tocmai pentru că nu există date măcar apropiate de ceva concret.

 

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

2 COMENTARII

  1. Stimata doamna redactor, atunci cand nu ai banii dinainte pentru a realiza ceva, de obicei iei un credit. Asta o stiu foarte bine multi dintre concetatenii nostri floresteni. Si acesta este cazul si aici, nu sunt bani pentru drum, se ia credit. Cred ca este mult mai util sa se faca rapid inca un drum de legatura cu Clujul decat sa se astepte 10 ani pana se aduna banii necesari. In plus, sunt sigur ca stiti ca Primaria Floresti nu este singura din tara care a luat, ia si va lua vreodata credit pentru lucrari. Primaria Cluj a contractat mai multe credite, Aeroportul International la fel, si asta sa dam doar cateva exemple. Intr-adevar, este esential ca acesti bani sa fie cheltuiti asa cum trebuie, si pentru asta cred ca ar fi mult mai util sa ne zbatem, decat pentru a opri niste proiecte importante pentru comunitate. Poate ar fi util sa le transmiteti acest punct de vedere si domnilor consilieri, deoarece dumneavoastra, prin natura meseriei, va intalniti mai des cu ei.

  2. Domnule Petru incep prin a va multumi ca ma cititi. Nu pot insa sa nu atrag atentia asupra catorva lucruri, pe care de altfel ati fi putut nu doar sa le cititi in articol dar si sa le vedeti in filmare. In primul rand niciun consilier si nici in articol nu se comenteaza asupra faptului ca se face creditul pentru drum ca stim cu totii ca nu sunt bani si ca acest drum este necesar. (Aici sunt insa mai multe lucruri dar nu intru in detalii). Apoi, dupa ce primaria se lauda in presa ca face gradinita si scoala, fara sa anunte ca face credit bancar si pentru asta ne trezim ca imprumutam o suma mult mai mare de bani. In plus, daca urmariti filmarile veti vedea ca pentru acea scoala existau banii primiti de la Consiliul Judetean care initial au fost dati pentru un proiect propus si aprobat din initiativa consilierilor PSD, bani pe care primarul acum s-a trezit ca sunt ai lui si ii ia inapoi..ceea ce mie mi se pare o josnicie. Si nu in ultimul rand veti putea vedea tot in articol ca la capitolul incasari Primaria sta cam prost. Si daca initial dupa cum tot domnul primar declara in presa creditul ar urma sa fie achitat in 3-4 ani, acum vorbim deja de 8 si pana se face contractul poate vor fi 15…. Nesiguranta de care se da dovada nu ne face pe noi cetatenii sa credem decat ca se ascund anumite lucruri. Ai un plan bun, sunt de acord il aduci la aprobare, da nu vii azi cu una, maine cu alta si tot asa.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj