30 de mediatori pentru soluționarea conflictelor colective de muncă vor fi formați prin-un program

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

aurelia cristea la scoalaDepartamentul Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice derulează în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), în perioada 4-5, respectiv 6-7 noiembrie, la Sinaia, un curs de mediatori, în vederea operaționalizării Oficiului de Mediere și Arbitraj.

În cadrul cursului vor fi formați viitori mediatori ai conflictelor colective de muncă. Cursul se va desfășura în două serii în care vor fi instruite 30 de persoane. Viitorii mediatori vor avea rolul de a disemina expertiza și bunele practici în ceea ce privește soluționarea conflictelor colective de muncă pe cale amiabilă.

România este interesată de formarea unei culturi a dialogului social ca o tranziție de la relaţiile bazate pe conflict la cele bazate pe parteneriat.

“Prin dialog social se pot obţine rezultate mai bune decât prin confruntare. Medierea oferă posibilitatea de a soluționa într-o perioadă mult mai scurtă de timp conflictele colective de muncă, de a transforma o situație nefavorabilă într-o oportunitate și, implicit, de a reduce costurile unei relații conflictuale. Studiile realizate la nivel internațional arată că folosirea medierii precum și a altor căi alternative de soluționare a conflictelor colective de muncă este în creștere atât în sectorul public cât și în cel privat”, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Programul de formare care se va desfășura la Sinaia beneficiează de asistența tehnică a OIM, precum și de sprijinul acesteia în vederea promovării conceptului de soluționare nonconflictuală a divergențelor.

Acest program, demarat la solicitarea Departamentului de Dialog Social și cu susținerea integrală a Organizației Internaționale a Muncii, a cuprins o etapă premergătoare, care s-a desfășurat la Centrul ILO Torino. În faza premergătoare s-au discutat modele de construcție instituțională, bazate pe experiența altor state.

“Acest program de formare vine în sprijinul Departamentului de Dialog Social în vederea operaționalizării Oficiului de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă de pe lângă Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”, a spus Aurelia Cristea.

La acest program vor participa reprezentanți ai Ministerului Munci, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, reprezentanți ai Inspecției Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, precum și reprezentanți ai confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Articole Noi