Quatro Eco Salub are datorii mari la rampă și face angajări. Primarul din Gilău spune că e aproape în faliment. Unde merg banii ce intră în firmă? Nu știm și asta din prea multă transparență.
Se pare, conform presei locale că cei de la Quatro Eco Salub au nevoie de angajați și au bani să plătească dar nu au bani pentru datoria de la Salprest Rampă. Conform Florești24 astăzi, au avut loc la Primăria Florești interviuri pentru angajarea unor noi muncitori având disponibile 14 posturi.
Motivul pentru care Floreștiul nu mai are unde să ducă gunoiul, este clar. Quatro Eco Salub are o datorie foarte mare la Salprest Rampă, iar să îl transporte cu mașinile de mici capacități la Oradea costă prea mult.
Nu atât de mult încât să facă noi angajări și să împartă salarii. Din informațiile pe care le deținem în această companie lucrează/au lucrat începând de la persoane asistate social și până la neveste de administrator de teren de fotbal al primăriei precum și neveste de consilieri locali sau alte rude ale unor angajați din Primărie.
Săptămâna trecută am suprins pe raza comunei Florești o mașină de la Comunal Eco ridicând gunoiul de pe strada Eroilor. Quatro Eco Salub nu a avut mașini suficiente și a închiriat două mașini de la firma din Baciu.
I-am ajutat. I-am făcut factură, mi-a plătit (n.red. suma este confidențială). Chiar nu știu locația în care depozitează și nici nu ne interesează că nu e problema noastră. Noi avem problemele noastre și nu mă bag , eu v-am spus problemele generale cu care se confruntă toate companiile de salubrizare. Nu știu unde se depozitează dar în acea după-amiază am avut disponibile 2 mașini și le-au închiriat de la noi. Firmele astea mai mici se ajută între ele. Pentru noi este mult mai scumpă depozitarea. Un județ așa mare să rămână fără rampă? Boc a făcut rampă dar e a lor. Așa putea face și județul, o rampă provizorie, a declarat pentru Cluj24h.ro, Vasile Pușcaș -directorul Comunal Eco.
Nimic în neregulă până aici, însă se pare că la Quatro Eco Salub există și niște subcontractări. Pentru că situația este cât se poate de „transparentă”, nu știm exact câte astfel de subcontractări sunt și către câte firme însă un lucru este cert de anumite lucruri se ocupă alte firme și nu pe gratis. Quatro Eco Salub este cea care a obținut contractul de salubrizare pe raza comunei Florești. Tot ea se ocupă și de ridicarea deșeurilor de la case, operatori economici sau asociații de proprietari.
Când vorbim de subcontractări, vorbim de firma/firmele cunoscutului om de afaceri de la Florești, Neluțu Vidrean, care este priceput la toate (exemple: parcuri de joacă, stații de autobuze, construcții trotuare, asfaltări și altele). Pentru ca să nu existe acuzații că Neluțu Vidrean primește pe tavă contracte multe de la Primărie fără licitații, fără concursuri (ceea ce se întâmplă), acesta primește subcontractări. Dacă se pune problema organizării de licitații, atunci Primăria preferă să împartă lucrarea în sume mai mici și să contracteze mai multe firme pe sume mai mici astfel încât să nu fie obligată să facă licitație. Așa a fost la locurile de joacă.
În cazul firmei de salubrizare, Neluțu Vidrean vine cu mașini de curățenie la bordură, pubele sau alte activități de salubrizare și curățenie. Acesta este unul dintre cei implicați. Dar mai există și cei de la Vaserv care la rândul lor au implicații în ce înseamnă salubrizare la Florești fie că vorbim de mașini sau măturători.
Nu știm exact care mașini sau acțivități țin de firma lui Vidrean și nici care sunt dedicate Vaservului însă îi vedem în acțiune și știm sigur că cei de la Quatro Eco Salub nu dețin aceste mașini. Dovadă stau imaginile de mai jos.
Și cu atâtea firme de salubrizare, curățenie la Florești, comuna este plină de deșeuri.
Întrebările care se pun acum sunt: De ce sunt necesare subcontractările? Pe sume se fac? Și unde merg banii care intră în Quatro Eco Salub? De ce nu prezintă public, bilanțul companiei dar și situația datornicilor? Acestea sunt întrebări fără răspuns.
„Noi nu avem subcontractări că se interpretează”, a mai spus directorul Comunal Eco.
Avem ocazia să comparăm situația cu cea de la Baciu.
Comunal Eco, cea de la care Quatro Eco Salub a închiriat mașini pentru ridicarea gunoiului este înființată în același mod numai că nu sunt 4 primării ci 2 (Primăria Baciu și Aghireșu). În ce privește situația gunoaielor, la Baciu nu sunt probleme iar Primăriile se implică. Transparența cât și implicarea se văd mai bine la Baciu căci la Florești deși am contactat-o pe doamna Baica pentru un punct de vedere, aceasta nu a răspuns și nu este pentru prima dată.
„Noi avem 4 mașini și la noi este cel mai mic preț la salubrizare, 6 lei de personă. Și noi avem probleme cu oamenii care nu plătesc. Din cam 12 mii de locuitori cât are Baciu plătesc jumătate. În fiecare lună mergem și facem pe polițiștii cu ei pentru că vă dau un exemplu, gunoiul se plătește pe persoană și unii declară un număr mai mic de persoane în locuință, dar produc mai mult gunoi. Din fericire la noi primăriile au intervenit și am găsit înțelegere și sprijin. La noi când este o problemă imediat convocăm AGA. La noi în AGA la orice problemă aduc 32 de consilieri, pe toți și rezolvăm problemele. De anul trecut până acum am făcut deja 4-5 convocări de AGA. Luna trecută pentru bilanț. Și la noi sunt restanțe, mai greu dar îi recuperăm. Noi somăm clienții după 2 luni de neplată. Este foarte greu dar noi am găsit implicare și înțelegere la primări. „, a mai spus Vasile Pușcaș director al Comunal Eco, firma de salubrizare din Baciu.
Noi nu avem subcontractări. Avem o singură firmă pentru deszăpezire și ne-a ajutat anul trecut cu un utilaj. Dar cât putem facem noi cu ce avem, nu facem subcontractări pentru că se interpretează, a mai spus directorul Comunal Eco.
Quatro Eco Salub este înființată pe fonduri europene. Motivul pentru care floreștenii nu vor scăpa de ea prea curând.
Toată lumea trebuie să știe că această firmă este înființată pe fonduri europene (fonduri Phare) în 2009, undeva prin vara lui 2009 era deja în activitate.
Conform actului constitutiv actualizat în iulie 2015, din această companie fac parte 4 primării (adică 4 primării sunt asociate și evident acestea participă la beneficii și pierderi în proporții diferite). Concret, din firmă fac parte:
Comuna Florești (49%)
Comuna Gilău (29%)
Comuna Căpușu Mare (13%)
Comuna Măguri Răcătău (9%)
Ei bine, la Florești se practică des subcontractările căci așa poți pierde mai bine evidența banilor, mai ales când sunt implicate mai multe firme. Și dacă mai adunăm și modul în care se eschivează Primăria sau companiile să răspundă la întrebări, iată că mai avem lucruri care încep să fie clare.
Pai Vidrean asta nu facea sosele pana anul trecut? Acum e bagat si in spalarea astora de bani?
Autoritatile ar trebui sa se autosesizeze. Este cunoscuta prietenia dintre Vidrean si Sulea. Doamna Baica tace si face ce i se spune. In firma asta trebuie verificata toata contabilitatea de la infiintare.
Macar de ar face ceva. Dar gunoiul tot acolo e, nestrans de 1 saptamana… Si cand il strang nu aduna de pe langa containere. Idiotii de la quatro eco nu inteleg ca gunoiul e langa containere pentru ca nu mai e loc in containere. Sau poate asa au primit ordin.
[…] PSD Cluj: "Podul Traian împlinește trei ani de când a fost lăsat în paragină de Emil Boc!" Quatro Eco Salub n-are bani pentru rampă dar are să plătească noi angajați. Unde se duc banii c… Pasagerul cu numărul 1.000.000 a fost premiat azi în Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj […]
[…] stradală și deszăpezire, mașinile veneau de la același om de afaceri din Florești, detalii AICI inclusiv construcții de hale cum ar fi ca cele de AICI. Nu în ultimul râd, a făcut și […]