Probleme la documentația depusă de Primăria Florești pentru modernizarea străzii Eroilor? Iată ce spune Ministerul Dezvoltării

Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Primarul comunei Florești a declarat la o ședință a Consiliului Local Florești că Ministerul Dezvoltării nu-i mai dă banii alocați de Guvern pentru modernizarea străzii Eroilor din comuna Florești. Este pentru a doua oară (n.red. de două mandate) când Primăria comunei Florești nu reușește să atragă fonduri pentru acest proiect pentru că nu poate să respecte cerințele. Cert este că primăria „ratează” sume de bani importante din greșeli făcute chiar de către instituție.

Conret, la ședința din 29 noiembrie 2017, pentru că a fost luat la întrebări de consilierul local ALDE, Eugen Jurco pe subiect, primarul a izbucnit și a lansat acuze la adresa ministerului pentru că deși Guvernul PSD-ALDE a alocat 11 milioane de lei pentru un proiect de la Florești, se pare că nu mai primim acești bani, conform celor spuse de edil la ședință.

„Eu vin și întreb. Și pun întrebarea public. Dumneavoastră ca și partid prezent la guvernare, vă aduc la cunoștință faptul că joi, săptămâna trecută am fost informat de către cei de la ministerul dezvoltării că acel proiect care ne-a fost promis că va fi finanțat cu 11 milioane de lei nu va mai fi finanțat. Când am întrebat din ce motive, mi s-a răspuns că din cauza faptului că nu se încadrează în standardele lor. Adică o dată guvernul alocă banii pentru Florești și acum vin cei de la dezvoltare și spun că nu se încadrează în standardele lor. Uitați-vă acesta este un subiect de care ar trebui să vă ocupați, domnule consilier, sunteți consiler al unui partid la guvernare și ați face un mare bine floreștenilor, în guvernul dumneavoastră cine are cuvânt? Ministrul sau secretarul general al Guvernului?”, i-a spus primarul comunei consilierului local ALDE, Eugen Jurco la ședință.

Am să pornesc de la premiza că primarul nu minte, dar am constatat că a scos din context situația revoltătoare astfel încât să facă din acest subiect unul cât se poate de politic, aflându-se evident, în opoziție.

De ce spun subiect revoltător? Pentru că și pe mine ca simplu cetățean, să aud că sunt alocați bani pentru comuna în care trăiesc și nu-i mai primim, este revoltător. Am cerut ministerului printr-o solicitare în baza Legii 544/2001 să îmi spună clar care sunt etapele de accesare fonduri PNDL, cadrul legislativ și ce anume nu a fost în regulă cu proiectul depus de Primăria Florești.

Am primit răspunsul la toate întrebările (îl afișez mai jos să îl citiți și dumneavoastră, click pe imagine pentru mărire) și am avut un deja-vu când l-am citit. Mi-am adus aminte de încercarea primărei din mandatul de trecut de a accesa fonduri pentru acest proiect. Aceeași situație: DOSAR INCOMPLET dar mai ales, din răspunsurile primite de la instituții am înțeles că administrația locală nu a făcut tot ce ar fi putut pentru a accesa fondurile.

ministerul dezvoltarii ministerul dezvoltarii 1 ministerul dezvoltarii 2

Tot ce am scris despre încercarea de accesare fonduri si toate răspunsurile de la AFIR găsiți în articolele următoare:

De această dată, ministerul a spus așa:

Referitor la obiectivul de investiții „Modernizare strada Eroilor în com. Florești, jud. Cluj”, beneficiar comuna Florești, pentru care a fost alocată suma de 11.051.014,00 lei:
Primăria comunei Florești a depus documentația prevăzută de lege în vederea încheierii contractului de finanțare cu MDRAPFE. În urma analizei acesteia, conform legii, s-a constat faptul că aceasta trebuie completată cu unele documente, comuna Florești fiind notificată cu privire la necesitatea depunerii documentelor solicitate:
Devizul general actualizat din care să reiasă cheltuielile care se finanțează de la bugetul de stat și bugetul local.
Defalcare devize pentru evidențierea lucrărilor în vederea stabilirii încadrării cheltuielilor în standardele de cost în vigoare.

aviz apele romaneEste important de specificat că acest proiect, după cum a fost prezentat, ar fi presupus acoperirea Văii Sânaslăului, pentru lărgirea străzii Eroilor, însă pentru ca acest lucru să fie posibil mai era necesar un aviz de gospodărire a apelor de la ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ “APELE ROMĂNE” -ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMEŞ-TISA. De-a lungul timpului m-am adresat cu solicitări în baza Legii 544/2001 și către această instituție pentru a afla dacă Primăria, în pregătirea acestui proiect de modernizare strada Eroilor, a cerut pe parcurs avizul însă de fiecare dată am primit răspuns negativ

Este ciudat cum Primăria Comunei Florești nu reușește să se afilieze legislației și cerințelor pentru accesarea fondurilor, indiferent în ce proiect, pentru că acesta nu este un caz izolat, este un proiect cu care a încercat de mai multe ori.