CL Florești 29 Noiembrie 2017: Consilierii au aprobat acordul de asociere între patru UAT-uri pentru realizarea studiului de fezabilitate, PUZ și documentație tehnică pentru drumul Trans-Regio Gilău-Apahida

CL FlorestiConsiliul Local Florești s-a întrunit în ședință de indată, astăzi 29 noiembrie 2017, pentru aprobarea demarării unei proceduri de negociere fără publicarea unui anunț de intenție în vederea atribuirii contractului pentru serviciile de deszăpezire, acesta fiind proiectul care a urgentat ședința. Tot în ședința de astăzi a fost aprobat și acordul de asociere între patru localități (Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida) pentru realizarea studiului de fezabilitate, PUZ și  documentație tehnică pentru drumul Trans-Regio Gilău-Apahida. A fost aprobată și asocierea cu CNAIR.

La ședința de îndată au fost prezenți 12 consilieri locali. Au lipsit de la ședință consilierii PMP, consilierul PSD, Doru Matei, consilierul UDMR, Szekely Istvan (Condor) și consilierii PNL, Cristolțan Camelia, Abrudan Traian și Ioachim Vancea.

Pconvocator 29 nov 2017reședinte de ședință a fost Szekely Istvan (Doronci), iar proiectul nr 4 de pe ordinea de zi a fost retras. Ordinea de zi a fost suplimentată cu un proiect asemănător însă cu o completare din care să se înțeleagă clar faptul că Florești nu mai are la acest moment contract pentru deszăpezire.

Vizibil supărat, din motive doar de el știute, primarul nu a iertat pe nimeni și nu s-a sfiit să provoace cu răutăți gratuite pe oricine  a considerat că îl deranjează. Trecând peste aceste mici incidente, cu toții avem și zile proaste, dacă inițial a fost deranjat de un jurnalist căruia i-a sunat telefonul, apoi de alt jurnalist care se uita în telefon zâmbind fără să aibă vreo legătură cu ce spunea edilul, acesta din urmă a înrecut măsura și cu unul dintre consilierii locali care a avut câteva întrebări.

Este vorba despre Eugen Jurco, consilierul ALDE a avut de adresat mai mult întrebări legate de proiectele de pe ordinea de zi. În cuvântul său, Eugen Jurco a ținut să explice că acordul de asociere nu înseamnă nicidecum că aceste localități vor construi centura metropolitană.

CL Floresti 1Consilierul ALDE a mai adus în discuție faptul că documentele (în cazul de față caietul de sarcini pentru deszăpezire) conțin prea multe greșeli. În această privință consilierul are dreptate, până la urmă este vorba de niște documente oficiale și nu de niște postări în mediul online.

Eugen Jurco a mai avut de adresat mai multe întrebări legate de această procedură însă nu a prea fost lăsat să vobească. Edilul i-a spus că pune întrebări prea detaliate și că astfel de răspunsuri nu a dat nici procurorilor. Printre alte discuții pe lângă subiectul abordat de consilier și care se afla pe ordinea de zi, primarul a adus și alte subiecte în discuție printre care și subiecte politice, faptul că ar fi dat consultații procurorilor, numai el știe pentru ce. Consilierul local nu s-a lăsat intidmidat de atitudinea primarului și și-a păstrat calmul la toate comentariile nepotrivite, dar pentru că a fost lămuri parțial, s-a abținut la vot pentru proiectul deszăpezirii.

Conilierii locali ALDE și-au postat și un punct de vedere pe pagina de facebook în urma ședinței de astăzi:

În ședința de îndată a Consiliului Local Florești de azi 29.11.2017, cu participarea celor doi consilieri din partea ALDE (important pentru asigurarea cvorumului pentru a nu amâna deciziile importante, în condițiile în care au absentat 7 consilieri din 19), au fost aprobate proceduri pentru contractarea deszăpezirii și pentru participarea comunei Florești la efortul local integrat de construire a centurii metropolitane. Consilierii ALDE salută deciziile de principiu ca necesare și urgente. Ei au formulat de asemenea o serie de amendamente pentru transparentizarea procedurii de achiziție la deszăpezire respectiv pentru clarificarea textului (inclusiv de redactare a documentului și respectare a regulilor limbii române). Toate amendamentele au fost respinse cu argumentul că nu ține de atribuțiile Consiliului Local să facă observații sau completări la propunerile Primăriei. Am subliniat de asemenea că de vreme ce încă din 17 octombrie s-a anunțat denunțarea contractului de deszăpezire anterior, ar fi existat timp până azi pentru un demers mai din timp, oferind posibilitatea dezbaterii documentelor în comisiile CL împreună cu specialiștii Primăriei acolo unde ar fi fost cazul. Consilierii ALDE au subliniat importanța accesării fondurilor europene prin POIM (la ministerul pentru fonduri europene) conform documentelor supuse Consiliului Local de către Primărie, pentru implementarea proiectului centurii metropolitane („drumul Trans-Regio Gilău-Apahida”). Regretăm discuțiile politicianiste care au împiedicat discutarea sau adoptarea propunerilor noastre, salutând încă o dată rezolvarea problemei deszăpezirii și pasul înainte făcut pentru centura metropolitană. Consilierii ALDE au votat „pentru” la toate punctele de pe ordinea de zi, cu excepția unuia dintre puncte la care unul dintre cei doi consilieri s-a abținut din motive expuse mai sus. Prioritatea ALDE Florești rămâne în continuare deservirea interesului public al cetățeanului, pe cât se poate de prompt și de transparent și întotdeauna cu respectarea legii, se arată în comunicatul ALDE.