Ce sa fac, doctore? Afla despre torticolisul copilului – ce este, tipuri, care sunt cauzele si cum se trateaza.

copil

Dr. Andrea Oprean

 medic specialist pediatrie

Torticolisul reprezinta o atitudine permanenta, involuntara si asimetrica a capului si gatului in raport cu planul umerilor. Este cauzat frecvent de contractura spastica unilaterala a musculaturii gatului (muschiul sternocleidomastoidian) sau copilul adopta aceasta postura pentru a diminua durerea cauzata de o infectie in aceasta zona.

Cauze

– congenitale

– posturale

– traumatisme locale: din timpul nasterii sau postnatal pot cauza fracturi claviculare, subluxatie vertebrala atlanto-axoidiana, fractura de coloana cervicala

– infectioase: otite acute, faringo-amigdalite acute, tumefactii cervicale dureroase, abces retrofaringian, flegmon periamigdalian, adenita supurata, chist cervical suprainfectat

– tumorale: se poate palpa o formatiune tumorala in zona cervicala sau se pot depista tumori localizate la nivelul coloanei vertebrale

– sindromul Sandifer: consta in pozitia de arcuire a spatelui (opistotonus), implicand gatul, spatele si extremitatile superioare, intalnite in refluxul gastro-esofagian, esofagita sau hernie hiatala

copil 1Tipuri de torticolis

Torticolisul congenital muscular apare la copiii inca de la nastere, fiind cauzat de pozitii vicioase intrauterine sau de leziuni musculare sau osoase in timpul nasterii. Acesti copii au gatul scurt, ingust, cauzat de scurtarea musculaturii gatului, ceea ce produce inclinarea capului pe o parte si rotirea barbiei spre umarul opus. Miscarea gatului si capului este limitata si tind sa tina capul in aceeasi pozitie, ceea ce conduce in timp la deformarea unilaterala a capului in ceea ce poarta numele de plagiocefalie.

Torticolis postural apare ca urmare a unei miscari bruste, fortate sau a mentinerii capului o perioada indelungata de timp intr-o singura pozitie in timpul somnului.

Torticolis simptomatic in care torticolisul este doar unul dintre simptomele altor afectiuni.

copil 2Torticolis idiopatic apare fara o cauza decelabila, astfel incat nu exista antecedente de traumatism, febra este absenta, iar examenul neurologic este normal.

Investigatii suplimentare

– consult ORL – daca se suspecteaza infectie in sfera ORL

– consult neurologic

– consult ortopedie pediatrica sau consult neurologic – daca exista traumatism local in antecedente

– ecografie de parti moi

– RMN sau CT la nivel cervical

Tratament

Postura corectiva

Aplicata in cazul torticolisului postural, copilul va fi pozitionat alternativ pe fiecare parte a capului in momentul somnului. In timpul jocului se va atrage atentia copilului cu jucarii, sunete, lumini in asa fel incat sa-i determine miscarea capului in ambele parti. De asemenea, asezarea sugarului pe burta tonifica musculatura gatului si a umerilor prin reflexul de ridicare a capului. Antibioterapie – este aplicata in torticolisul cauzat de infectii din sfera ORL.

Medicatie antialgica, antiinflamatorie si cortizonica

Se utilizeaza in cazul torticolisului idiopatic, situatie in care pozitia capului revine la normal in 2-3 zile de la initierea tratamentului.

Decontracturante

Un exemplu il reprezinta toxina botulinica, care este folosita in tratamentul torticolisului congenital muscular.

Fizioterapie si kinetoterapie

Au rolul de a relaxa musculatura contractata si tonifica musculatura de partea opusa.

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala este recomandata in general la copil doar dupa varsta de un an, in situatiile in care cauza torticolisului este fibroza musculaturii sau formatiuni chistice si pseudotumorale locale. Pana la acea varsta se utilizeaza terapii complementare.

Indiferent de tipul si cauzele torticolisului, este important ca acesta sa fie diagnosticat precoce pentru ca tratamentul instituit sa prezinte eficacitate.