Ce veţi citi în acest material vă va arăta care este diferenţa dintre ceea ce pot face oamenii din suflet pentru semenii lor şi ceea ce ar putea să facă şi nu face o administraţie publică locală chiar dacă accesează milioane de euro. Şi nu intru acum în detalii, diferenţele le veţi vedea dumneavoastră pe parcurs. Am să încep cu prezentarea scurtă a oamenilor cu suflet mare de la Floreşti care fac lucruri minunate în ce-i priveşte pe locuitorii comunei de etnie rromă.
Este vorba de familia Kroon. Nişte olandezi, oameni minunaţi care locuiesc foarte aproape de locuinţele familiilor de rromi din Floreşti şi pe care de altfel îi şi ajută. Familia Kroon conduce o fundaţie la Floreşti de aproape 11 ani. Fundaţia Charis ce se bazează pe trei mari principii: „Faith (încredere) Hope (Speranţă) Love (Iubire)” şi adevărul este că aceste lucruri se văd şi se simt acolo, la faţa locului. În cadrul fundaţiei funcţionează şi un centru de zi „Casa Speranţa” unde am avut ocazia să văd cum îi ajută pe copiii din familiile de rromi de la Floreşti. De altfel, Fundaţia Charis nu ajută doar copiii ci şi pe părinţii lor, au atât program dedicat copiilor cât şi părinţilor. Ce vor ei să facă? Să schimbe măcar puţin mentalitatea în special a noilor generaţii de persoane de etnie rromă tocmai pentru ca ei să se poată integra mai bine în societate şi pentru ca şi societatea să îi primească aşa cum se cuvine.
Nu primesc un leu de la administraţia locală, nici măcar scutirea de la taxe şi impozite. Actualul primar nici nu vrea să audă: „Domnul Ioachim ne-a ajutat, dar domnul Şulea nu vrea”
Cititorii din Floreşti ştiu, am discutat mereu de ajutoarele sociale împărţite după plac de către administraţia publică locală. Am stat de vorbă cu unul dintre voluntarii fundaţiei care mi-a spus nişte lucruri ce nu m-au surprins absolut deloc.
„Cred că am primit finanţare de la primărie cam de 2 ori, cam câte 5 mii de lei, dar nu acum când e domnul Şulea primar. El nu ne ajută cu nimic pentru că în opinia lui, aceste suflete nu merită să fie ajutate. Domnul Ioachim ne-a ajutat, în mandatul lui aveam în fiecare an o acţiune cu copiii de ecologie şi curaţam prin tot Floreştiul iar el ne punea la dispoziţie saci, mănuşi şi chema firma de salubrizare să ridice sacii. Nu mai avem această acţiune. Anul acesta am depus actele pentru scutirea de la taxe şi impozite pentru că beneficiem de această scutire şi nu am primit niciun răspuns, iar de anunţat că putem depunde documentele ne-au anunţat în ultimul moment. În activitatea noastră, noi am ajutat mai mult comunitatea şi ne ajutăm foarte mult în continuare, avem o colaborare foarte bună cu şcoala din comună, cabinetul lor medical. Noi suntem ajutaţi cel mai mult din Olanda şi avem aici un cabinet medical utilat cu tot ce trebuie în el dar nu avem un medic care să facă voluntariat. Asta facem toţi aici, suntem voluntari şi am avea nevoie de un medic care să poată să vină voluntar şi la cabinetul nostru. Noi am ajutat foarte mult cu medicamente şi alte materiale utile şi cabinetul şcolii, ne ajutăm reciproc”, ne-a povestit Nicoleta Marton, asistent social, coordonator.
Cred pe cuvânt tot ce mi-a spus, pentru că ştiu deja părerea actualului primar vis-a-vis de persoanele de etnie rromă. Nu o dată a spus în şedinţele de Consiliu Local că nu reabilitează podul din Colonia de Sub Deal pentru că acolo locuiesc ţigani şi îl strică. Am văzut listele asociaţiilor finanţate de la bugetul local, şi erau printre ele asociaţii ale diferitor prieteni sau colegi de partid. Dar nu mă întrebaţi ce acţiuni fac sau care e activitatea lor pentru că nu am văzut-o niciodată, dar primesc bani de la primărie.
„Avem o colaborare foarte bună şi cu Ambasada Olandei, domnul ambasador a fost aici la noi, tot ajutorul financiar şi nu numai vine din Olanda. Am găsit şi în România firme care le ajută. Primim lemenele pentru încălzire de la o firmă de cherestea. Noi am construit şi case pentru familiile de rromi, i-am ajutat să le repare. Un grup din apropiere nu aveau WC. Le-am spus ca aduc materiale si l-au construit ca sa il foloseasca”, ne-a povestit şi Marien Kroon, preşedintele fundaţiei.
Şi probabil că după ce aţi citit v-aţi spus că precis acel WC este dezastru astăzi. Ei bine, nu. Îl au şi nu este deloc dezastru.
Primăria a accesat milioane de euro pentru un centru de reconversie profesională, rezultatele? Probabil în buzunarele colegilor de partid. Fundaţia Charis face însă minuni pentru aceste familii.
Primăria comunei Floreşti a accesat fonduri europene pentru un centru de reconversie profesională a persoanelor de etnie rromă, unde să ţină cursurile. V-am mai arătat cine a construit, cine sunt firmele care au ţinut cursurile şi angajaţii care să le ţină la fel. Toţi sunt colegi de partid ai primarului. Instituţiile responsabile de verificarea modului în care s-au cheltuit banii europeni fac investigaţii unele s-au şi încheiat şi totul este confidenţial. Rezultatele în ce îi priveşte pe cei de etnie rromă? Nu le vedem, nu ştim unde, când s-au ţinut cursurile ştim doar unde s-au ţinut conferinţele cu mese îmbelşugate şi prietenii aproape deşi beneficiari erau 800 de persoane despre care nu stim câţi erau din Floreşti. Primăria Floreşti nu ne-a răspuns niciodată solicitărilor în baza Legii 544/2001. Cert este că de văzut, vedem doar o clădire construită de colegul de partid şi din informaţiile primite din partea unor persoane abilitate, nişte salarii cam mari la departamentul de fonduri europene din primărie.
Familia Kroon se descurcă cu 4 mii de euro pe lună.
„Am spus că noi primim finanţare din Olanda, dar îmi dau 4 mii de euro pe lună, atâţia primesc şi cu ei trebuie să mă descurc. Avem aproape 150 de copii care vin pe lună aici. Ce facem noi aici este muncă din suflet. Cu toţii suntem oameni. Şi ţiganii sunt oameni ca şi mine şi trebuie să îi ajut. Fundaţia nu are legătură cu Biserica. Pentru mine nu există mai mulţi Dumnezeu. Este doar unul. Noi nu am intrat pe accesare de fonduri europene, am incercat dar e prea complicat, e nevoie de consultanţi pre amultă bataie de cap iar persoanele implicate merg la cursuri doar ca să primească acea sumă de bani la final că apoi nu merg la muncă”, au spus soţii Kroon.
„La noi totul se bazează pe încredere. Asistenţii sociali merg în teren pentru a identifica familiile şi ne axăm mai mult pe cei care au copii la şcoală pentru că este clar că acolo există potenţial şi noi vrem să îi ţinem cât mai mult la şcoală. Bucuria noastră cea mai mare este atunci când după cele 8 clase ei aleg să meargă la liceu în Cluj-Napoca şi acolo îi ajutăm cu ce au nevoie la şcoală cu mâncare să aibă la cursuri, caiete, haine. Cu ce putem, trasportul în comun. Avem la acest moment şi o persoană care are în intenţie să se înscrie la facultatea de medicină. Rezultatele se văd. Şi să ştiţi că la şcoală avem elevi care vin la noi la centru şi sunt premianţii clasei, copii rromi. După cursuri, vin la centru de 2 ori pe săptămână şi facem teme cu ei, sau exerciţii suplimentare, comandăm şi mâncare, îi ajutăm cu ce au nevoie. Îi ajutăm şi pe părinţi, avem un program de educare şi pentru părinţi, ei vin o dată pe săptămână. Avem conferinţe cu ei, chiar şi mici evenimente de divertisment, mai multe activităţi şi rezultatele se văd”, ne-a mai povestit Nicoleta.
Nu m-am putut abţine să nu întreb lucruri mai sensibile pentru că le-am auzit prin comună şi până la urmă de ce fie ascunse? Le-am spus că sunt părinţi care se plâng de diverse probleme la şcoală, că elevii de etnie rromă mai fură sau le distrug rechizitele altor colegi. Am vrut să ştiu şi dacă mai există la Floreşti acea „tradiţie” de căsătorie de la vârste fragede.
„Eu am doi copii la şcoală şi niciodată n-am avut probleme şi copiii nu s-au plâns de nimic. Fură mâncarea altor elevi? De ce fac asta, nu pentru că le este foame? De ce fură ei, nu pentru că au nevoie dar ei nu au? Noi ar trebui să îi ajutăm şi nu să îi judecăm, să încercăm să lucrăm puţin la mentalitate. Dacă ar păţi copiii mei, m-aş duce la şcoală să vorbesc cu profesorii, cu părinţii elevului şi cu directorul şcolii. În privinţa căsătoriilor, acum 11 ani când am venit noi aici, se mai practica dar nu erau multe cazuri. Noi am avut unul singur. Aceste „căsătorii” nu sunt adevărate dar am încercat şi pe latura asta să lucrăm cu ei şi noi nu ştim să fie alte cazuri, suntem aici lângă ei şi nu am mai auzit” a replicat Nicoleta.
După aproximativ o oră de discuţii am vizitat clădirile despre care pot spune că sunt foarte bine puse la punct, cu săli adaptate pe categorii de vârste, începând de la creşă până la mici săli de clasă cu maxim 10 elevi unde fac teme, şi voluntarii cu studii superioare îi ajută. Aici am întâlnit-o şi pe una dintre fiicele sotilor Kroon, studenta la Jurnalism. Se ocupa de copii, îi ajută la teme nu înainte de a comanda ceva de mâncare pentru grupa care a ieşit de la cursurile de la şcoală şi au venit la centru. Am ajuns la sala lor chiar după ce au mâncat şi când ne-am întâlnit spre surpinderea mea dar primirea lor a fost foarte caldă. M-au îmbrăţişat, au salutat frumos, au mai stat puţin în curte la joacă şi au urcat în sala unde învăţau. Şi nu, nu mi-a dispărut nimic din buzunare. Am simţit în comportamentul lor exact ceea ce învăţau ei acolo: „Faith (încredere) Hope (Speranţă) Love (Iubire)”.
Am văzut cu câtă căldură sunt trataţi copiii şi părinţii lor acolo. Marien Kroon şi soţia lui îmbrăţişau fiecare copil, băteau palma şi erau doar zâmbete în preajmă atunci când se întâlneau.
La coborâre, după mai bine de 2 ore de vizitat, o bunică alături de nepoţii ei aştepta să vorbească cu Yvonne Kroon. Avea nevoie de ajutor. Au stat de vorbă şi am văzut că Yvonne scoate din buzunar mai multe bilete de CTP. După ce au plecat, am întrebat-o şi mi-a spus:
„Soţul ei este bolnav de cancer şi e internat la Cluj în spital. Nu avea bani de transport, eu nu le dau bani, dar i-am dat bilete să meargă să îl viziteze. La noi totul merge pe încredere, nu ne este frică de nimic, după 11 ani avem încredere în noi. Ea ştie că trebuie să îmi aducă bilete înapoi că altfel nu mai primeşte şi aşa face. Am avut la început un singur caz în care o femeie a furat de la centru un telefon de la unul dintre voluntari. Am aflat cine era de la colegi dar nu recunoştea. Nu am mai primit-o la centru şi nu am mai ajutat-o, a trecut un an până să recunoască şi să îşi ceară iertare. N-a mai făcut aşa ceva niciodată, aşa că nu ne este frică să nu fure de la centru, dacă fură ceva nu îi mai primim şi ei ştiu asta. Nu le dăm niciodată ceva fără să primim de la ei ceva. Ei nu vin la cerşit aici, cer un ajutor pe care îl răsplătesc. Copiii ne răsplătesc cu notele bune de la şcoală şi le facem şi noi diplome şi îi premiem pentru orice. Găsim motive la ei să le dăm diplome o dată pe lună nu contează pentru ce”.
N-am avut nevoie de nimic mai mult, aşa că i-am felicitat din suflet pentru ceea ce fac la Floreşti pentru persoanele de etnie rromă, pentru că nu le dă peştele ci îi invaţă să pescuaiscă, pentru că acolo nu primeşti nimic dacă nu oferi ceva la schimb. Şi n-am mai avut nevoie de nicio dovadă ca să îmi dau seama că persoanele de etnie rromă nu sunt irecuperabile ci pur şi simplu unii nu ştiu cum să se comporte cu ei ca să primească de la ei ceea ce bun şi frumos.
„Dacă ceilalţi locuitori îi blamează, îi invit aici la noi. Să se implice şi să îi cunoască şi o să vedeţi că nu o să-i mai blameze”, a adăugat Yvonne Kroon.
Şi bineinţeles că n-am mai avut nevoie nici de dovezi în ce priveşte administraţia publică locală care nu dă doi bani pe ei si de data asta la figurat pentru că la propriu primesc ajutoarele sociale dar în alte scopuri, răsplata este alta pentru că munca în folosul comunităţii nu o vedem. De ce? Pentru că administraţia publică nu le-o cere. Le dă doar „peştele”.
Sprijinul este mereu binevenit.
Vreau să vă aduc la cunoştinţă că sprijinul pe care îl puteţi oferi este mereu important şi binevenit. Cum vă puteţi implica?
- Fiind voluntar, este nevoie de persoane cu studii superioare pentru a-i ajuta pe copii la lecţii, pentru a se implica în acţiunile fundaţiei.
- De un medic dispus să fie prezent câteva ore la cabinetul medical al fundaţiei.
- Şi financiar la următoarele conturi la Banca Transilvania:
-cont în Lei- RO48BTRL0130125F40558XX
– cont în Euro- RO23BTRL01304205F40558XX
Doresc sa sprijin copiii in educatie si invatamant.