Ziua Eliberării Clujului va fi serbată mâine prin ceremonii militare şi depuneri de jerbe de flori în Cimitirul Eroilor.

depunere coroane de flori
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Duminică, 11 octombrie 2015, începând cu ora 12.30, comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor publice la nivel local, va organiza la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor, Cluj-Napoca, o ceremonie de comemorare a ostaşilor români care au căzut în luptele de eliberare a oraşului Cluj din octombrie 1944.

În programul manifestării din acest an va fi inclusă și acțiunea voluntarilor echipei „Invictus România”, intitulată „Ștafeta Veteranilor”. „Ștafeta” este reprezentată de un drapel tricolor, purtat pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe direcţiile de acţiune ale Armatei României din Campania de Vest. „Ștafeta” planificată să sosească la Cluj-Napoca va porni sâmbătă, 10 octombrie, de la monumentul eroilor din Oarba de Mureș. Pe drumul lor, purtătorii „ștafetei” se vor opri pentru scurte ceremonii comemorative în localităţile Luna, Câmpia Turzii și Turda. În desfășurătorul manifestării solemne de la Cimitirul Eroilor, militarii voluntari ai echipei „Invictus România” vor înmâna drapelul naţional unui veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial. Ulterior, veteranul de război va preda tricolorul primarului municipiului care va dispune arborarea acestuia. „Ştafeta veteranilor” va continua pe direcția Zalău – Satu Mare, urmând ca, în data de 25 octombrie, drapelul să ajungă la ansamblul monumental „Glorie Ostaşului Român” din Carei, pe timpul derulării ceremoniei dedicate sărbătoririi Armatei României.

Acțiunea echipei „Invictus România” se desfășoară în contextul comemorării în 2015 a „Anului Veteranilor de Război”. Seria de evenimente „Ștafeta Veteranilor” este susţinută de reprezentanții ministerelor Apărării Naţionale şi Afacerilor Interne, ai asociațiilor naţionale ale Veteranilor de Război, Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Cultului Eroilor „Regina Maria” şi

Anul acesta, pentru ceremonia de comemorare a ostaşilor români care au căzut în luptele de eliberare a Clujului, detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, ai Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” Cluj, ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” și ai Muzicii Militare de Garnizoană. ai organizației de caritate „Camarazii”.

Cu această ocazie, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor fi angrenate în executarea unor activităţi şi misiuni. Jandarmii vor asigura garda de onoare la această manifestare ce se va desfăşura în Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca, începând cu ora 12,00. De asemenea, jandarmii vor asigura măsuri de ordine publică pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi pentru prevenirea faptelor antisociale.

 

 

 

 

 

Articole Noi