Zilele Diversității, documentare HBO și expoziții la TIFF

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

MirageExpoziții, concerte, dezbateri cu invitați speciali și filme tematice vor întregi programul TIFF anul acesta, între 29 mai și 7 iunie, în secțiuni ca Ziua HBO, EcoTIFF, Ziua Maghiară și un program nou, dedicat momentului de cotitură 1989, După 25 de ani. Anul acesta, Zilele Diversității vor fi extinse între 30 mai și 4 iunie și vor cuprinde proiecții, concerte și filme care promovează diversitatea.

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 4 iunie cu documentare originale precum multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Chuck Norris vs. Communism, povestea casetelor piratate în comunism și dublate de către Irina-Margareta Nistor, proiectat la Sundance, Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Maratonul Olive Kitteridge, un proiect de suflet, în patru părți, al actriței Frances McDormand, va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00.

11 documentare noi, puternice vor rula în secțiunea Ce se întâmplă, documentarule? / What’s Up, Doc?. La doi ani după aclamatul The Act of Killing, regizorul Joshua Oppenheimer aduce continuarea sa, Cum arată tăcerea / The Look of Silence, în care își îndreaptă atenția dinspre criminalii către victimele masacrului din Indonezia, în anii 60. Un invitat aparte va fi controversatul consultant financiar american Martin Armstrong, protagonistul din Vizionarul / The Forecaster (r. Marcus Vetter). Remake, Remix, Rip-Off (r. Cem Kaya), spune povestea surprinzătoare a cinema-ului turcesc din anii 60-70, când cererea de filme era atât de mare încât industria locală realiza propriile versiuni de Dracula, Tarzan, Rambo sau Star Trek; De la Caligari la Hitler / From Caligari to Hitler (r. Rüdiger Suchsland) face o călătorie antrenantă în cea mai de succes perioadă a cinema-ului german.

KozaDocumentare pe teme ecologice vor fi proiectate în EcoTIFF, pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului. Virunga, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbește despre multitudinea de forțe care vor să acapareze minunățiile din Congo. În Biciclete contra mașini / Bikes Vs. Cars, activiştii luptă pentru oraşe mai bune și mai curate. Pe 5 iunie, 21:45, la Depozitul de Filme, proiecția specială va fi dedicată comunității de bicicliști din Cluj.

Ziua Maghiară (3 iunie) aduce invitați renumiți și șase filme în premieră. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall, premiat la Karlovy Vary. Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Mirage, în care joacă și Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu. În Valurile iubirii / Szerelempatak,proiectat în numeroase festivaluri, sătenii de etnie maghiară dintr-un sat transilvănean povestesc despre viață și iubire. În Ziua Maghiară, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, sZempöl Offchestra va susține un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunio, Hungarian National Film Fund, Institutul Balassi din București.

Aliyah DaDaZilele Diversității (30 mai – 4 iunie) sunt organizate în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României și propun un program extins anul acesta, aducând în prim plan filme și evenimente dedicate minorităților etnice. Din program fac parte filme ca O viață mai bună / The Way Out – lupta pentru supraviețuire a unui cuplu de romi, Koza – o poveste despre un fost boxer olimpic care revine în ring, Aliyah DaDa – o istorie a evreilor din România, în cheie dadaistă, precum și o serie de materiale realizate de TVR Cluj la 70 de ani de la deschiderea porților lagărelor Auschwitz și Birkenau. Pe 2 iunie, în studioul TVR Cluj din Piața Unirii, va avea loc proiecția acestor reportaje și dezbaterea „Memoria Holocaustului din Transilvania”, cu ocazia împlinirii a 25 ani de emisie a stației. Totodată, pe 30 și 31 mai, la Castelul Banffy de la Bonțida, în programul Weekend la Castel, copiii vor avea parte de activități și ateliere meșteșugărești ce pun accentul pe păstrarea tradițiilor.

Angels of RevolutionO noutate în acest an va fi După 25 de ani, o secțiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în viețile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care Îngerii Revoluției (r. Alexei Fedorchenko), Dansatorii din Dessau / Dessau Dancers (r. Jan Martin Scharf), despre breakdance-ul din Germania de Est sau Eroii pionieri / Pioneer Heroes (r. Natalia Kudriaşova), prezentat la Berlin, despre visele pionierilor ruși și ciocnirea lor cu realitatea post-sovietică. Totodată, la Cercul Militar, sub titlul Memoria suferinței, vor fi prezentate fotografii și mărturii impresionante ale deținuților politici. Secțiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCMER).

Free FallTIFF găzduiește alte patru expoziții anul acesta, pe lângă Memoria suferinței. La Muzeul de Artă Cluj- Napoca vor putea fi admirate fotografiile artistului Silviu Gheție realizate pe platouri de filmare ale unor producții românești cunoscute, între 2004 și 2014. În holul cinematografului Victoria, în cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afișe ale filmelor sale, fotografiii de la filmări și documente inedite. Artistului Gyula Havancsák îi este dedicată o expoziție de design grafic, la Club Cypher, iar cele mai bune fotografii din ultimul an ale Mediafax vor putea fi văzute la TIFF Lounge.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Olive Kitteridge Pioneer Heroes

The Way OutToto si surorile lui

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj