Vinerea Mare: Tradiţii şi superstiţii

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

oua de pasteSe spune că cine ţine post negru în Vinerea Mare va avea spor şi sănătate. Este ziua în care munca este interzisă.

Ce să faci în Vinerea Mare ca să ai spor şi să fii sănătos?

Conform tradiţiei, gopodinele trebuie să vopsească ouăle fie în Joia Mare fie sâmbătă înainte de Paşte, dar în niciun caz în Vinerea Mare. Deşi unii vopsesc ouăle în diferite culori, indicat este ca acestea să fie roşii pentru că această culoare semnifică sângele Mântuitorului.  Tot în această zi, credincioşii ţin post negru pentru iertarea păcatelor.

Tot tradiţia spune că în Vinerea Mare fetele fac vrăji pentru a fi cerute de nevastă.

Vinerea Mare: ce nu ai voie să faci?
În Vinerea Mare se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.

Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Liturghie, iar morţii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.  Acestei zile i se spune şi Vinerea Seacă, pentru că bătrânele posteau post negru (fără apă şi pâine până la ora 17.00), iar seara, la Denii, luau anafura de la biserică.  Femeile nu umplu borş în acestă zi, să nu se scalde Necuratul în el; nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Sursă: Adevarul.ro

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj