[Video] Ioan Oleleu: Proiecte prioritare pentru judeţ sabotate cu bună ştiinţă

Ioan Oleleu si Iva IlarieVicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu  a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi, că fondul de rezervă creat în ultima şedinţă a instituţiei nu face decât să blocheze 3 proiecte importante pentru judeţul nostru. Ba mai mult, aceste proiecte au fost aprobate şi susţinute şi de către PNL în vremea când făceau parte din USL, dar pe care astăzi, le blochează.

Şedinţa Consiliului Judeţean Cluj din data de joi, 12 februarie 2014, a marcat o premieră extrem de nefastă pentru judeţul Cluj. Din iniţiativa consilierilor judeţeni P.N.L.+ P.D.L., trei dintre proiectele majore ale Consiliului Judeţean şi care au menirea de a genera beneficii uriaşe întregului judeţ au fost sabotate pentru singura lor vină de a fi fost iniţiate şi sprijinite de reprezentantul în conducerea forului administrativ judeţean al unui alt partid politic – vicepreşedintele P.S.D. al Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu.

Deşi în cadrul proiectului de hotărâre de aprobare a bugetului judeţului proiectele referitoare la consolidarea  versantului  nordic  din cadrul  Parcului  Industrial  Tetarom  I,  realizarea  Centrului  de colectare a produselor agricole,  a fructelor şi  legumelor din Câmpia Turzii  şi,  respectiv,  construirea Unităţii de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii Iclod urmau să fie finanţate cu sume care să permită continuarea acestor investiţii, la propunerea şi cu votul hotărâtor al consilierilor judeţeni P.N.L.+ P.D.L. sumele  alocate acestor trei  proiecte  de  maxim interes  au  fost  tăiate  până  la  punctul  în  care  aceste investiţii au devenit imposibil de continuat.

Astfel,  în  ceea  ce  priveşte  stabilizarea  versantului  nordic  din  Parcul  Industrial  Tetarom  I, reducerea  sumei  alocate  de  la 2.500.000  la  1.500.000  face  imposibilă  executarea  lucrărilor  de consolidare. În contextul în care pericolul de alunecare a dealului, constatat în mod expres inclusiv deComitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă încă din luna octombrie 2014, este iminent, neexecutarea lucrărilor de consolidare împiedică construcţia Halei 2 din proiectul de extindere a Parcului Tetarom 1, punând în pericol grav şi alte investiţii finanţate din fonduri publice. Ceea ce este însă cu adevărat grav este  faptul  că,  nefinalizarea  până la  sfârşitul  anului  2015 a  lucrărilor  prevăzute  în  acest  proiect cu finanţare europeană – devenită imposibilă prin prisma acestor tăieri de fonduri – va duce la obligarea Consiliului Judeţean Cluj de a returna întreaga finanţare europeană primită prin acest proiect!!!!! Ori, într-o variantă mult mai optimistă, continuarea acestor lucrări după anul 2015, dacă va fi aprobată,  se va putea face exclusiv pe banii Consiliului Judeţean Cluj, deci pe banii clujenilor. Cum poate fi justificată această decizie aberantă, de a plăti din banii clujenilor sau, mai rău, de a returna milioane de euro deja câştigate, atunci când nimic nu te obliga să faci acest lucru ci doar propria inconştienţă?

În  cazul Centrului de colectare a  produselor agricole,  a  fructelor şi  legumelor din Câmpia Turzii, prevăzut iniţial a fi finanţat cu suma de 1.000.000 de lei, procentul de tăiere a fondurilor este de 75%, de la 1.000.000 de lei la 250.000 de lei. Trebuie precizat în acest context faptul că, întrucât studiul de fezabilitate a fost deja aprobat, la fel ca şi indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii, în mod firesc ar fi trebuit să se treacă la organizarea licitaţiei pentru proiectul tehnic şi execuţia pe un sistem de tip credit furnizor dar suma rămasă nu ne permite acest lucru. Din păcate însă, şi în acest caz, tăierea fondurilor alocate acestui proiect atât de important pentru punerea în valoare a unui tradiţional bazin legumicol şi pentru dezvoltarea acestei părţi a judeţului Cluj duce la imposibilitatea reală a continuării investiţiei. Situaţia se prezintă în mod similar şi în cazul Unităţii de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii  din Iclod,  procentul de tăiere  fiind tot  de 75%, de la  1.000.000 de lei  la 250.000 de lei.  Deasemenea,  studiul  de fezabilitate  şi  indicatorii  tehnico-economici  au  fost  deja  aprobaţi  de  forul administrativ judeţean. Din păcate, un obiectiv relativ uşor de finalizat într-un interval de timp relativ redus – 24 de luni după realizarea proiectului tehnic şi adjudecarea lucrărilor de execuţie, devine extrem de incert în condiţiile actuale. Reamintim în acest context faptul că, încă de la început, s-a dorit ca acest obiectiv  să  fie  un  integrator  pentru  piaţa  cărnii  din  zonă,  dorindu-se  gestionarea  lui  împreună  cu asociaţiile de fermieri din judeţ.

Aceste obiective au fost asumate în timpul U.S.L. şi de către consilierii judeţeni de la P.N.L. dar se pare că aceştia au uitat complet de promisiunile din campania electorală. Consider că orice comentarii suplimentare sunt de prisos, felul în care trei proiecte majore au fost afectate grav din inconştienţa unor indivizi  datori  să  apere interesul public fiind de natură să  ne ajute  să  înţelegem cine şi  ce interese slujeşte în realitate.

Articole Noi