Ieri, 24 martie 2016 a avut loc o şedinţă a consiliului local Floreşti. Este mult spus şedinţă pentru că nu ştiu dacă aşa se numeşte o întâlnire în care primarul atacă pe toată lumea, unde cetăţenii nu au voie să vorbească şi mai ales unde consilierii nu fac mai mult decât să ridice mâna pe proiectele supuse spre aprobare pentru că la „diverse” sunt foarte grăbiţi. Ruşine, domnule primar! Ruşine, Consiliul Local Floreşti! Dumneavoastră nu reprezentaţi floreştenii.
Da, exact asta a fost, o întâlnire în care primarul a fost pus pe ceartă şi atacuri. Şi nu am să vă arăt cum a făcut troacă de porci cu arhitectul judeţului, Claudiu Salanţă şi cu Prefectul, Gheorghe Vuşcan, nici despre cum a „sărit la gâtul” unui consilier care va fi contracandidatul său la alegeri. Nu ne interesează certurile dintre cei care ocupă funcţii publice, dar cetăţeanul de rând? El nu are decât interesul bunăstării comunităţii, al respectării legii în construcţii. De el de ce vă bateţi joc?
Imaginile vorbesc de la sine. La şedinţa de ieri au fost prezenţi câţiva cetăţeni. Şi foarte bine au făcut că au venit să spună ce lipseşte, ce nu-i bine sau cu idei, variante de soluţii, dar n-au avut cu cine vorbi. Primarul sărea la atacuri, ironiza iar consilierii locali erau brusc prea grăbiţi şi ca de obicei cu o atitudine de superioritate.
Primul cetăţean care a luat cuvântul şi-a notat pe telefon toate întrebările pe care le-a avut şi nu a apucat să le adreseze pe toate că de la a adoua întrebare a fost atacat. Prima întrebare a fost referitoare la reduceri/gratuităţi pe transportul în comun pentru şomeri. Cu toţii au căzut de acord că este necesară o astfel de iniţiativă.
„Pe mine să mă întrebaţi?”, a întrebat edilul. Dar pe cine, domnule primar că dacă decideau floreştenii ce se întâmplă cu banii comunei se întrebau între ei.
Încă de la prima propoziţie, se observă atitudinea primarului. Cea de a doua întrebare a fost un alt subiect deranjant şi desigur de preferat discuţiile private. Este important de observat cum primarul cerşeşte pur şi simplu aprecierea cetăţeanului pentru că i-a asfaltat strada şi pentru că are transport în comun de parcă asta nu este obligaţia administraţiei publice locale, de parcă este un favor pe care domnul primar îl face locuitorilor de pe Şesul de Sus. Nu e de mirare că omul nu şi-a găsit motiv de laudă din moment ce aceste lucruri nu sunt nişte favoruri. Şi desigur, a urmat „executarea”, omul a fost trimis la plimbare, consilierii nu mai aveau răbdare să îl asculte pentru că 6 minute este extrem de mult.
Discuţiile au continuat cu un alt cetăţean care a dorit să vorbească despre sistemul de semaforizare, TRAFICUL din Floreşti. Reacţia consilierilor? „Oooo, Vaiiii”, de parcă cineva a venit să le dea în cap, de parcă ei nu au fost aleşi să facă ce e bine pentru comunitate şi să investească banii comunei aşa cum se cuvine, dumneavoastră sunteţi acolo doar să ridicaţi mâna din când în când în rest…Conversaţiile cu cetăţenii n-au durat prea mult pentru că este clar că pentru unii, dicuţiile cu cetăţenii sunt o necunoscută.
Ei bine, apogeul discuţiei a fost când primarul a intrat pe fir cu aroganţa, lucru deja cunoscut de floreşteni. Brusc, l-a îndemnat pe floreşteanul şomer să participe la concursurile pentru posturile de la poliţia locală. Fără să îl interese ce studii are omul, doar nu contează, îl ajută fizicul. Ba mai mult, a anunţat public că are nevoie de oameni în secţiile de votare de parcă noi nu ştim că în secţiile de votare sunt puşi oameni de încredere, pe recomandări şi nu aşa, pe oricine. Bineinţeles, omul i-a răspuns edilului că nu doreşte să fie luat peste picior.
Floreştenii „executaţi” şi în mediul online.
Dacă la şedinţe nu pot vorbi, pe facebook nu pot vorbi, unde au voie să vorbească floreştenii? Ce au voie să spună aceştia că foarte mulţi au senzaţia că tovarăşul nu îi mai suportă. Comentariile pe facebook, sunt şterse, grupurile sunt pline de mesaje care ne spun că primarul le-a blocat conturile pentru ca aceştia să nu mai poată lua legătura cu el. Pentru că nu o să ceară nimeni o zi liberă la locul de muncă pentru ca să vină în „audienţele” primarului. Despre ce se comentează la aceste postări, nu vorbim pentru pentru că unele conţin cuvinte ce nu pot fi publicate, ar atacurile la adresa edilului şi modul de vorbire al unora ne arată clar că şi ei sunt deja la capătul răbdărilor. Diferenţa o face faptul că cetăţeanul îşi alege edilul şi nu edilul îşi alege cetăţeanul deşi am putea spune că la Floreşti se practică, dar cu siguranţă tot cetăţeanul e cel care plateşte administraţia publică locală şi nu invers.
Aceştia sunt cei care vă reprezintă, floreşteni?