Primăria comunei Floreşti dovedeşte încă o dată că transparenţa din cadrul instituţiei lipseşte cu desăvârşire. Ce este şi mai grav, este faptul că presa clujeană publică strict ce transmite prin comunicate instuţia fără să verifice, dar mai ales fără să asculte cetăţenii. Da, e presă „liberă”. Ce dacă cetăţenii sunt muşcaţi de câinii comunitari ce rămân pe străzi, iar Primăria nu face nimic? Ce dacă are un contract cu o asociaţie de ecarisaj pe care îl ţine ascuns?
Redacţia Cluj24h.ro a solicitat în urmă cu o lună de zile câteva informaţii legate de acest subiect de care cetăţenii se plâng şi pe care administraţia locală nu l-a rezolvat, ba mai mult se face că plouă atunci când presa cere informaţii. O să-mi spuneţi că nu e treaba mea ca jurnalist să-i ajut pe oameni, să mă implic în probleme lor, dar atunci cine?
Am scris în urmă cu ceva timp despre o persoană care a fost muşcată de un câine agresiv care a muşcat de altfel mai multe persoane, fără rezultat. Omul mi-a spus că a primit promisiuni din partea primarului că se va ocupa personal de această problemă. Azi îmi spune din nou, că problema nu a fost rezolvată, iar pe strada pe care locuieşte sunt mai mulţi câini fără stăpâni.
Mai jos, puteţi vedea solicitarea transmisă Primăriei Floreşti în 21 august 2014. Azi, le-am reamintit că au anumite obligaţii prin Lege.
Pentru că Primăria a refuzat să ofere explicaţii, am reuşit într-un final să vorbesc cu cineva din cadrul asociaţiei care are un contract cu Primăria Floreşti. Concluzia? Dacă vrem o copie a contractului trebuie să mergem la Turda după ea, pentru că acest ONG investeşte prea mult ca să mai trimită o copie prin poştă, iar tehnologia îi depăşeşte pe cei care conduc această asociaţie de ecarisaj, cu toate că au pagina de facebook şi adrese de email.
„Un domn a luat câinele de pe stradă, l-a băgat îi casă şi a spus că e al lui. Ne-au sunat cei de la Poliţia Locală din Floreşti şi ne-au spus că sunt iar probleme cu câinii comunitari. Realitatea este că eu nu ştiu de care baricadă sunteţi dumneavoastră acum. Dacă sunteţi de partea cetăţenilor, atunci trebuie ieşit în stradă pentru a se da drumul la norme. Ştiţi că sunt blocate normele de aplicare a legii. Câinii ăştia pe care îi ridic sunt hrăniţi din buzunarul meu nu din buzunarul cetăţenilor. Contractul a fost făcut atunci când erau normele valabile, acum nu mai sunt valabile. Există altă lege care priveşte câinii agresivi, dacă vorbim de un câine agresiv, atunci putem să-l ridicăm, da”, a declarat administratorul Asociaţiei Centru de Ecarisaj Turda.
De altfel, acesta s-a plâns de faptul că „iubitorii de animale”, care protejează animalele agresive devin extrem de violenţi atunci când reprezentanţii ONG-ului se deplasează în teren.
Avem destul probleme cu iubitorii de animale nu cred că vreţi să vedeţi cum vă luaţi borcane în cap, bâte şi bolovani. Noi nu suntem decât un ONG care apără animalele. Primăria Floreşti îmi oferă posibilitatea să îi ridic şi să-i ţin 14 zile, iar dacă nu vine nimeni să-i ridice sau să-i adopte să-i eutanasiez, dar deocamdată nu pot face aşa ceva. Teoretic, aşa contractul este anulat, deocamdată îi iau din teren şi îi ţin aşa pe cheltuiala mea. După norme, nu avem obligaţii, noi încercăm să-i ajutăm că nu putem să-i lăsăm lângă copii, numai că avem probleme cu iubitorii de animale”, a mai spus Ciobanu Nicolae.
De precizat este faptul că administratorul a devenit irascibil când a fost întrebat dacă prin acel contract Primăria susţine în vreun fel asociaţia refuzând un răspuns concret.
Şi pentru că ceaţa este foarte groasă în privinţa acestui subiect şi nu ştim încă dacă acel contract mai este valabil sau a fost anulat, căci Primăria Floreşti nu are nicio obligaţie conform Legii 544/2001 nu putem decât să le urăm cetăţenilor multă sănătate şi cât mai puţine plimbări la medici pentru vaccinuri, căci trăim în ţara cu teritoriul „marcat” al câinilor comunitari.