Teatrul „Puck” reia întâlnirile studenților păpușari în online.

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

Teatrul „Puck” reia Întâlnirile studenților păpușari, de această dată în variantă online.

păpușari teatrul puckProiectul „Întâlnirile studenților păpușari” va avea loc între 29 și 31 octombrie 2020, exclusiv online. Manifestarea va cuprinde atât spectacole, cât și ateliere și lecții deschise, adresate cu precădere studenților la actorie, dar și adolescenților pasionați de această artă.

Acest proiect a făcut parte din programul artistic al Festivalului Internațional „Puck” încă de la începuturile sale. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, ediția din acest an va avea loc exclusiv în spațiul online, pe pagina de Facebook a Festivalului Internațional Puck – https://www.facebook.com/Festivalul-Interna%C5%A3ional-Puck-678844022210959 și pe platforma Zoom.

Evenimentele au ca direcții generale spectacole susținute de studenți, difuzate în regim de live streaming, o componentă didactică care cuprinde o serie de conferințe și lecții deschise, precum și o secțiune practică de ateliere dedicate și adolescenților.

Noutatea ediției din acest an constă în deschiderea comunității de păpușerie/actorie/animație către un public nou și anume liceenii pasionați sau interesați de acest domeniu.

Astfel, în fiecare dimineață a evenimentului se va desfășura în regim de live streaming pe pagina menționată conferința „În căutarea măștii”, susținută de regizorul italian Michele Modesto Casarin, de la Compania Teatrală Pantakin din Veneția, în dialog cu alți regizori și actori din Italia.

Totodată, Întâlnirile studenților păpușari vor include și două ateliere. Unul dintre acestea, cursul de comunicare persuasivă „Ascultă, înțelege, provoacă” va fi susținut de actorul Dragoș Pop de la Teatru Național Cluj. Evenimentul le este dedicat liceenilor și adolescenților din afara comunității de actorie. Al doilea atelier, conceput special pentru studenți, intitulat „Introducere în arta compozițiilor vocale și ventrilocie”, va fi prezentat de actorii Silviu Ruști și Florin Suciu de la Magic Puppet.

Între evenimentele speciale ale acestei ediții se numără, de asemenea, și conferința „Teatrul de animație și artele plastice”, susținută de prof. univ. dr. Cristian Pepino de la UNATC ,,I. L. Caragiale” din București. Aceasta va putea fi urmărită în regim de live streaming pe pagina menționată joi, 29 octombrie, de la ora 19.

Studenții de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Facultatea de Arte în Limba Maghiară, secția Păpuși-Marionete (prof. coord. Kozsik Novák Ildikó) vor susține, tot în regim de live streaming, vineri, 30 octombrie, de la ora 19, spectacolul nonverbal „Yin Yang”.

De asemenea, sâmbătă, 31 octombrie, de la orele 12 și 19 va avea loc o demonstrație video de Commedia dell’Arte realizată de Filip Odangiu, cadru didactic al Facultății de Teatru și Film, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Tot sâmbătă, de la ora 19, Odangiu va susține un masterclass intitulat Corpul-minte și jocul măștii.

De-a lungul edițiilor anterioare ale proiectului, comunitatea tânără de păpușari s-a bucurat în cadrul acestor întâlniri de ateliere susținute de specialiști în domeniu precum Stephen Mottram – ,,The logic of movement”; Gaspare Nasuto – ,,Behind the mask: from puppet to actor”; ,,Commedia dell’Arte”, Magali Chouinard – ,, Animated movement, body and puppetry”. Pe lângă ateliere, studenții și-au prezentat spectacolele examen și au luat parte la lecții deschise sau exerciții de actorie.

Această platformă dedicată studenților păpușari este prima de acest fel din județul Cluj și din România. S-a reușit crearea de relații între școlile de acest gen din România: București, Cluj, Târgu Mureș și din străinătate, Budapesta, Ungaria. Așadar, studenții și-au prezentat spectacolele-examen în fața unui public avizat iar participanții au putut viziona reprezentațiile colegilor. De fiecare dată participarea la aceste spectacole a fost liberă.

Evenimentul este organizat de Asociația „Prietenii lui Puck”, Teatrul de Păpuși „Puck”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

 Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Articole Noi