COPIL IUBIT LA BORD: acțiunile polițiștilor în trafic.

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

Copil Iubit la Bord - metruCOPIL IUBIT LA BORD: 29 de șoferi clujeni, sancționați pentru nefolosirea corespunzătoare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii.

7 acțiuni în trafic, 150 de mașini oprite și verificate și 29 de sancțiuni aplicate.

Acestea sunt cifrele din ultimele trei luni în care polițiștii clujeni au desfășurat acțiuni de sancționare a șoferilor care nu respectă prevederile legale cu privire la transportarea copiilor în mașină.

Acțiunile au făcut parte din etapa a treia (prima a fost de informare, a doua de avertisment) a proiectului Copil Iubit la Bord, prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj- Napoca, oraș PILOT în acest program.

Acțiunile de verificare și sancționare în trafic ar fi trebuit să înceap în luna martie, însă au fost decalate din cauza pandemiei de COVID-19 până la începutul verii, când s-au reluat activitățile fără restricții în oraș.

Copil Iubit - metruAstfel, în perioada iulie – septembrie 2020, polițiștii rutieri au desfășurat șapte acțiuni de verificare și sancționare a conducătorilor auto, în zona Parcului Central, în zona Iulius Mall și în apropierea grădinițelor și școlilor clujene.

Oamenii legii au oprit aproximativ 150 de autovehicule în care erau transportați copii, pentru a verifica modul în care ei sunt asigurați în dispozitive de fixare în scaun. Părinții care au ”trecut testul” au primit cadou de la polițiști câte un metru cu care să își măsoare copiii (și) înainte de a-i urca în mașini.

”Copil iubit la bord” este un proiect extrem de important pentru noi, polițiștii clujeni. Nu este nimic mai plăcut, atunci când ești în trafic și oprești autovehiculele pentru control, decât să vezi că părinții sunt responsabili și copiii sunt transportați în siguranță. Tocmai de aceea am ”răsplătit”, cu materiale informative și acel metru, părinții pentru responsabilitatea asumată față de copiii lor, dar nici nu am ezitat să sancționăm abaterile întâlnite. Ce facem pentru copiii noștri? ”ORICE!”, spun toți părinții. Ei bine, într-adevăr, siguranța copiilor depinde de noi, asta trebuie să nu uităm de câte ori plecăm la drum!”, spune șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Cluj, comisar Gina Pop.

UN AN DE LA LANSAREA PROIECTULUI

Copil Iubit la Bord - actiuneProiectul ”Copil Iubit la Bord” a fost anunțat acum un an, pe 22 octombrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Primăriei Cluj Napoca, partener în proiect încă de acum doi ani, când s-a conturat ideea și au fost făcuți primii pași.

”Siguranța copiilor a fost dintotdeauna o prioritate pentru administrația pe care o conduc. Iar factorii care perturbă această siguranță nu sunt, din păcate, numai externi și exteriori familiei, cum ar fi alte persoane și situații care îi pun în pericol în afara propriilor case. Pericolul poate veni, din neștiință poate, chiar de la cei apropiați, cei care îi transportă în mașini fără să îi asigure, având impresia că așa îi fac fericiți. Aș vrea ca exact acelor persoane să le aduc aminte ceva ce am (re)învățat în ultima perioadă…grea: cea mai mare bucurie pentru majoritatea oamenilor este să își știe familia, pe cei dragi, sănătoși, în siguranță! Tocmai de aceea, Primăria Cluj-Napoca a susținut încă din stadiul de idee acest proiect, care, iată, ”aniversează” un an și căruia îi promitem susținere în continuare, prin integrarea lui în tot ceea ce înseamnă strategie de mobilitate a orașului. Deși, sincer să vă spun, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi normal să îi dorim…puțini ani înainte :), pentru că asta ar însemna că nu avem nevoie de informări, avertismente și sancțiuni pentru a ne transporta copiii în siguranță.”, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

În urmă cu un an, odată cu lansarea Planului de Acțiune, s-a lansat și ”Siguranța Copiilor în Mașină – Ghid Practic pentru Părinți”, un mic manual de alegere și folosire a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri. De asemenea, au fost prezentate materialele de promovare: spoturi radio și TV, precum și machete și alte materiale grafice ce urmau să fie folosite în campania de informare online și offline (atașate în kitul de presă).

După campania de informare generală, în mass-media, a urmat cea de informare specifică, a șoferilor părinți.

Astfel, înainte de declanșarea pandemiei, în lunile ianuarie – februarie, la Cluj-Napoca a avut loc campania de informare, în cadrul căreia polițiștii clujeni au susținut și inițiat activități de conștientizare atât teoretice, de instruire, cât și practice, în trafic:
– acțiuni în trafic, în timpul cărora șoferii au fost sfătuiți și îndrumați spre utilizarea corectă a dispozitivelor de fixare în scaun;
– agenții de poliție au prezentat proiectul în cadrul cursurilor de reintegrare socială pentru persoanele asistate de Serviciul de Probațiune;
– sesiuni de informare și prevenire pentru participanții la trafic care solicită reducerea perioadei de suspendare/redobândire a permisului de conducere și activități de informare în grădinițe;
– toate acțiunile s-au desfășurat după pregătirea oamenilor legii, prin participarea la un training focusat pe tipurile de dispozitive de fixare în scaun, utilizarea și instalarea corectă a acestora.

În etapa a treia, acțiunile de verificare și sancționare în trafic au fost ulterior amânate din martie până în în vară din cauza pandemiei.

”Polițiștii rutieri din Cluj-Napoca vor continua acțiunile în trafic și nu vor ezita să aplice sancțiunile corespunzătoare în cazul în care legea nu va fi respectată”, dau asigurări reprezentanții Poliției Rutiere.

Copil Iubit - copertaFIXAREA COPILULUI ÎN DISPOZITIVE: REGLEMENTĂRI LEGALE

Copiii cu o înălțime de PÂNĂ la 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă se folosește un dispozitiv omologat de fixare (scoică, scaun auto și înălțător) potrivit în funcție de vârsta, greutatea și înălțimea fiecărui copil.

Copiii cu o înălțime de PESTE 135 cm pot fi transportați pe bancheta din spate, folosind un dispozitiv omologat sau folosind centura de siguranță pentru adulți – DAR numai dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feței copilului.

Dispozitivele de fixare în scaun se instalează pe bancheta din spate conform instrucțiunilor furnizate de către producător.

DESPRE COPIL IUBIT LA BORD

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord” este prima inițiativă bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj- Napoca.

Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor se derulează pe parcursul a doi ani, în urma unei finanțări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project.

Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj