Sanex implementează un proiect de 1,4 mil. Euro co-finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014

0
668

sanex 2 Cluj24hSanex S.A., parte a grupului Lasselsberger, principalul producător de plăci ceramice din România, derulează, începând cu martie 2015, proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România”), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România, conform contractului încheiat cu Innovation Norway în calitate de operator de program.

Valoarea totală a proiectului este de 1.392.452 Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 690.000 Euro.

Proiectul se implementează în cadrul unităţii de producţie a SANEX S.A. din Cluj-Napoca, pe o durată de 12 luni. Acesta este derulat în parteneriat cu International Development Norway – o organizaţie norvegiană cu peste 10 ani de experienţă în proiecte internaţionale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business.

Obiectivul proiectului constă în eficientizarea fluxului de producţie prin achiziţia unui atomizor care permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei.

sanex cluj24h„Impactul proiectului vizează reducerea consumului de energie şi deci o utilizare mai responsabilă a resurselor disponibile”, a declarat Peter Molnar, Director General al SANEX SA.

Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, un consum mai scăzut de gaze naturale este echivalentul reducerii proporţionale a emisiilor de noxe în atmosferă. În plus, proiectul are ca scop creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de mediu şi calitate în cadrul companiei.

Impactul estimat asupra modelului de afaceri al companiei vizează, pe termen lung, sustenabilitatea financiară, de mediu şi socială a acesteia.

sanex 1 Cluj24hSANEX S.A. este cunoscută în România de peste 44 ani ca producătorul de plăci ceramice, (faianţă, gresie şi decoruri) cu o evoluţie stabilă în piaţa de profil.

Integrarea în anul 2004 în portofoliul grupului austriac LASSELSBERGER, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa, a adus societăţii SANEX S.A. un aport semnificativ de know-how şi o orientare mai accentuată spre cercetare şi inovare, pentru alinierea la tendinţele internaţionale.

Despre Programul Inovare Verde în Industria din România şi Innovation Norway

Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creşte competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde şi antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de MinisteruSanex_1 l Norvegian al Comerţului şi Industriei şi de municipalităţile judeţene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi este Operator de Program pentru două din programele incluse în Granturile Norvegiene şi SEE 2009 – 2014. Pentru mai multe informaţii despre program, vă rugăm să vizitaţi site-ul dedicat programului: www.norwaygrants-greeninnovation.no.

Sanex_2Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state non‐membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piaţa Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totală. Granturile SEE şi norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE şi cele norvegiene, vă rugăm să vizitaţi www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro şi www.eeagrants.org .