Prima producție cinematografică independentă turnată în Transilvania după 1989, comedia”Usturoi”, a avut parte de o prezență inedită la proiecția specială de la cinema Muzeul Țăranului Român din București de sâmbătă, 5 martie 2015: Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA în România. Proiecția a avut loc într-un cadru informal, ambasada Americii onorînd invitația lansată pe Facebook acum două săptămâni de producătorul filmului, Radu Băzăvan, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri inițiate de ambasadă:
”Pentru un film independent ca al nostru, prezența Excelenței Sale Hans Klemm la proiecția specială de la cinema Muzeul Țăranului Român reprezintă o onoare nesperată. Faptul că domnia sa s-a și s-a amuzat la mai multe scene și a parasit cinematograful cu zâmbetul pe buze întărește percepția generală că filmul nostru se adresează celor mai diverse straturi sociale. ”Usturoi” promovează toleranța și dorința de a-ți urma visele cu orice preț, valori pe care țările noastre le au în comun. Am fost deosebit de onorați de gestul domniei sale și sperăm ca acest lucru să-i inspire și pe alți creatori și artiști independenti și să-i încurajeze să se lase în continuare inspirați și să nu renunțe, chiar dacă, la fel ca noi, nu au buget nici măcar de promovare!”, a declarat Lucian Alexandrescu, regizorul comediei Usturoi, stabilit în SUA din 1996.
”Am încercat să nu oficializăm evenimentul, Excelența Sa domnul Hans Klemm aflîndu-se la proiecție ca persoană privată. Ne bucurăm enorm pentru că am reușit să punem un zâmbet pe fața domniei sale într-o zi de sâmbătă seara în care îndrăznim să spunem că aproape că nu se găsea, în Bucureșți, ceva mai bun de făcut decât vizionarea unei comedii proaspete , neaoșe și frumoasă, filmată în Transilvania după un concept american și montată chiar peste ocean”, a spus Radu Băzăvan, producătorul și scenaristul peliculei.
Mai mulți spectatori au observant cum Excelența Sa a gustat umorul situațiilor și s-a amuzat de mai multe ori pe parcursul proiecției. Mai mult, chiar și gărzile sale de corp au avut momente în care nu s-au putut abține să nu râdă cu poftă.
Comedia ”Usturoi” va putea fi urmărită în programul din săptămâna 4-10 ianuarie la cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca, marți, 8 Martie, de la ora 17:00 și miercuri și joi de la ora 20:00. La Bucureșți va rula miercuri de la 20:15 și sâmbătă de la 18:45, tot la MȚR, și în alte orașe din țară, conform orarului atașat.
”Usturoi” (”cel mai neromânesc film românesc”) este prima comedie produsă exclusiv în Transilvania și primul film românesc care s-a lansat simultan în cinema și pe Internet, pe Vimeo on Demand, pentru românii din diaspora, în 17 decembrie. Filmul va reveni pe Vimeo în primăvara aceasta.
”Usturoi” a fost scris și produs de bloggerul Radu Băzăvan (www.groparu.ro) și regizat de Lucian Alexandrescu, stabilit în Miami, SUA. Filmul descrie prietenia dintre doi copii (unul de etnie romă) și călătoria acestora dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, unde visează, cu inocența copilăriei, să-și îndeplinească visul de a deveni actori. Filmat în numai 16 zile în Sălaj și Cluj-Napoca, cu un microbuget acoperit în exclusivitate din fonduri proprii, filmul Usturoi a umplut sălile la festivalurile de film, proiecțiile sale reprezentînd cele mai disputate momente de la
– TIFF Cluj
– Comedy Cluj (2 proiecții cu casa plină, cea de la cinema Florin Piersic reprezentînd record absolut de audiență în ultimii 25 de ani)
– TIFF Sibiu
– Tenaris CineLatino Zalău (două proiecții, record absolut de audiență)
– KINOdiseea București (casa închisă de două ori)
– cinema Mărăști și cinema Victoria (3 proiecții cu casa plină la lansarea în cinematografe, pe 17 decembrie 2015)
În străinătate, filmul a fost difuzat și la
– New York Independent Film Festival
– Boston Kids International Film Festival (SUA),
– Nomad Norvegia
– Chemnitz Germania + mai multe cinematografe private din Germania, Austria și Elveția.
Coloana sonoră (peste 30 de piese) a fost asigurată de formația olandeză de muzică est-europeană Trio C Tot De Derde (http://www.trioctotdederde.nl/), de ViLLy (premieră mondială – Gypsy Rap), Fero Cont (Cluj), Stan Kolev (USA).
Despre ”Usturoi”:
– Synopsis: Eremia (un copil rom) și Nicușor doresc să-și depășească condiţia lor limitată de copii săraci și fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj.
– Echipa: tehnic – regizor Lucian Alexandrescu, E-motion Films; Regizor secund: Ionut Turda; Producția:
Radu Băzăvan, Mircea Groza; Director de imagine: Ionuţ Turda, Lumini: Cristian Nemeş, Derrick Doty; Camera: Ionuţ Turda, Derrick Doty, Cristian Nemeş, Lucian Alexandrescu; Scenariu: Radu Băzăvan; Sunet: Mihai Pripon, Victor Sămpăleanu; Director de set: Mircea Groza, Radu Băzăvan; Montaj şi procesare: Lucian Alexandrescu, Ionuț Turda; Procesare sunet: Mark Riemersma; Director de logistică: Mircea Groza.
– Distribuția: Sebastian Topan, Darius Stoica, Tibi Covaci Senior, Elena Ivanca (Teatrul Național Cluj- Napoca), Nicu Varga, Jon Selesi , Daniela Stoica, Mircea Groza, Ileana Negru (Teatrul Național Cluj- Napoca), Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Dragoș, Mishu Călian, Vlad Cucu.