Preparate tradiționale din bucătăria transilvană, prezentate de peste 20 de studenți ai Facultății de Agricultură, de la USAMV.
”Călătorie în bucătăria tradițională românească”, un eveniment de tradiție la
USAMV Cluj-Napoca. Va fi organizat vineri, 28 mai, cu participarea a 22 de
studenți din anul IV Ingineria și Protecția Mediului (Facultatea de Agricultură).
Preparate tradiționale din bucătăria transilvană.
Evenimentul va fi găzduit, la fel ca în anii anteriori perioadei de pauză pandemică, de Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Acesta va reuni preparate tradiționale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregătite cu drag de studenții participanți, de la Disciplina Controlul și certificarea produselor tradiționale.
”Va fi o călătorie inițiatică în trecutul gastronomic al satelor de baștină ale
studenților noștri pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinților, bunicilor și strămoșilor lor. Evenimentul vine pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar țărănesc excepțional.
Vă garantăm o călătorie autentică care o să vă desfețe papilele senzoriale într-un recital unic de degustare din Cluj în Mureș, din Alba în Maramureș, din Harghita în Sălaj! O să retrăiți crâmpeie de bucurie din copilăria dumneavoastră care să vă reconecteze pentru o clipă, cu o lume de multă vreme uitată!”, a explicat Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul tradiționalului proiect.
Între rețetele cu care studenții vor încânta asistența se numără păsulă cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș sau alivenci de Toplița.
Toate produsele vor fi jurizate de trei experți în gastronomie tradițională, iar pentru câteva ore studenți, profesori și pasionați de istoria bucătăriei ardelenești se vor bucura să împărtășească o experiență unică.
Evenimentul se va derula între orele 10.00 – 17.00, cu respectarea măsurilor sanitare aflate în vigoare.