Premieră cu Noul locatar, un spectacol de Gábor Tompa, la Teatrul Nottara

notarraGábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a pus în scenă, la Teatrul “Nottara” din București, spectacolul Noul locatar de Eugéne Ionesco. Premiera va avea loc sâmbătă, 20 și duminică, 21 septembrie, ora 19.00, la Sala “Horia Lovinescu”.

Decorul spectacolului este semnat de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanucare semnează și asistența de scenografie. În rolul principal publicul îl poate vedea pe actorul spaniol Francisco Alfonsín. Din distribuție mai fac parte actorii: Ada Navrot, Gabriel Răuță și Ion Grosu. La Cluj, spectacolul Noul locatar va putea fi văzut în luna decembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, ediția a IV-a.

notarra 1„Ne aflăm la sfârşitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cărţile, tablourile şi mobilele moştenite din familie. Cei de vârsta mea au primit din generaţie în generaţie o moştenire culturală. Încă mai am cărţi, mobilă sau obiecte moştenite de la străbunici. În această epocă a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, aş zice, înrudită cu Livada de vişini a lui A.P. Cehov, care vorbeşte despre dispariţia acestei forme de cultură. Un fapt destul de îngrijorător… Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevărată. Dispare o dimensiune a sufletului uman şi suntem nevoiţi să ne punem din nou întrebările: ce căutăm aici, ce facem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?” – scria Gábor Tompa în caietul program al spectacolului.

Spectacolul a avut avanpremiera în luna iulie. Cu această ocazie, teatrologul George Banu scria în revista Dilema veche:

notarra 2“Ionesco și spectacolul lui Tompa/Stürmer acordă o dimensiune parabolică situației expuse. Noul locatar e un utopist ce imaginează lumea condusă după regulile spiritului, o lume supusă și controlată. Dincolo de valoarea privată a narațiunii, concluzia conduce la sensuri generale, umane, sensuri rebele, căci aici planurile se prăbușesc și rezultatele le contrazic.”

Articole Noi