Petiţie pentru acces general şi gratuit în Piaţa Unirii

piata uniriiUn grup de cetăţeni ai oraşului au formulat o petţiei on-line, adresată primarului prin care solicită municipalităţii ca Piaţa Unirii să nu mai fie închisă temporat pentru evenimente private. 

„Stimate domnule primar,

la inițiativa grupului de inițiativă civică SOS (Societate Organizată Sustenabil), tragem un semnal de alarmă cu privire la închiderea Pieței Unirii pentru diverse evenimente private. Apelul nostru este generat nu doar de blocarea accesului în piață la concertul lui Billy Idol, ci și de „Crosul culorilor” din week-end-ul care tocmai a trecut. Piața Unirii este principalul spațiu public al orașului, motiv pentru care accesul este general și gratuit. Mii de clujeni trec zilnic la pas sau cu bicicleta pe lângă statuia lui Matei Corvin, unii se opresc pe bancă să povestească ori să citească, alții să se joace în apă alături de copii. Este proprietatea noastră comună, administrată de autoritățile locale, de aceea interzicerea temporară a intrării prin taxe și garduri inestetice care înconjoară zona nu este în spiritul pieței. Cetățenii orașului care se întâlneau anterior în piață pe poziții de egalitate relativă sunt transformați astfel în consumatori de evenimente private, diferențiați în funcție de venituri și interese. Pentru evenimente culturale și sportive de anvergură în care accesul este condiționat de taxă există areale mai potrivite, în care poluarea fonică este diminuată de ziduri ori distanță (stadion, sala sporturilor, periferia orașului). Nu ne împotrivim evenimentelor de interes public, ci doar tendințelor de privatizare temporară a unor bunuri comune. Dimpotrivă, dorim mai multă interacțiune civică în centrul orașului, mai ales la final de săptămână. De aceea, cerem respectarea proiectului inițial de amenajare a pieței ce prevedea închiderea traficului auto pe cele două laturi ale pieței și plantarea de copaci pe aceste laturi. Pe laturile pieței deschise traficului pietonal, ca și pe B-dul Eroilor, închis traficului auto în week-end, pot fi amenajate, ca în alte orașe din țară, diverse instalații care să faciliteze practicarea sporturilor (panouri de baschet, filee de volei, fotbal-tenis sau badminton etc.). Iar piața să rămână ca principal loc de întâlnire al clujenilor și atracție turistică prin intermediul unor concerte și altor manifestări, dar care nu condiționează accesul de plata unei taxe de intrare. Fără spații în care cetățenii să se întâlnească democrația nu poate înflori. Iar calitatea vieții într-un oraș are de suferit. Este crezul care stă la baza acestui demers. De aici decurge și relevanța simbolică și practică în ceea ce privește păstrarea și crearea a cât mai multe spații publice și verzi în care accesul este nediferențiat”, se arată în petiţia formulată.

Petiţia a început să strângă deja semnăturile clujenilor, iar cei care doresc pot semna această petiţie pe pagina Piaţa Unirii cu acces general şi gratuit. 

 

Articole Noi